Velika izlaznost na referendumu za pridruživanje Ruskoj Federaciji: U DNR, LNR i Zaporoškoj oblasti glasalo preko 50 odsto građana

25.09.2022

19:55

0

Glasanje će se trajati do 27. septembra

Velika izlaznost na referendumu za pridruživanje Ruskoj Federaciji: U DNR, LNR i Zaporoškoj oblasti glasalo preko 50 odsto građana
Tan2022-9-22_165458130_0 - Copyright Tanjug/AP Photo)

Tri od od četiri ukrajinska regiona pod kontrolom ruskih snaga, u kojima se održava referendum za pridruživanje Ruskoj Federaciji, prijavila su da je izlaznost u prva tri dana glasanja premašila 50 odsto, prenosi TASS.

Najvišu izlaznost prijavila je izborna komisija sapomroglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), gde je u poslednja tri dana glasalo 77,12 odsto upisanih, rekao je danas predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki.

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman je rekao da je izlaznost u Donjeckoj Narodnoj Republici premašila 50 odsto.

AP Photo/Hanna Arhirova
 

- U skladu sa međunarodnim normama, referendum se priznaje kao validan kada je izlaznost birača 50 odsto plus jedan glas. Ova granica je premašena još juče - rekao je Kofman i dodao da to znači da referendum može biti priznat kao validan.

Izlaznost glasača u Luganskoj Narodnoj Republikci (LNR) je 76,09 odsto, saopštila je šefica Izborne komisije Jelena Kravčenko.

Iz komisije dodaju da je do sada 85,916 građana LNR izašlo na birališta.

U Zaporoškoj oblasti glasalo je 51,55 odsto upisanih birača, saopštila je šefica izborne komisije Galina Kaćušenko.

 Tanjug/AP Photo
 

Ona je dodala da je izlaznost u ovom regionu nakon tri dana glasanja 48,91 odsto.

Pre tri dana u DNR, LNR, Hersonskoj oblasti i u delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Glasanje će se trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike