Berbok u poseti Kijevu, Ukrajinske snage ušle u Kupjansk, Ruska avijacija likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika (FOTO)

10.09.2022

21:34

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Berbok u poseti Kijevu, Ukrajinske snage ušle u Kupjansk, Ruska avijacija likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika (FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 199. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno EU, a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka.

Ukrajinska vojska ponovo je bez uspeha pokušala da izvede desant preko Dnjepra u Zaporopškoj oblasti, u pravcu Kamenke. Napad je odbijen, saopšti je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

Šta znamo do sada?

U  toku je 199. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.35 Komandant bataljona „Sparta“ Artem Žoga: Donjecki aerodrom je naš!

Komandant bataljona „Sparta“ Artem Žoga, poznat po pozivnom znaku „Kolima“, demantovao je informaciju da su ukrajinske trupe navodno zauzele teritoriju donjeckog aerodroma, video je objavio šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

-Dragi prijatelji, sugrađani, stanovnici Donjecke Narodne Republike. Pojavile su se lažne vesti da je jedinica Oružanih snaga Ukrajine zauzela aerodrom. Ovo nije tačno... Naš aerodrom je bio, jeste i biće, rekao je Žoga.

Na snimku komandant bataljona Sparta stoji ispred donjeckog aerodroma. On je dodao da je tamo specijalno stigao sa isturenih položaja kako bi opovrgao informacije.

22.40 Zelenski: Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U večernjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko
 

 

"Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu", istakao je Zelenski.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 70 odsto proizvodnje električne energije.

 

21.45 Četiri civila stradala u granatiranju Donjecka

Broj poginulih u granatiranju kijevske oblasti Donjecka od strane ukrajinskih trupa porastao je na četiri, saopštilo je u subotu predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine.

Ranije je Štab Teritorijalne odbrane DNR saopštio da su trojica poginula tokom granatiranja kijevske oblasti Donjecka od strane ukrajinskih trupa.

-U posledicama granatiranja poginula su četiri civila: muškarac rođen 1946. godine, žena rođena 1964. godine, nije moguće utvrditi lične podatke još dve žrtve, prenosi Telegram predstavništva.

20.05 Kadirov: Ofanziva na Soledar traje

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da savezničke snage već nekoliko dana vode ofanzivne operacije u Soledaru u DNR, nije bilo reči o „povlačenju i slično”.

Ranije je šef Čečenije rekao da su savezničke snage ukopane u Soledaru u DNR i da se spremaju da preuzmu grad pod punu kontrolu.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

 

19.20 Šef kabineta Zelenskog: Fotografija UKR snaga u Izijumu

Šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog objavio je danas fotografiju na kojoj se vide ukrajinske snage na periferiji grada Izijuma koji je mesecima bio ključno uporište ruskih snaga.

On je ranije danas na Tviteru postavljao emodžije grožđa jer ime grada znači "suvo grožđe", preneo je Rojters.

 

 

Rusija je ranije saopštila da povlači snage iz Izijuma i grada Balaklije.

17.17 - Ruska avijacija likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika u Harkovskoj oblasti i DNR

Ruska avijacija je u Harkovskoj oblasti i DNR pomoću oružja velike preciznosti likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, uništen je štab pete brigade ukrajinske Nacionalne garde, privremeni položaji jedinica ukrajinske neonacističke formacije „Kraken“ u području Balakleje i Čugujeva u Harkovskoj oblasti, kao i komandno mesto 54. mehanizovane brigade u području mesta Raj Aleksandrovka u DNR. Tom prilikom je likvidirano do 300 ukrajinskih vojnika i do 15 jedinica vojne tehnike.
 

17.16 - Zelenski Makronu: Demilitarizovati nuklearku Zaporožje
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ukazao da bi ona trebalo da se demilitarizuje.

- Naša pozicija je jedini način da zaštitimo Evropu od nuklearne katastrofe, a to je demilitarizacija elektrane - napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

17.02 - Makron razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Zaporoškoj nuklearki i daljoj pomoći Francuske Ukrajini, navodi se u saopštenju iz Jelisejske palate.

AP Photo/Adam Schreck
Emanuel Makron i Vladimir Zelenski

- Predsednik Republike imao je telefonski razgovor sa predsednikom Ukrajine. Razgovarali su ponovo o situaciji u Zaporoškoj nuklearki koja je uznemirujuća - navodi se u saopštenju.

16.35 - Moskva: Rusija pregrupisala snage iz Izjuma u Donjeck

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je pregrupisalo ruske snage iz Balakleje i Izjuma u pravcu Donjecka u cilju vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

Kako se navodi u saopštenju, u roku od tri dana je izvedena operacija organizovanog prebacivanja grupe snaga iz Izjuma i Balakleje na teritoriju Donjecke Narodne Republike, prenosi Sputnjik.

- Da bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, odlučeno je da se pregrupisaju ruske trupe stacionirane u okrugu Balaklija i Izjum - rekao je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Takođe se navodi da je ruska vojska u protekla tri dana likvidirala preko 2.000 ukrajinskih i stranih militanata, a takođe je uništila preko 100 jedinica oklopnih vozila i artiljerija.

15.23 - Šolc: Nemačka dobro pripremljena za energetsku krizu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je ta zemlja dobro pripremljena za energetsku krizu koja se očekuje ove zime i da građani nemaju razloga za zabrinutost.

Kay Nietfeld/dpa via AP
Olaf Šolc

- Prebrodićemo to. Živimo u ozbiljnim vremenima - rekao je Šolc u video-poruci koja je emitovana danas.

15.22 - Kijev: Ukrajinske snage ušle u Kupjansk

Ukrajinska Služba za nacionalnu bezbednost saopštila je danas da su njene jedinice ušle u grad Kupjansk, na severoistoku zemlje, što je prva zvanična potvrda Kijeva da su ukrajinske snage na teritoriji koju je prethodno zauzela Rusija.

Rojters prenosi da je ukrajinska vojska postigla brze pobede u kontraofanzivi u severnoistočnom regionu Harkova, ulazeći duboko u teritoriju koju je držala ruska vojska.

14.21 - Likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe u DNR

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su likvidirane dve diverziono-obaveštajne grupe koje je Kijev prebacio u DNR radi organizovanja teroristčkih napada na važne objekte.

13.16 - Kijev planira da od SAD pozajmi 1,5 milijardi dolara za gas

Ukrajinska vlada planira da pozajmi 1,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu gasa, saopštio je danas premijer Ukrajine Denis Šmihal.

Aaron Chown/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

- Unutar vlade smo razgovarali o pitanju energetske bezbednosti i grejne sezone. Posebno smo pričali o pomoći američkih partnera prilikom kupovine gasa. Vodimo pregovore o dodeli tranše u iznosu od 1,5 milijardi dolara od SAD od ''Eksimbanke'' - rekao je Šmihal, prenela je ukrajinska "Pravda".

11.40 - U ukrajinskom granatiranju Kijevskog rejona Donjecka poginule su tri osobe, a jedna je ranjena, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

10.30 - Britanija: Ukrajinske trupe iznenadile Rusiju pred Kupjanskom

Ukrajinska kontraofanziva iznenadila je ruske trupe i snage Kijeva napredovale su 50 kilometara duž uske linije fronta i ponovo zauzele ili opkolile nekoliko gradova, izvestilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije

Ukrajinske jedinice sada prete gradu Kupjansku - njegovo zauzimanje predstavljalo bi značajan udarac za Rusiju jer se nalazi na linijama snabdevanja do linije fronta u Donbasu, navodi britansko ministarstvo.

09.06 - DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo osam civila

Osam civila je poginulo, a 27 je povređeno u ukrajinskom granatiranju u protekla 24 sata, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Načelnik proruske administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se stanovništvu s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava, prenosi TASS.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

08.51 - ​Moskva šalje vojna pojačanja u ukrajinsku oblast Harkova

Moskva šalje vojna pojačanja u ukrajinsku oblast Harkova, nakon što je Kijev saopštio da je prvi veliki ukrajinski kontranapad od proleća ove nedelje doneo teritorijalne dobitke, prenosi Gardijan.

Kako navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, grupa od oko 1.300 boraca iz čečenskih jedinica Ramzana Kadirova stigla je u Hersonsku oblast da ojača ruske trupe na ukrajinskim teritorijama koje su pod njihovom kontrolom, navodi Ukrinform.

Prema pisanju Gardijana, ukrajinske trupe potisnule su ruske snage iz brojnih naselja u regionu koji je pod kontrolom Moskve od prvih dana rata, a prema izveštajima Kijeva u petak, čini se da ukrajinska vojska nastavlja svoj brz napredak.

U video obraćanju u petak uveče predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti.

08.35 - Šefica nemačke diplomatije: Poseta Kijevu je signal podrške

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u subotu u Kijevu da njena poseta predstavlja signal podrške Ukrajini.

Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP
Analena Berbok

- Došla sam danas u Kijev da bih pokazala da Ukrajinci mogu i dalje da računaju na nas, da nastavljamo da podržavamo Ukrajinu dok god je to neopgodno – isporukama naoružanja, humanitarnom i finansijskom pomoći - rekla je Analena Berbok, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

07.42 - ​SAD će sa saveznicima iz G7 i Evropske unije uvesti zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra

Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima iz G7 i Evropske unije uvesti zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra, a naftnih derivata od 5. februara naredne godine, potvrdilo je Ministarstvo finansija SAD.

Iz zabrane će biti izuzete isporuke koje su usklađene s ograničenjima cena koje su utvrdili saveznici, navedeno je u saopštenju.

Prošle sedmice ministri finansija "Velike sedmorke“ (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska, Japan) potvrdili su plan o uvođenju „limita cena“ ruske nafte i zabrane usluga morskog prevoženja nafte i naftnih derivata iz Rusije, ako se ne budu kupovali po ograničenoj ceni.

07.29 - Šef administracije Harkovske oblasti: "Napustite svoje domove, situacija nije najbolja"

Šef administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se žiteljima s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava.

- Situacija nije najbolja za naše stanovništvo. Nažalost, protivnik sve više i više pokušava da uništi naše gradove i sela. U takvoj situaciji ne mogu da dozvolim pogibiju civila, zbog čega preporučujem da se napusti zona borbenih dejstava - rekao je Gančev na video-zapisu objavljenom na Telegramu.

Tanjug/AP Photo/Olexandr Chornyi
 

Prema njegovim rečima, sela koja su pod udarom granata oružanih formacija Ukrajine uskoro će biti oslobođena.

- Čeka vas Ruska Federacija, pogranična služba je obaveštena o izbeglicama s teritorije Harkovske oblasti, biće vam ukazana neophodna pomoć - rekao je Gančev.

07.01 - Napadi na naselja u DNR - osam poginulih, 27 ranjenih

U protekla 24 sata osmoro ljudi je poginulo, a 27 je ranjeno u napadima ukrajinskih snaga na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

06.35 - Kijev prekinuo napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane

Kijevske vlasti su u jednostranom poretku prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednosrtrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju - rekao je Rogov i dodao da oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti struju dobijaju normalno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike