"Bezumno zadiranje države u crkvena pitanja" Parlament Letonije proglasio autokefalnost Letonske pravoslavne crkve!

08.09.2022

17:50

1

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštili su da uvođenje nacrta amandmana na zakon o Letonskoj pravoslavnoj crkvi neće proći bez posledica

"Bezumno zadiranje države u crkvena pitanja"  Parlament Letonije proglasio autokefalnost Letonske pravoslavne crkve!
Ruska crkva - Copyright Pixabay

Letonski parlament je po hitnom postupku usvojio izmene zakona koje je uneo predsednik zemlje Egils Levits, prema kojima se Letonska pravoslavna crkva proglašava autokefalnom, saopštila je pres služba parlamenta.

„Sejm (parlament) je hitno usvojio amandmane na zakon o Letonskoj pravoslavnoj crkvi, kojima se uspostavlja puna nezavisnost Letonske pravoslavne crkve sa svim njenim eparhijama, parohijama i institucijama od vlasti bilo koje crkve van Letonije (autokefalna crkva)“, navodi se u saopštenju.

Letonski predsednik podneo je u ponedeljak parlamentu amandmane o odvajanju Letonske pravoslavne crkve od Moskovske patrijaršije.

RPC: Davanje autokefalnosti letonskoj crkvi ─ bezumno zadiranje države u crkvena pitanja


Usvajanje zakona o autokefalnosti Letonske pravoslavne crkve u letonskom parlamentu predstavlja bezumno protivustavno zadiranje sekularne države u poslove crkve, izjavio je savetnik patrijarha moskovskog i vele Rusije protojerej Nikolaj Balašov za Sputnjik.

- Nisam iznenađen, iako je evidentno bezumno protivustavno zadiranje državne svetovne vlasti u oblast isključive nadležnosti crkve, rekao je Balašov.

Prema rečima predsednika, „odricanje od bilo kakve veze sa moskovskim patrijarhom je važno pitanje za naše pravoslavne vernike, celo letonsko društvo i nacionalnu bezbednost“.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije saopštili su da uvođenje nacrta amandmana na zakon o Letonskoj pravoslavnoj crkvi neće proći bez posledica. Kako je izjavio specijalni ambasador Ministarstva Genadij Askaljdovič, Rusija kategorički odbija takvu politiku i neće proći bez posledica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike