Nemačka političarka iskritikovala poteze Šolcove administracije zbog stava prema Rusiji: Mi imamo najgluplju vladu u Evropi

10.09.2022

12:26

0

„Najveći problem je vaša grandiozna ideja da pokrenete ekonomski rat bez presedana protiv našeg najvažnijeg snabdevača energijom", rekla je ona obraćajući se prvenstveno ministru ekonomije Robertu Habeku

Nemačka političarka iskritikovala poteze Šolcove administracije zbog stava prema Rusiji: Mi imamo najgluplju vladu u Evropi
U Nemačkoj problemi sa gasom - Copyright Pixabay Profimedia

Nemačka vlada je „najgluplja“ u Evropi jer je uspela da se umeša u „ekonomski rat“ sa svojim glavnim snabdevačem energijom, Rusijom, izjavila je u četvrtak levičarska političarka Sahra Vagenkneht.

Govoreći u Bundestagu, bivša kopredsedavajuća stranke Levica pozvala je na prekid antiruskih sankcija i ostavku vicekancelara i ministra ekonomije zemlje Roberta Habeka.

Opisujući tekući sukob u Ukrajini kao „zločin“, Vagenkneht je rekla da su antiruske sankcije „fatalne“ za samu Nemačku.

- Mi zaista imamo najgluplju vladu u Evropi - rekla je ona u parlamentu, pozivajući Habeka da podnese ostavku.

- Najveći problem je vaša grandiozna ideja da pokrenete ekonomski rat bez presedana protiv našeg najvažnijeg snabdevača energijom. Ideja da kažnjavamo Putina tako što ćemo osiromašiti milione porodica u Nemačkoj i uništiti našu industriju dok Gasprom ostvaruje rekordne profite - koliko je to glupo? - zapitala se Vagenkneht.

 

 

Kontroverzni govor naišao je na prilično pomešanu reakciju, a njene primedbe su dobile aplauz u Bundestagu od poslanika suprotnih političkih stavova, uključujući članove desničarske Alternative za Nemačku (AFD). Međutim, brojni levičarski političari požurili su da se distanciraju od izjave Vagenknehtove i osude je.

- Stav stranke o sankcijama Rusiji odlučen je na poslednjoj saveznoj partijskoj konferenciji. Ne postoji „ekonomski rat protiv Rusije“. Rusija je u ratu sa Ukrajinom - napisao je na Tviteru bivši kopredsedavajući Levice Bernd Riksinger, dodajući da „nema sumnje“ o tome koga strana podržava u sukobu koji je u toku.

Bivša poslanica levice Niema Movasat otišla je još dalje i na Tviteru pozvala da Vagenkneht bude isključena iz njene poslaničke grupe. Političarkine opaske su u suprotnosti sa „mnogo“ toga oko čega se stranka slaže i ona bi trebalo da bude kažnjena zbog „postupanja protiv“ Levice, sugerisala je Movasat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike