Vašington privatno upozorio Moskvu zbog nuklearnog oružja: Ne zna se da li su u kontaktu od Putinove najave

23.09.2022

15:58

0

Američki list pisao je o taktici SAD u trenutnim odnosima sa Rusijom

Vašington privatno upozorio Moskvu zbog nuklearnog oružja: Ne zna se da li su u kontaktu od Putinove najave
Vladimir Putin eksplozija - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Pixabay

Sjedinjene Američke Države privatno su upozorile Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko Moskva pribegne nuklearnom oružju tokom sukoba u Ukrajini, objavio je u četvrtak Vašington post. Prema američkim zvaničnicima koje časopis citira, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, međutim, odlučila je da svoju poruku o tom pitanju namerno zadrži nejasnom.

Izvori Posta su naveli da je komunikacija sa Moskvom o nuklearnom pitanju u toku poslednjih meseci. Dok su američki zvaničnici odbili da kažu ko je komunicirao i o čemu se tačno radi, ta nejasnoća navodno ima za cilj da se očuva „stratešku dvosmislenost“ i Kremlj ostavi da nagađa o tome kako će SAD reagovati ako Rusija rasporedi nuklearno oružje.

U međuvremenu, list primećuje da je takođe nejasno da li je Vašington bio u kontaktu sa Moskvom od srede, kada je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju i obećao da će upotrebiti „sva sredstva“ neophodna za odbranu teritorijalnog integriteta zemlje pred spoljnim pretnjama.

Međutim, američki zvaničnici su ukazali na to da nema znakova da Rusija premešta svoja nuklearna sredstva kako bi se pripremila za nuklearni udar, navodi Vašington post.

U četvrtak je Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, rekao da bi Moskva mogla da koristi nuklearno oružje za odbranu svoje teritorije, uključujući republike Donbasa, Zaporožje i Hersonsku oblast, ukoliko ove teritorije budu odlučile da se pridruže Rusiji.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Izveštaj o nuklearnim upozorenjima Vašingtona dolazi nakon što je prošle nedelje američki predsednik Džo Bajden upozorio Rusiju da će se suočiti sa teškim posledicama i postati globalna „parija“ ukoliko upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

Sredinom avgusta, međutim, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje u susednoj zemlji kao „apsurdne“, rekavši da u Ukrajini nema ciljeva koji bi to opravdavali.

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu ili ukoliko je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike