Turska vrši pritisak da se ukine pravo veta u Savetu bezbednosti UN: Vašington prvi put donekle podržao Ankaru

24.09.2022

12:58

0

Redžep Tajip Erdogan godinama je zastupao viziju koju je nazvao „svet je veći od pet“ - misleći na pet stalnih članica SB UN

Turska vrši pritisak da se ukine pravo veta u Savetu bezbednosti UN: Vašington prvi put donekle podržao Ankaru
Mevlut Čavušoglu - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Turska želi da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bude „inkluzivniji“ i da eliminiše pravo veta stalnih članica, rekao je novinarima u petak ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Čavušogluove napomene, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, odražavaju dugoročnu politiku Ankare - ali su takođe u skladu sa nedavnim predlozima Sjedinjenih Američkih Država.

- Smatramo da bi Generalna skupština i Savet bezbednosti trebalo da budu inkluzivniji. Postoje mnoge formule koje dolaze iz različitih zemalja i sve zemlje treba da budu dobro predstavljene ovde - rekao je Čavušoglu, prenosi državna televizija TRT.

- Naravno, kriterijumi se mogu odrediti prema populaciji, veličini i geografskoj distribuciji svake zemlje. Ali, s druge strane, treba ukinuti i pravo veta - dodao je turski ministar spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan godinama je zastupao viziju koju je nazvao „svet je veći od pet“ - misleći na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - rekao je Čavušoglu, dodajući da o tome sada govore i drugi svetski lideri.

Ujedinjene nacije su osnovale na kraju Drugog svetskog rata savezničke sile pobednice, koje su sve dobile stalno mesto u Savetu bezbednosti, sa 10 rotirajućih članova biranih za dvogodišnji mandat. Na turneji po Africi 2021. godine Erdogan je opisao ovaj aranžman kao nepravedan i zastareo, sa „šačicom zemalja“ koja dominira svetom.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

Ruski predsednik Vladimir Putin tada je odbacio tu ideju, rekavši da bi, ako se veto ukine, „UN umrle istog dana - pretvorile bi se u Ligu naroda“, nemoćni debatni klub.

Sada, međutim, izgleda da Erdoganova ideja ima barem delimičnu podršku Vašingtona. Američka izaslanica pri UN Linda Tomas-Grinfild nazvala je aranžman Saveta bezbednosti „neodrživim i zastarelim statusom kvo“. Obraćajući se Generalnoj skupštini ove nedelje, američki predsednik Džozef Bajden predložio je proširenje Saveta bezbednosti i ograničavanje veta na „retke, vanredne situacije“.

SAD su koristile svoj veto više od 80 puta, uglavnom u odbrani Izraela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike