Patrušev: Amerikanci dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke

12.09.2022

15:55

0

Patrušev je upozorio da „posledice ovih provokacija mogu biti veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije, već i za Evropu

Patrušev: Amerikanci dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke
patrušev - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Sjedinjene Američke Države dostavljaju Ukrajini podatke o lokaciji kritičnih objekata u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani za granatiranje, što može da uzrokuje katastrofu većih razmera od Černobilja i Fukušime, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Ozbiljnu pretnju radijacionoj bezbednosti predstavlja granatiranje kritičnih objekata Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista iz teškog oruđa koje isporučuju zemlje NATO-a, a čije ciljeve postavljaju Sjedinjene Američke Države, rekao je Patrušev na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u Sibirskom federalnom okrugu.

Patrušev je upozorio da „posledice ovih provokacija mogu biti veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije, već i za Evropu, a po svojim razmerama mogu da nadmaše tragedije koje su se desile u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi“.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Bonus video
24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike