Makron zvao Putina, ruski specijalci sprečili terorističke napade u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

11.09.2022

05:25 >> 21:17

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Makron zvao Putina, ruski specijalci sprečili terorističke napade u Hersonskoj oblasti (VIDEO)
rat ukrajina AP22222599916448 copy - Copyright AP Photo

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 200. dan.

Juče su ukrajinske snage saopštile da je donjecki aerodrom u njihovim rukama, ali je komandant bataljona „Sparta“ Artem Žoga, poznat po pozivnom znaku „Kolima“, demantovao tu informaciju. Video je objavio šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

 


Juče je saoppteno i da je broh žrtava u granatiranju kijevske oblasti Donjecka od strane ukrajinskih trupa porastao na četiri. to je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine. Istovremeno, ofanziva ruske strane na Soledar traje. 

Šta znamo do sada?

U  toku je 200. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.50 - Rezničenko: Rusi pogodili infrastrukturu u Dnjepropetrovsku

Ruske snage pogodile su danas energetsku infrastrukturu u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, prekinuvši snabdevanje električnom energijom nekoliko gradova, izjavio je danas guverner tog regiona Valentin Rezničenko.

- Pojedini gradovi i opštine su bez struje. Rusi su pogodili energetsku infrastrukturu. Ne mogu da se pomire sa porazima na bojnom polju - napisao je Rezničenko na Telegramu, preneo je Rojters.

20.19 - Harkov: Centar grada u mraku zbog nestanka struje

Centar drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova večeras je u mraku zbog nestanka struje, javio je izveštač Rojtersa.

Uzrok i razmere nestanka struje u gradu za sada nisu poznati, navodi britanska agencija.

Postoje i nepotvrđeni izveštaji društvenih medija o nestanku struje u drugim mestima i regionima, dodaje Rojters.

19.59 - Ruski specijalci sprečili terorističke napade u Hersonskoj oblasti

Ruski specijalci su sprečili seriju terorističkih napada na teritoriji Hersonske oblasti, koje su planirali članovi ukrajinske ekstremističke organizacije „Desni sektor“ i „Nacionalni korpus“* pod rukovodstvom snaga za specijalne operacije Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruskih bezbednosnih struktura.

Tom prilikom pronađeno je veliko skladište municije, eksplozivnih naprava, oružja.

18.35 - Počele konsultacije oko stvaranja zone bezbednosti oko zaporoške nuklearke


Konsultacije oko formiranja zone bezbednosti oko Zaporoške atomske elektrane već su počele, saopštio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

AP Photo
 

- I dalje sam izuzetno zabrinut zbog stanja u elektrani, koja ostaje u opasnosti sve dok traje bilo kakvo granatiranje. Da bi se rešila ova ozbiljna situacija, počele su konsultacije o hitnom formiranju zone nuklearne bezbednosti na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - rekao je Grosi.

18.30 - Makron pozvao Putina da povuce naoružanje iz NE Zaporožje

Bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje je ugrožena zbog toga što su je zauzele ruske trupe, rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru, saopštilo je francusko predsedništvo.

Jelisejska palata je u saopštenju navela da je Makron zatražio od Putina da povuče teško i lako naoružanje iz nuklearne elektrane i kazao mu da bi Moskva trebalo da se pridržava preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi osigurala bezbednost na toj lokaciji, preneo je Rojters.

Makron će, kako se dodaje u saopštenju, ostati u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i sa generalnim direktorom IAEA, a narednih dana će ponovo razgovarati sa Putinom kako bi se postigao sporazum koji garantuje bezbednost u nuklearnoj elektrani.

17.46 - Nove optužbe Moskve: Ukrajinci namerno granatiraju?

Ukrajinske snage namerno granatiraju energetsku infrastrukturu na oslobođenim teritorijama: proizvodne objekte, trafo-stanice i dalekovode, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Od 1. septembra Oružane snage Ukrajine su 26 puta granatirale Zaporošku nuklearnu elektranu i Energodar, zbog čega je grad dva puta ostajao bez struje.

16.44 - Lavrov poslao nedvosmislenu poruku Zapadu i NATO Alijansi: Kuda ide svet? Ka pravednijem svetskom sistemu!

16.30 - Francuska i Rumunija pomažu u izvožu žita iz Ukrajine

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon najavio je danas da će sutra potpisati sporazum sa Rumunijom da bi se pomoglo u izvozu žitarica iz Ukrajine u Mediteranske zemlje.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 


Bon je, za francusku televiziju, rekao da će taj sporazum olakšati izvoz žitarica iz Ukrajine u Mediteranske zemlje kojima je potreban uvoz žita.

Na osnovu sporazuma, u koji je Rojters imao uvid, najveću ulogu u izvozu žitarica iz Ukrajine imaće najveća rumunska luka na Dunavu, Galac, i najveća na Crnom moru, Konstanca.

16.15 - Makron zvao Putina!

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Kremlj.

Putin je u razgovoru sa Makronom potvrdio stav da ukrajinsko žito treba, pre svega, treba da dobiju zemlje u razvoju.

Profimedia
 

Dva predsednika su izrazila spremnost za nepolitizovanu saradnju po pitanju rešavanja situacije oko zaporoške nuklearke, uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju.

14.15 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine

Time je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovovd u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umesto iz reaktora.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji, šesti reaktor koji je radio.

13.20 - Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova

AP Photo
 

 



Ukrajinske snage napreduju severno od grada Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a deluju ofanzivno i na jugu i istoku harkovskog regiona, potvrdio je danas glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji.

On je, na nalogu na "Telegramu", napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju da oslobađaju područja koja je okupirala Rusija.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi te uspehe ukrajinske vojske. Ukrajinske snage su juče saopštile da su ušle u grad Kupjansk i Izjum u harkovskoj oblasti.

Kupjansk je važno železničko čvorište.

10.00 - Isključen poslednji energetski blok zaporoške nuklearke

U zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio - šesti - radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju -objasnio je Rogov za Sputnjik.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

 


Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja od strane ukrajinskih snaga i oštećenja dalekovoda. Stalno menjanje načina rada reaktora i turbina može dovesti do havarije, upozorio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska, navodi Sputnjik. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da nuklearku trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Kako navodi Sputnjik, ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

8.48- Kadirov:Vratićemo gradove, NATO sejtani ce biti poraženi

Profimedia
 

 

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je danas da će svi gradovi koje je Rusija izgubila u kontraofanzivi ukrajinske vojske u oblasti Harkov biti vraćeni nazad, a da će, "NATO šejtani" biti poraženi.

Ministarstvo odbrane Rusije je u subotu saopštilo da su ruske trupe iz Balakleje i Izjuma pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

-Ministarstvo odbrane je razjasnilo situaciju, zbog čega su gradove Izjum, Kupjansk, Balakleju napustili, u pravcu Harkova -podsetio je lider Čečenije, prenela je agencija RIA Novosti.

Kadirov je rekao da je 10 hiljada boraca spremno da ode tamo.

-Uskoro ćemo stići u Odesu , a vi ćete videti konkretne rezultate", rekao je Kadirov u audio poruci na svom Telegram kanalu.

Kadirov je rekao da ne može nikoga da krivi za gubitak gradova, jer nije upoznat sa dubinom strategije.

-Međutim, znam jedno - Rusija će pobediti, a ovi NATO šejtani i zapadnoevropske obaveštajne službe, oni i njihovo oružje će biti potisnuti duhom naših boraca- uveren je Kadirov.
 

8.10  - Zelenski: Predstojeća zima prekretnica u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti "prekretnica" u ratu sa Rusijom, nakon niza vojnih uspeha ove nedelje na frontu.

-Verujem da je ova zima prekretnica i da može da dovede do dramatične deokupacije Ukrajine -  rekao je Zelenski na Jaltskoj konferenciji u Kijevu, preneo je list "Hil".

Rusko ministarstvo odbrane je u subotu navelo da je povuklo svoje snage iz nekoliko gradova oko Harkova na istoku Ukrajine, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske.

Zelenski je, takođe, zatražio veću vojnu podršsku od zapadnih saveznika, rekavši "da ukrajinska vojska ima jače oružje, brže bi uspela da oslobodi okupirane teritorije".
 

7.43- Nuland: Bajden nema interes da se sretne sa Putinom

Podsekretarka za političke poslove u Stejt departmentu Viktorija Nuland rekla je da trenutno ne vidi interesovanje američkog predsednika DŽozefa Bajdena da se susretne sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na samitu G20 u Indoneziji u novembru.

Atef Safadi/Pool via AP
 

 


"Zasad ne vidim nikakvo interesovanje kod našeg predsednika za Putina", rekla je Nuland obraćajući se onlajn na Jaltskoj konferenciji koja se održava u Kijevu.

Ona je dodala da je čula da Putin "navodno planira da dođe na Bali".

"Ako se on pojavi, smatram da bi lideri G20 trebalo da mu vrlo direktno kažu o svom viđenju onoga što se dešava u Ukrajini, o ruskom kršenju svih mogućih pravila i principa iz dokumenata koje je svojevremeno potpisao i Sovjetski Savez. Uvereni smo da ćemo, pod određenim okolnostima, imati duboko jedinstvo i da ćemo zahtevati povlačenje ruskih trupa sa teritorija Ukrajine", rekla je Nuland, prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform.

7. 25 - Ukrajinci od ranog jutra granatiraju Donjeck.

Prema prvim nezvaničnim informacijama ima poginulih.

 

 

7.15 - Zelenski: Što pre da počnemo sa isporukom struje Poljskoj

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naložio je da se što pre počne sa isporukom struje Poljskoj iz ukrajinske nuklearne elektrane Hmelnjicki.

"Dao sam naređenje da se ubrza rekonstrukcija dalekovoda od elektrane Hmelnjicki do poljskog grada Žešov. Moramo da završimo rekonstrukciju do 8. decembra i obezbedimo Poljskoj dovoljnu količinu struje", kazao je Zelenski, preneo je TAS S.

On je dodao da su pošiljke struje Poljskoj moguće ukoliko Kijev ima "normalnu kontrolu" nad nuklearnom elektranom Zaporožje, koju drže ruske snage.

"Na međunarodnom planu rešavamo ovo pitanje", istakao je Zelenski.


 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike