Erdogan pozvao svetske lidere da se urazume: Morate pričati i sa Putinom i sa Zelenskim!

23.09.2022

14:52

0

Ankara je održavala kontakt i sa Moskvom i sa Kijevom tokom svih neprijateljstava, pa je turski predsednik pozvao da se sledi njen primer

Erdogan pozvao svetske lidere da se urazume: Morate pričati i sa Putinom i sa Zelenskim!
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Khalil Hamra

Svetski lideri ne trude se dovoljno da okončaju sukob u Ukrajini, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan novinarima u četvrtak u Njujorku.

On je pozvao svoje kolege da se usredsrede na diplomatiju i sa Moskvom i sa Kijevom kako bi se borbe okončale.

Ankara je oduvek „verovala u moć dijaloga i diplomatije“, rekao je Erdogan, ukazujući na posredničke napore Turske kako u istanbulskom sporazumu o žitu između Moskve i Kijeva, tako i u nedavnoj razmeni zarobljenika između dve strane. On je dodao da pojedinačni napori svetskih lidera nisu dovoljni.

- UN nisu mogle da prekinu rat, nisu mogle da zaustave krvoproliće i nisu mogle da pronađu rešenje za energetsku i prehrambenu krizu - rekao je on, pozivajući druge svetske lidere da se pridruže Turskoj u njenim diplomatskim naporima. Erdogan je napomenuo da će pozvati Putina i Zelenskog i nastaviti svoju „telefonsku diplomatiju“.

Mora postojati „zajednički napor svih svetskih lidera“ i „svi“ treba da razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, da „otvore vrata“ za diplomatiju, rekao je on. Bilo kakav „negativni pristup“ dvojici lidera „neće doneti rezultat koji očekujemo“, već će doneti samo još više smrti i razaranja, upozorio je Erdogan.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, SAD i njeni saveznici u Evropi i drugde podržavaju Kijev kroz finansijsku i vojnu pomoć. Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja Kijevu samo produžiti sukob.

AP Photo/Mary Altaffer
Redžep Tajip Erdogan

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc su među retkim zapadnim liderima koji su ostali u kontaktu sa Putinom od početka operacije, iako njihovi dosadašnji napori nisu doneli nikakav diplomatski pomak.

Turska je održavala kontakt i sa Moskvom i sa Kijevom tokom svih neprijateljstava. Ona je osudila upotrebu sile od strane Rusije, ali je odbila da učestvuje u međunarodnim sankcijama Moskvi. Ankara je takođe bila uključena u dogovor koji je uz posredovanje UN omogućio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, koji je dogovoren između Rusije i Ukrajine u julu.

Ranije ove nedelje Erdogan je rekao za američki informativni program PBS NewsHour da Moskva nastoji da okonča sukob što je pre moguće. On je rekao i da se Rusiji ne može dozvoliti da zadrži teritorije koje je stekla od februara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike