Zaporožje je na elektromreži, ali i poslednji reaktor je isključen! Najveću elektranu u Evropi Ukrajinci besomučno granatiraju (VIDEO/FOTO)

11.09.2022

08:12 >> 12:17

0

-Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio, radio je sa minimalnom snagom

Zaporožje je na elektromreži, ali i poslednji reaktor je isključen! Najveću elektranu u Evropi Ukrajinci besomučno granatiraju (VIDEO/FOTO)
zaporožje AP22250382540903 - Copyright AP Photo

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovod u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umesto iz reaktora.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji blok koji je radio.

-Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio - šesti - radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju - objasnio je Rogov za Sputnjik.

 

 

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja od strane ukrajinskih snaga i oštećenja dalekovoda. Stalno menjanje načina rada reaktora i turbina može dovesti do havarije, upozorio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

 


Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska, navodi Sputnjik. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da nuklearku trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Kako navodi Sputnjik, ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike