Rusi oslobodili još dva grada, EK odustala od ograničenja cena ruskog gasa, Ukrajina planira da kažnjava one koji imaju ruski pasoš

14.09.2022

21:27

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Rusi oslobodili još dva grada, EK odustala od ograničenja cena ruskog gasa, Ukrajina planira da kažnjava one koji imaju ruski pasoš
Ukrajina Rusija - Copyright Pixabay AP/Andrew Kravchenko Leo Correa, Alastair Grant, file/Russian Defense Ministry Press Service

U toku je dvesta treći dan rata u Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da je u kontraofanzivi ukrajinska vojska ponovo zauzela šest hiljada kvadratnih kilometara na istoku i jugu zemlje i da je cilj oslobađanje Harkovske oblasti. Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su pokrenuli masovne napade na sve prve borbene linije u Ukrajini. IAEA je saopštila da je obnovljeno kompletno rezervno napajanje nuklearke Zaporožje.

Šta znamo do sada?

U  toku je 203. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.25 Neuspeli desant Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinski militanti na 5 motornih čamaca iskrcali su trupe na Kinburnski žal u Hersonskoj oblasti.

Ovde su ih već čekali borci Zbora narodne garde i artiljerci, koji su vatrom pokrili neprijatelja.

Kinburnski žal je 45 km kopna između ušća Dnjepar-Bug i Crnog mora. Deo poluostrva rezervisan je za nacionalni park prirode „Beloberežje Svjatoslav”. Administrativno, jedan deo žala pripada Nikolajevskoj, drugi Hersonskoj oblasti.

22.55 Vladimir Zelenski sa nacistima

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, bio je u poseti Izjumu. Tokom slikanja i podizanja zastave Ukrajine u njegovom obezbeđenju primećen je vojnik VSU koji ima znamenje 3. nemačke SS divizije "Totenkof" (mrtvačku glavu).

printskrin telegram anna_news
 

 

22.05 Nemačka obećava Ukrajini artiljeriju i sredstva PVO

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, isporukama artiljerije i sredstava protivvazdušne odbrane.

- Nemačka je jedna od onih zemalja koje pružaju najveću finansijsku, humanitarnu i oružanu pomoć Ukrajini. Mi uvek otvoreno pokazujemo šta smo predali Ukrajini, odgovorio je Šolc na pitanje da li se promenio stav Nemačke po pitanju isporuke tenkova i oklopnih transportera u Ukrajinu.

Profimedia
 

 

Kancelar smatra odlučujućim oružje koje je Nemačka predala Ukrajini, pošto su unele promene koje pokazuju da Ukrajina može da se brani.

- Nastavićemo da idemo u ovom pravcu, fokusirani smo na pitanja artiljerije i protivvazdušne odbrane i to ćemo nastaviti, rekao je on.

Prema rečima Šolca, samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000 pomogle su Ukrajini u artiljerijskom smislu. On je takođe podsetio da je Nemačka predala Ukrajini samohodne protivavionske topove "Gepard".

 

20.05 Gutereš razgovarao s Putinom o Zaporožju i izvozu hrane

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je danas telefonom razgovorao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pored ostalog, i o situaciji oko nuklearke u Zaporožju.

Gutereš je na konferenciji za novinare posvećenoj početku 77. zasedanja Generalne skupštine UN istakao da su on i ruski predsednik pričali o produženju ugovora o izvozu žitarica i njihovom nesmetanom transportu na Crnom moru, prenosi TASS.

AP Photo/Theresa Wey
 

 

On je dodao da je bilo i reči o izvozu ruskih amonijumskih đubriva.

19.50 Kuleba: Dogovor o amonijaku samo u skladu sa interesima Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je da su Ujedinjene nacije počele pregovore o ponovnom otvaranju cevovoda za amonijak od Rusije do ukrajinske crnomorske luke Odese.

Kuleba na konferenciji za novinare u Odesi dodao da vlasti u Kijevu neće odobriti bilo kakav dogovor koji je u suprotnosti sa interesima ukrajinske nacionalne bezbednosti.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
 

 

18.10 - Šojgu dobija specijalan poziv

"Pravedna Rusija – za istinu" pozvaće ministra odbrane Sergeja Šojgua u Državnu dumu gde će biti govora o specijalnoj vojnoj operaciji i budžetu, saopštio je sekretar predsedništva Centralnog saveta partije Dmitrij Gusev.

17.22 - "Situacija u regionu je stabilna, teritorija je pouzdano zaštićena"

Planovi ukrajinskih trupa da organizuju ofanzivu u Hersonskoj oblasti osuđeni su na propast, saopštila je pres-služba lokalne administracije na Telegram kanalu.

- Situacija u regionu je stabilna, teritorija je pouzdano zaštićena inžinjerijskim i odbrambenim objektima Oružanih snaga RF, tako da su nemogući bilo kakvi pokušaji napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona - navodi se u publikaciji.

16.41 - Evropska komisija odustala od ograničenja cena ruskog gasa

U predlozima Evropske komisije za nove energetske mere Evropske unije nema predloga da se ograniče cene gasa iz Rusije.

16.29 - Ukrajina priprema zakon za kažnjavanje Ukrajinaca koji dobiju ruski pasoš

U Ukrajini se priprema predlog zakona kojim se uvodi krivična odgovornost za Ukrajince koji dobiju rusko državljanstvo, saopštila je pres služba Ministarstva za pitanje reintegracija teritorija koje nisu pod kontrolom Ukrajine.

Kako se navodi, dobijanje ruskog pasoša je opravdano samo u slučaju kada osoba koja je dobila pasoš planira da se preko Rusije i treće zemlje vrati u Ukrajinu.

16.18 - Eksplozije u Zaporožju, Krivom Rogu i Odeskoj oblasti

16.01 - Oboren ukrajinski vojni helikopter

Profimedia
 

U području Kinburnske kose, zapadno od Hersona, oboren je ukrajinski vojno-transportni helikopter Mi-8 sa diverzantima, pišu telegram kanali.

15.40 - Više od 20.000 stanovnika Balakleje, Kupjanska, Izjuma, Volčanska i drugih naselja Harkovske oblasti evakuisano je u Rusiju, saopštile su vlasti regiona.

15.34 - Papa Franja za nastavak dijaloga sa patrijarhom Kirilom

Papa Franja bi voleo da nastavi ekumenski dijalog sa ruskim patrijarhom Kirilom, izjavio je danas sekretar za odnose sa državama u okviru Drzavnog sekretarijata Svete Stolice Pol Ričard Galaher.

Galaher je TASS na marginama 7. Kongresa svetskih i verskih lidera rekao da bi papa i patrijarh Kiril mogli da se sastanu kasnije, ali ne sada.

AP Photo/John Locher
Papa Franja

Komentarišuci mogućnost da papa otputuje u Kijev, Galaher je rekao da će buduće posete zavisiti od zdravstvenog stanja 85-godišnjeg pape.

13.56 - U Hersonu prekinuto snabdevanje domaćinstava i preduzeća strujom i vodom

U Hersonu je prekinuto snabdevanje domaćinstava i preduzeća strujom i vodom, javlja dopisnik Sputnjika.

Za sada radi mobilna telefonija.

Nestanci struje primećuju se drugi dan zaredom. U utorak je u Hersonu došlo do kratkotrajnog nestanka struje, prekidi su primećeni i u Hersonskoj oblasti.

13.31 - Vlasti Belgorodske oblasti evakuišu stanovnike sela Krasni Hutor zbog napada ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

„Iz Ukrajine se vrši granatiranje sela Krasni Hutor. Ima razaranja. Šef Belgorodskog okruga odvozi stanovnike na bezbednu udaljenost“, napisao je Gladkov na Telegramu.

12.42 - Kirilenko pozvao na evakuaciju iz okupiranih područja

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti na jugoistoku zemlje Pavlo Kirilenko ponovo je danas pozvao na evakuaciju ljude iz područja koja su ostala pod kontrolom proruskih snaga navodeći da će u suprotnom biti mete ruskih napada.

12.36 - Zelenski obišao Izjum, zahvalio vojnicima i podigao zastavu

AP Photo/Leo Correa
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obišao je danas grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija", prenosi Rojters.

11.50 - Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je jutros iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

AP Photo/David Goldman
 

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima ove tri zemlje i Ujedinjenih nacija koji nadgledaju isporuke.

11.47 - Oslobođene Nikolajevka i Nikolajevka Druga

Savezničke snage oslobodile su Nikolajevku i Nikolajevku Drugu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Prema stanju od 14. septembra 2022. godine na teritoriji Donjecke Narodne Republike grupa trupa DNR i LNR je uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije oslobodila Nikolajevku i Nikolajevku Drugu - navodi se na Telegramu štaba.

11.28 - Fon der Lajen: 30 odsto ukrajinskog žita završava u siromašnim zemljama

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tvrdi da 30 odsto ukrajinskog izvoza žita ide u siromašne zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Prema njenim rečima, upravo je obnavljanje izvoza ukrajinskog žita dovelo do pada cena na svetskom tržištu.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Ursula fon der Lajen

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, nastupajući na plenarnom zasedanju nedavno održanog Istočnog ekonomskog foruma izjavio da se veći deo ukrajinskog žita izvozi u zapadne države, umesto u zemlje Afrike kojima je ono neophodno.

11.13 - Zarobljeno više od 130 pripadnika ukrajinskih nacionalističkih organizacija

Ruska garda u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je zarobila više od 130 pripadnika ukrajinskih nacionalističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i Oružanih snaga Ukrajine, a pronađeno je i deset skrovišta naoružanja i municije, saopštila je pres-služba Ruske garde.

10.30 - Fon der Lajen: EU ostaje solidarna sa Ukrajinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom, i ujedno najavila mere za jačanje konkurentnosti i ekonomije Unije.

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, na sednici kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, rekla da se čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom.

 

 

- Bićemo stavljeni na proveru od strane svih koji žele našu podelu. Ne radi se samo o ratu protiv Ukrajine, već ekonomskom ratu, borbi za vrednosti i budućnost, autokratija protiv demokratije. Uverena sam da će, ako postoji potrebna solidarnost, ruski predsednik Vladimir Putin doživeti neuspeh i demokratija pobediti - podvukla je ona.

10.17 - Ukrajinci raketirali trajekt kod Antonovskog mosta

Ukrajinske trupe izvele su u sredu ujutru još jedan raketni napad na trajekt kod Antonovskog mosta, njihov cilj je da otežaju snabdevanje desne obale Hersonske oblasti hranom i lekovima, izjavio je vršilac dužnosti šefa regionalne administracije Sergej Jelisejev.

- Bez obzira na to što Antonovski most ne radi, oružane snage Ukrajine nastavljaju da ga raketiraju... Rano jutros ukrajinske oružane snage su još jednom izvele raketni napad na trajekt. Ovuda ne prolazi vojni teret, glavni cilj je otežati obezbeđivanje desne obale Hersonske oblasti potrepštinama: hranom, lekovima i tako dalje - rekao je Jelisejev za televiziju „Rusija 24“.

9.42 - U hersonskom pravcu ratuju plaćenici iz SAD, Francuske, Nemačke i Holandije

U redovima Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu bore se plaćenici iz SAD, Poljske, Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da Oružane snage Ukrajine trenutno po broju vojnika nadmašuju snage koje brane Hersonsku i Zaporošku oblast.

- Ali to su sve neobučeni ljudi. Izgradili smo prilično ozbiljnu liniju odbrane, sada govorimo o Hersonskoj oblasti. U Zaporoškoj oblasti takođe je sve prilično dobro koordinisano - istakao je Stremousov.

9.30 - Fon der Lajen danas u Ukrajini

AP Photo/Adam Schreck
Ursula fon der Lajen i Vladimir Zelenski

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da danas putuje u Ukrajinu na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

8.35 - Britanija: Rusija prvi put koristila iranske dronove u Ukrajini

Rusija je verovatno prvi put koristila bespilotne letelice iranske proizvodnje u ratu protiv Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Rusija je verovatno prvi put upotrebila iranske dronove u Ukrajini, saopštila je danas britanska obaveštajna služba , nakon što je Kijev izvestio da je juče oborio jednu od bespilotnih letelica "Šahid-136", prenosi Rojters.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je reč o oružju za „jednosmerne misije“ i da je ono već korišćeno na Bliskom istoku.

7.48 - Zelenski: Oslobođeno 8.000 kvaratnih kilometara, stabilizovano pola od toga

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

- Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još uvek u toku - rekao je Zelenski u sinoćnom obraćanju, navodi britanska agencija uz napomenu da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je juče rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se taj sukob odužiti, prenosi Rojters.

Bela kuća, koja je obezbedila milijarde dolara oružja i druge podrške Ukrajini, saopštila je da će SAD verovatno objaviti novi paket vojne pomoći u „narednim danima“, navodi britanska agencija.

7.40 - Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije.

Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

7.30 - Bajden: Rat u Ukrajini će se odužiti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u Vilmingtonu da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.

Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je juče rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se taj sukob odužiti, prenosi Rojters.

Poslednjih dana ukrajinska vojska je ostvarila značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruskih snaga u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine.

7.20 - Kijev: Snabdevanje strujom u Harkovu potpuno obnovljeno

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da je snabdevanje električnom energijom u Harkovu i Harkovskoj oblasti "obnovljeno 100 odsto".

- Harkovska oblast. Snabdevanje grada i regiona strujom je obnovljeno za 100 odsto - napisao je Timošenko na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov saopštio je u ponedeljak da je usled ruskih napada ponovo onemogućeno snabdevanje tog grada strujom i vodom.

Regionalni guverener Oleh Sinehubov prethodno je rekao da je u pojedinim delovima Harkovske oblasti došlo do nestanka struje i prekida vodosnabdevanja, pošto su u ruskim napadima pogođeni infrastrukturni objekti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike