NATO oficiri u DNR, intenzivne borbe u regionu Harkova! Lavrov konačno dobio američku vizu za učešće na Generalnoj skupštini UN

13.09.2022

20:22

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

NATO oficiri u DNR, intenzivne borbe u regionu Harkova! Lavrov konačno dobio američku vizu za učešće na Generalnoj skupštini UN
rat ukrajina 3AP22234762902423 - Copyright AP Photo

Sukob u Ukrajini ušao je u 202. dan, a kraj se ne nazire.

Nastavljene su žestoke borbe na istoku i jugu zemlje. Kijev tvrdi da su ruske snage proterane iz još 20 naselja. Kremlj poručuje da se "specijalna vojna operacija" nastavlja, sve dok se ne ostvare svi postavljeni ciljevi. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva obe strane na prekid granatiranja u Zaporožju.

Šta znamo do sada?

U  toku je 202. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.20 Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije.

AP Photo
 

 

Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

22.00 Pušilin: Krasni Liman u sigurnim rukama

Vojska DNR i Ruske Federacije odbila je pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa u rejonu sela Ščurovo, stabilizovala situaciju u Krasnom Limanu, izjavio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

-Neprijatelj je danas tri puta pokušao da pređe Severski Donec, ali su savezničke snage uspele, odnosno, neprijatelj nije uspeo... Takođe, u rejonu Ščurova, neprijatelj je pokušao da izvede kontranapad sa određenom količinom jedinica – Napad su uspešno odbile naše savezničke snage, rekao je šef DNR u video poruci na Telegram kanalu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

 

Pušilin je takođe primetio da je neprijateljska grupa koja se nalazi direktno u Svjatogorsku ograničena i po broju i po municiji.

Šef DNR je rekao da su uspeli da stabilizuju situaciju u Krasnom Limanu, uprkos tome što neprijatelj pokušava da „ide u izviđanje“. Napominje se da su nivelisani i pokušaji ukrajinskih trupa da nešto urade u regionu Jampolja.

20.40 Danska će obučavati ukrajinske vojnike

Danska je pristala da obučava ukrajinske vojnike na svom tlu, citirala je danska novinska agencija Ricau reči danskog ministra odbrane Mortena Bodskova.

On je to izjavio danas nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom u Kijevu, preneo je Rojters.

Bodskov nije želeo da iznese više detalja o broju ukrajinskih vojnika, kao ni lokaciji ili vremenu kada će biti realizovana obuka.

Ministarstvo je u avgustu saopštilo da će podržati projekat obuke za Ukrajince, a koji vodi Velika Britanija sa 130 vojnika.

19.45 Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji

Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu potencijalu Moskve da održi svoju oružanu i vojnu opremu u ratu sa Ukrajinom, smatra šef diplomatije EU Žozep Borelj.

On dodaje da gotovo polovina ruske vojne tehnologije zavisi od uvoza sa Zapada.

- Ako pogledate unutrašnjost jednog tenka unistenog na ulicama Kijeva videcete da je ogroman deo elektronskih komponenti u njemu proizveden u evropskim zemljama, rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi Rojters.

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

On je dodao da "45 odsto ruske tehnologije zavisi od evropskog uvoza, a on je prekinut"

Borelj tvrdi da dve trećine svih ruskih civilnih aviona ne mogu više da lete jer delovi za njih potiču iz evropskih zemalja.

Borelj takođe tvrdi da Moskva više ne može da prevaziđe vojne gubitke koje je pretrpela.

19.30 Šolc pozvao Putina da nađe dilopmatsko resenje za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u telefonskom razgovoru ruskog predsednika Valdimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i kompletnom i što hitnijem povlačenju ruskih trupa, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

Kako je naveo, Šolc je upozorio da bilo kakvi koraci Rusije ka aneksiji teritorija neće proći bez odgovora i neće biti priznati ni pod kakvim uslovima

AP Photo/Petr David Josek
 

 

Preneo je da je Šolc u 90-minutnom razgovoru istakao potrebu da se osigura bezbednost nukelarne elektrane Zaporožje, prenosi Rojters.

Prema rečima portparola, nemački kancelar je apelovao na Putina da Rusija nastavi da u potpunosti primenjuje sporazum o izvozu ukrjainskog žita koji su podržale Ujedinjene nacije.

18.20 Grantirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Mineralnoje, Zajcevo i dva okruga Donjecka i za 16 minuta, ispalili ukupno 11 zrna kalibra 152 milimetra i pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

 

17.00 Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila iranski dron

Ukrajinska vojska saopštila je danas prvi put da je presrela dron "samoubicu" iranske proizvodnje koji je, kako Kijev tvrdi, Rusija koristila na bojištu.

Američki obaveštajci su još u julu upozorili da Teheran planira slanje stotina dronova sa bombama u Rusiju kako bi joj pomogao u ratu protiv Ukrajine.

Dok je Iran to u početku negirao, šef Revolucionarne garde se poslednjih dana hvalio da Teheran naoružava najveće svetske sile, prenosi AP.

Ukrajinska vojska objavila je fotografije ostataka drona tipa "šahed" koji je otkriven u blizini Kupjanska tokom ofanzive Kijeva i koji je pogođen, ali nije eksplodirao.

16.36 - Malijar: Cilj je potpuno oslobađanje Harkovske oblasti

Ukrajinske snage su tokom kontraofanzive od 6. septembra ponovo zauzele 3.800 kvadratnih kilometara teritorije u severoistočnom regionu Harkova, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Govoreći uživo na ukrajinskoj televiziji iz ponovo osvojenog grada Balaklije, Malijar je rekla da na teritoriji koja je ponovo uzeta od ruskih snaga ima više od 300 naselja i oko 150.000 stanovnika, preneo je Rojters.

- Operacija je u toku. Njen cilj je potpuno oslobađanje Harkovske oblasti... Verujemo da će se to desiti u bliskoj budućnosti - istakla je Malijar.

16.07 - Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti.

Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.

15.38 - Pretnje za Ukrajince koji su uzeli ruske pasoše

Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

- Oni koji su dobrovoljno uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor - napisao je Arestovič na Telegramu.

14.46 - Kuleba razočaran što Berlin neće da isporuči tenkove

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas razočarenje što Nemačka nije isporučila Ukrajini "Leopard" tenkove i borbena vozila "Marder".

- Razočaravajući signali Nemačke dok su Ukrajini potrebni tenkovi "Leopard" i vozila "Marder" - da oslobodi ljude i spasi ih od genocida - objavio je Kuleba na Tviteru.

On je ocenio da nema racionalnog argumenta zašto ovo oružje ne bi trebalo da se isporuči Ukrajini već da samo postoje strahovi i izgovori.

13.45 - Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa „Himars“

Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.41 - Eksplozije iznad Hersona

Iznad Hersona odjeknulo je deset snažnih eksplozija, javio je dopisnik Sputnjika i dodao da je verovatno aktivirana protivvazdušna odbrana.

13.30 - Lavrov dobio američku vizu za učešće na Generalnoj skupštini UN

Ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i velikom broju članova ruske delegacije odobrene su vize za učestvovanje na Generalnoj skupštini UN, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

- Vize su danas date Lavrovu i velikom broju članova delegacije - navodi se u saopštenju.

11.19 - U regionu Harkova se vode žestoke borbe

U ukrajinskom regionu Harkova i dalje se vode žestoke borbe, ali ukrajinske snage dobro napreduju jer su njene snage visoko motivisane i njihova operacija je dobro planirana, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

- Cilj je da se oslobodi oblast Harkova, sve teritorije koje je okupirala Ruska Federacija. Borbe se nastavljaju (u oblasti Harkova). Još je rano reći da je uspostavljena puna (ukrajinska) kontrola nad Harkovskim regionom - rekla je Malijar u intervjuu Rojtersu.

- Naša snaga proizilazi iz činjenice da smo veoma motivisani i da temeljno planiramo operacije - kazala je ona i dodala da je Ukrajina donela odluku da nastavi sa svojom operacijom u regionu Harkova zbog dosadašnjih uspeha.

11.03 - U DNR primećeni NATO oficiri

U području Kramatorska u DNR primećeni su oficiri NATO koji su poslati da kontrolišu oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- To nisu instruktori, nisu neki najamnici, nego baš oficiri – imaju različite činove, epolete. Epolete ukazuju na to da je reč o službama iz pozadine koje će prebrojavati tehniku i municiju koja se isporučuje u zonu specijalne vojne operacije - rekao je Maročko za „Prvi kanal“.

Kako je rekao, bilo je „tužnih slučajeva“ u ukrajinskoj vojsci kada je isporučivana municija nestajala „u nepoznatom pravcu“, a oficiri su i poslati da bi se to ubuduće izbeglo.

AP Photo/David Goldman
 

10.50 - U Hersonu povremeno dolazi do prekida u snabdevanju električnom energijom, kao i toplom i hladnom vodom, javlja dopisnik Sputnjika.

Oko 11 časova prekinuta je isporuka struje domaćinstvima u gradu. Trenutno struje ima, ali nema vode.

Prekida u snabdevanju strujom i vodom ima i u Novoj Kahovki, izjavio je za Sputnjik načelnik administracije Kahovskog okruga Vladimir Leontjev.

9.22 - Rusija: Direktor fabrike aviona prosleđivao podatke Ukrajini

Rusija je uhapsila jednog od menadžera fabrike aviona, pod sumnjom da je prenosio tajne vojne informacije Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na federalnu bezbednosnu službu FSB.

Visoki službenik jednog od ruskih odbrambenih preduzeća osumnjičen je da je prosleđivao poverljive podatke Ukrajini, saopštio je FSB.

Dok je bio na poziciji direktora kvaliteta jedne avio-fabrike, imajući pristup tehničkoj dokumentaciji sa oznakom „strogo poverljivo“, stanovnik Podmoskovja je mobilnim telefonom fotografisao fragmente nacrta delova vojnih aviona“, objasnila je tajna služba.

Kako se navodi, osumnjičeni je poslao ove slike državljaninu Ukrajine, koji je zaposlen u ukrajinskoj avio kompaniji u Odesi.

8.32 - LNR: Strani oficiri stigli u Kramatorsk pod kontrolom Kijeva

Grupe stranih oficira stigle su u Kramatorsk, grad pod kontrolom ukrajinskih snaga, izvestio je danas Andrej Maročko, oficir proruske milicije samproglašene Luganske Narodne Republike na istoku Ukrajine.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

8.25 - Zelenski danas sa direktorkom MMF-a o pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovaraće danas sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, rekli su Rojtersu dva izvora upoznata sa planom.

Do razgovora dolazi u trenutku kada Ukrajina nastavlja da vrši pritisak na MMF za puni program finansiranja, navodi britanska agencija.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da traže program vredan čak 15 do 20 milijardi dolara, iako se smatra da je malo verovatno da će tako veliki iznos dobiti odobrenje MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a je na neformalnoj sednici u ponedeljak raspravljao o planu koji bi Ukrajini mogao da ponudi 1.4 milijarde dolara hitne pomoći.

Pod pritiskom da obezbedi hitno finansiranje zemljama koje se suočavaju sa poskupljenjima cena hrane izazvanim ratom, Izvršni odbor MMF-a je juče razmatrao plan koji treba da pomogne Ukrajini i drugim državama koje su teško pogođene ruskim ratom, saopštili su za Rojters izvori upoznati sa tim.

8.00 - Blinken: Ukrajinska vojska učinila značajan napredak

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Meksiko Sitiju da je ukrajinska vojska tek počela kontraofanzivu protiv ruske vojske, ali da je već učinila značajan napredak.

Blinken, koji boravi u poseti Meksiku zbog ekonomskih razgovora, rekao je juče da je napredovanje ukrajinske vojske metodično planirano i da je u tome dobila pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u naoružanju i opremi, preneo je Rojters.

Rusija je preduzela agresiju i ona mora da je prekine, naveo je Blinken.

7.37  Gocanjuk: Ukrajina neće nikada moći da destablizuje Krim

Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje situaciju na Krimu, uprkos bilo kakvoj provokaciji koju može da izvede, izjavio je premijer Krima Jurij Gocanjuk.

- Kijevski režim nastoji da destabilizuje situaciju na poluostrvu, ali naše policijske agencije čine sve da osiguraju bezbednost u republici - rekao je on u intervjuu za krimsko-tatarski televizijski kanal Milet, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, nebo iznad Krima je zaštićeno PVO sistemima, a vode oko njega čuva Crnomorska flota.

7.15 - Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca.

- Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Dodao je da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike