Čavušoglu: Putin razmatra da se vrati pregovorima sa Ukrajinom, ali...

26.09.2022

10:16

0

Nada nije izgubljena

Čavušoglu: Putin razmatra da se vrati pregovorima sa Ukrajinom, ali...
Mevlut Čavušoglu - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu da postoji mogućnost da se vrati pregovorima sa Kijevom, ali pod novim uslovima.

Čavušoglu je naveo da je Putin to izneo u razgovorima sa turskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, koji je nedavno održan u Samarkandu.

- U toku pregovora sa našim predsednikom, gospodin Putin je izneo mogućnost povratka na pregovore sa Kijevom, ali pod novonastalim uslovima - rekao je Čavušoglu.

Prethodno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da posle referenduma u oblastima na istoku Ukrajine više neće biti mogući pregovori sa Putinom.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Referendum može da dovede do veoma tragičnih situacija. Ljudi koji se ne pojave na referendumu mogu da ostanu bez struje, jer Rusi mogu da im isključe električnu energiju i da im onemoguće da žive normalan žvot. Oni prisiljavaju ljude da glasaju, bacaju ih u tamnice. Teraju ih da izađu na pseudoreferendum - rekao je Zelenski za američku mrežu Si-Bi-Es.

Podsetimo, ruske snage organizuju referendume o pripajanju Rusiji u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, kao i u oblastima Zaporožje i Herson, u periodu od 23. do 27. septembra.

Sukob Ukrajine i Rusije traje više od pola godine, a iako je u jednom momentu izgledalo da bi pregovori mogli da urode plodom, to se nije dogodilo.

Inače, Fiona Hil, savetnica za međunarodne odnose i nekadašnja članica Nacionalnog veća za bezbednost SAD, u tekstu za "Forin afers" se izlanula da su Moskva i Kijev zaista postigli dogovor u pojedinim pitanjima u aprilu.

Međutim, šanse za pregovore su nestale kada je u Kijev iznenada sleteo tadašnji britanski premijer Boris Džonson.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike