Prvi koraci kralja Čarlsa III - šta će se desiti sa osramoćenim princom Endruom?

20.09.2022

07:14

0

Autor: N. Pavlović

Endru godinama učestvovao u zloglasnoj pedofilskoj mreži

Prvi koraci kralja Čarlsa III - šta će se desiti sa osramoćenim princom Endruom?
princ endru - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti,Pool

Čak i pre smrti britanske kraljice Elizabete II postavljalo se pitanje koju će ulogu imati njen sin princ Endru koji će ostati upamćen po brojnim skandalima koji su ga pratili, uključujući i seksualno zlostavljanje.

Vojvoda od Jorka nije više aktivni član kraljevske porodice, a u novembru 2019. je saopšteno da se povlači iz svih javnih pojavljivanja nakon što se otkrilo da je bio blizak Džefriju Epstajnu - ozloglašenom pedofilu i bogatašu. Ostao je i bez titula.

Profimedia
Endru sa Virdžinijom Džufri i Gilejn Maksvel

Međutim, posle smrti kraljice Elizabete pojavila su se nagađanja da li će zadržati status državnog savetnika što bi značilo da, u određenim okolnostima, može da zameni kralja Čarlsa III u njegovim dužnostima.

Skaj njuz prenosi da bi novopostavljeni kralj Čarls mogao da izmeni pojedina pravila i tako osigura da samo aktivni članovi kraljevske porodice mogu da ga zamene na tronu. Prema aktu iz 1937. godine, supruga monarha i sledeće četiri odrasle osobe koje su u redu za presto, mogu naslediti kralja ili ga odmenjivati u zvaničnim prilikama.

Princ Endru najveća sramota kraljevske porodice: Sve o pedofilskoj mreži u koju je bio upleten

Pretpostavlja se da će Čarls odlučiti da tu obavezu neće moći da obavljaju njegov sin, princ Hari, koji se odrekao kraljevskih dužnosti, i njegov princ Endru zbog gnusnih skandala.

Šta je državni savetnik?

U slučaju da monarh ne može da obavlja svoje dužnosti zbog bolesti ili putovanja u inostranstvo, na njegovo mesto se imenuju dva ili više državnih savetnika.

Prema pomenutom zakonu, savetnike čine supruga kraljica i naredne četiri osobe u redu za presto, ukoliko su stariji od 21. godine.

Tanjug/AP Photo/AP Photo/Emilio Morenatti
 

Trenutni savetnici bi bili: kraljica supruga Kamila, princ Vilijam, princ Hari, princ Endru i princeza Beatris.

Endru, inače 8. u redu za presto, obavljao je ulogu savetnika od 1981. kada je napunio 21. godinu.

Šta je sa princezom Anom?

Čarlsova sestra, princeza Ana, ne može da obavlja tu dužnost zbog posebnog pravila da muški članovi imaju pravo na tron, čak iako su mlađi od žena koje pretenduju na presto. Pravilo "muške primogeniture" je primenjeno kada je rođena princeza Ana, a Zakon o nasleđivanju krune je izmenjen 2013. kada su ženama data jednaka prava. Ipak, to se odnosi samo na one rođene posle 28. oktobra 2011.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

Da li će se pravila još menjati?

Pokrenute su brojne rasprave o tome hoće li se zakoni dodatno menjati kako bi se dalo više slobode selekciji državnih savetnika, ali nije poznato hoće li kralj Čarls III zaista tako i postupiti. Novi zakon bi podrazumevao da princeza Ana može da zameni Endrua. Osim toga, pretpostavlja se da ni princ Hari više neće obavljati tu ulogu pošto živi u SAD i praktično nije više član kraljevske porodice u tom smislu.

Ko je zamenjivao kraljicu Elizabetu?

Kada su nedavno počele da kolaju priče da kraljica boluje od koronavirusa, diskusija o državnim savetnicima je ponovo pokrenuta. U to vreme, princ Čarls se takođe zarazio virusom, a Vilijam je bio u inostranstvu, dok se Endru povukao iz javnog života. Hari je već živeo u Americi.

Profimedia
 

Savetnici imaju pravo da obavljaju većinu javnih dužnosti suverena, poput prisustvovanja sastancima, potpisivanju dokumenata i primanju akreditiva novih ambasadora Velike Britanije.

Kada se kraljica u maju sporo kretala, Čarls i Vilijam su je zamenili prilikom otvaranja nove sednice parlamenta.

Ipak, postoje određena pitanja kojima se državni savetnici ne mogu baviti, a to su: Komonvelt, raspuštanje parlamenta - osim po ekspresnom nalogu monarha, ili postavljanja novog premijera zemlje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike