Medvedev: "Uvređeni Nemci objavili Rusiji hibridni rat, oni su neprijateljska zemlja"

04.09.2022

05:24

0

Sva dešavanja u Ukrajini pratili ste uz 24sedam

Medvedev: "Uvređeni Nemci objavili Rusiji hibridni rat, oni su neprijateljska zemlja"
Ilustracija - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Vadim Belikov

Vojna intervencija Rusije u Ukrajini traje više od pola godine - sukob je ušao u 193. dan.

Ukrajinski predsednik  juče je optužio Rusiju da vodi energetski rat i pozvao Evropu da pokaže veće jedinstvo.

- Rusija ovih dana pokušava još više da poveća energetski pritisak na Evropu. Isporuka gasa kroz Severni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi da uništi normalan život svakog Evropljanina, u svim državama našeg kontinenta, rekao je Zelenski u videoporuci večeras.

Prema njegovim rečima, cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Evropi, prenosi Ukrinform.

Takođe, jučerašnja vesta je bila i da su ukrajinske vlasti, koje su naredile desant kako bi zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje, planirale da uzmu predstavnike Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) kao taoce kako bi potom ucenjivali ceo svet.

Šta znamo do sada?

U  toku je 193. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Misija IAEA u Zaporožju

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

22:42 Ukrajinci „ekskaliburima“ gađali most u Hersonu

Ruski ratni reporter Evgenije Podubni saopštio je putem Telegrama da su ukrajinske snage dobile navođene artiljerijske projektile „ekskalibur“ kao i da su po svemu sudeći upravo tim naoružanjem gađale Antonovski most u Hersonu.

U prepodnevnim časovima saopšteno je da je ukrajinska vojska opet granatirala Antonovski most koji povezuje dve obale Dnjepra u Hersonu.

21.55 - Na farmi kod Energodara u granatiranju stradalo 1.000 krava

Skoro 1.000 krava ubijeno je na farmi u selu u blizini Energodara u granatiranju koje su izvele ukrajinske snage, saopštila je danas administracija tog grada, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje.

Kako je navedeno na Telegram kanalu administracije, u napadu 31. avgusta ranjen je i radnik na farmi u selu Velikaja Belozjorka.

U jednoj od šupa 19 teladi je živo izgorelo, prenosi TAS S.

Teško je oštećena mlekara, a uništeno je nekoliko objekata na farmi.

19.56 - DNR ponovo meta ukrajinske artiljerije

Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck.

19.40 U Kelnu proruski skup i kontramiting

Oko 2.000 proruskih demonstranata okupilo se danas u Kelnu na zapadu Nemačke, tražeći od nemačke vlade da obustavi podršku Ukrajini i ukine sankcije Berlina Moskvi.

18.18 - Peskov: Gasprom je pouzdan snabdevač gasom

Gasprom je pouzdani snabdevač gasom i radi na održavanju Severnog toka 1 u skladu sa propisima, jer brine o bezbednosti snabdevanja, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televizijski kanal "Rosija-1".

- Preventivni radovi se održavaju u predviđenim vremenskim okvirima - citirao je na Telegramu ruski novinar Vladimir Solovjev portparola Kremlja.

Profimedia

Peskov je dodao da je, nakon svega, mnogo decenija Gasprom gradio reputaciju pouzdanog garanta energetske bezbednosti, odnosno, pouzdanog snabdevača.

- Sigurni smo da Gasprom nije načinio nijedan korak koji bi uzdrmao njegovu reputaciju - dodao je Peskov, a preneo Tas s.

17:26 Medvedev: Uvređeni Nemci objavili Rusiji hibridni rat

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Nemačka objavila hibridni rat protiv Rusije komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Rusija više nije pouzdan snabdevač energentima, nakon zatvaranja Severnog toka 1, prenose Ria Novosti.

- Evo ih! Opet su uvređeni - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

AP photo
 


Medvedev je rekao da je Nemačka, uvođenjem sankcija i slanjem oružja Ukrajini, objavila hibridni rat Rusiji, što, prema njegovom viđenju, znači da Berlin radi kao neprijatelj Rusije.

- Nemačka je neprijateljska zemlja jer je uvela sankcije privredi Rusije i njenim građanima, dostavlja smrtonosno oružje Ukrajini koje se koristi protiv naših snaga - dodao je Medvedev.

15.24 - Kadirov: Krenuli smo u ofanzivu u području Severska i Soledara

Čečenska bataljon "Ahmat" i drugi korpus Luganske Narodne Republike krenuli su u veliku ofanzivu u Donjeckoj Narodnoj Republiku, objavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Naši borci napreduju u pravcu Soledara, Jakovljevke i Severska. Pauza koja se u poslednje vreme održava u taktičke svrhe se u potpunosti opravdala. Neću da otkrivam sve tajne, ali zahvaljujući našem planu, osokoljeni protivnik je otkrio sve svoje položaje - naveo je on.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

Pored toga, čečenski lider, pozivajući se na komandira specijalne jedinice "Ahmat" Aptija Alaudinova, saopštio je da ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

15.16 - Moskva: Sa Zelenskim mozemo da razgovaramo o nasim uslovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima o čemu da razgovara s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a to je način na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
 


Na pitanje novinara televizijskog kanala "Rosija-1" da li Moskva ima o čemu da priča sa Zelenskim nakon njegovih izjava da "nije voljan da reši situaciju mirnim putem", Peskov je odgovorio potvrdno.

- Naravno, imamo da razgovaramo o tome kako će se ispunjavati naši uslovi - odgovorio je Peskov, prenosi TAS S.

On je dodao da su ruski uslovi "apsolutno" ostali nepromenjeni.

- Specijalna operacija ide po planu, svi ciljevi će biti ispunjeni - poručio je Peskov.

14.54 - Zelenski: Sa Fon der Lajen o 8. paketu sankcija Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je danas da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o brojnim pitanjima, pa i o osmom paketu sankcija Rusiji.

AP Photo/Nariman El-Mofty, File
 


- Razgovarali smo o raspoređivanju sledeće tranše makro-finansijske pomoći Evropske unije što pre je moguće. Naglasili smo potrebu da se pripremi osmi paket sankcija Rusiji, uključujući i zabranu izdavanja viza ruskim državljanima - poručio je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da je koordinisao sa Fon der Lajen o narednim koracima za "ograničavanje ruskog ekstra profita od prodaje nafte i gasa", kao i o ubrzanom postupku priključenja Ukrajine Evropskoj uniji.

14.40 - Moskva: Ruska vojska eliminisala do 50 stranih plaćenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u oblasti Kurahovo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ruska vojska eliminisala do 50 stranih boraca koji su se borili na strani Ukrajine.

-U zoni naselja Kurahovo u DNR eliminisano je do 50 stranih plaćenika uz pomoć visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije- saopštilo je ministarstvo odbrane, a prenela agencija RIA Novosti.
 

14.30 Šmihal: Ukrajini pomoć EU od 5 milijardi evra

Ukrajina očekuje da dobije pet milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU naredne sedmice kao pomoć ekonomiji i vojsci i da bi se pripremila za predstojeću zimu, izjavio je danas u Berlinu ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Pomoć EU doprineće stabilnosti ukrajinske ekonomije i vojske i predstojeće grejne sezone, objavio je Šmihal na Telegramu, uoči razgovora s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom. Očekuje se da Nemačka ove jeseni isporuči Ukrajini sofisticirane sisteme vazdušne odbrane, rekao je Šmihal.

AP Photo/Pascal Bastien
 

 


Šmihal, koji je doputovao u Berlin u subotu, razgovaraće i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i drugim zvaničnicima, preneo je Rojters.

Ruski napad na Ukrajinu iscrpljuje resurse zemlje i Kijev je više puta tražio finansijsku podršku od EU, SAD i međunarodnih kreditora.

13.45 - Isplate građanima DNR, LNR i Ukrajine koji su stigli u Rusiju

Ruska vlada je odobrila isplate građanima DNR, LNR i Ukrajine koji su stigli u Rusiju, navodi se na sajtu Vlade.

U pitanju su penzije i različita socijalna davanja.

11.25 - Putin razmatra sve faktore pre odluke o odlasku na samit G20

Svi faktori, "uključujući i bezbednosni faktor", biće uzeti u obzir pri donošenju odluke da li će ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati na samitu G20 u Indoneziji, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Da bismo se opredelili za format našeg učešća, treba uzeti u obzir sve faktore, uključujući bezbednosni faktor - rekao je Peskov u intervjuu za TV program "Moskva.Kremlj.Putin.", čiji je deo objavljen danas na novinarskom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

10.16 - Ruska PVO intervenisala u Hersonu zbog ukrajinskog napada

Ruske snage protivvazdušne odbrane danas su lansirale najmanje 10 projektila iznad Hersona, prenosi TAS S uz napomenu da nema zvaničnu potvrdu ovih vojnih operacija.

Na nebu iznad grada ne vide se tragovi raketa sistema PVO dok se čuju zvuci eksplozija, navodi ruska agencija.

Od večeri 28. avgusta, ukrajinske oružane snage granatiraju nekoliko naseljenih mesta u Hersonskoj oblasti koje su pod ruskom kontrolom.

U subotu je, kako navodi agencija TAS S, pokrenut ukrajinski raketni udar na stambena područja u Hersonu, na jugu zemlje.

Proruske vlasti tvrde da su u ovim napadima uništene škole i drugi infrastrukturni objekti, kao i da su oštećeni stambeni objekti.
 

9.30 -  Kijev sprema kontrafonazivu

"Sve više izvora saopštava da je nekoliko odreda za specijalne operacije prebačeno u Harkovsku oblast, u okviru priprema za kontraofanzivu koju sprema Kijev. Reč je o oficirima koji su obučava po standardima NATO – u Nemačkoj, SAD, Britaniji, Kanadi i Poljskoj.

Radi se o nekoliko stotina ljudi, od kojih će se formirati odvojene borbene grupe, koje će pokušati da zadaju precizne udare u nekoliko pravaca u isto vreme", napisao je ruski ratni reporter Evgenije Podubni na telegramu.
 

8.15 - Zelenska: Razumemo brige saveznika, ali Ukrajina broji mrtve

Printscreen/Instagram/Vogue/Photographed by @annieleibovitz
 

 



Rat ima veliki uticaj na privrede država saveznica Ukrajine, ali „dok Britanci broje penije, mi brojimo mrtve", poručila je Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Zelenska je razgovoru za BBC rekla da bi kriza mogla da bude kraća, ako Ukrajina dobije jaču podršku.

U intervjuu snimljenom u Kijevu, ona je navela da je važno stalno isticati cenu rata koja se plaća u ljudskim žrtvama.

Zelenska je rekla da, iako retko viđa supruga, svaki dan razgovaraju.

Prva dama Ukrajine, koja je u braku sa Volodimirom Zelenskim od 2003, razgovarala je sa novinarom u Predsedničkoj palati u Kijevu, a u opširnom intervjuu koji će biti emitovan 4. septembra, pričala je o tome koju bi poruku poslala stanovništvu Velike Britanije, koje se suočava sa povećanjem cena nafte i gasa, kao i većim računima za struju, koji su delimično posledica ruske invazije na Ukrajine, navodi BBC.

Ona je saopštila da razume da je situacija u Velikoj Britaniji veoma teška i podsetila je da je tokom pandemije koronavirusa, koja još traje, stanovništvo Ukrajine takođe trpelo zbog rasta cena.

"Cene rastu i u Ukrajini, a pored toga, ovde ljudi i ginu. Zato, kada počnete da brojite penije na vašem bankovnom računu ili u džepu, znajte da mi istovremeno brojimo i žrtve", naglasila je supruga ukrajinskog predsednika.
 

7.30 - Ukrajina:Odbijeno više napada, Rusi nastavljaju ofanzivu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ruske snage su proteklog dana izvele više od 10 raketnih i više od 24 vazdušna udara na vojne i civilne ciljeve na teritoriji Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je oštećena civilna infrastruktura u pojedinim naseljima.

Na pravcu Severska, Harkova, Slavjanska, Kramatorska, Bahmuta, Avdijevke i Zaporožja ruske snage su gađale vojnu i civilnu infrastrukturu, navodi ukrajinski generalštab.
 

7.15 - Rusija:Jedan od blokova Zaporoske elektrane pogođen nedavno

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

 



Jedan od blokova u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen je artiljerijskom granatom tokom nedavnog bombardovanja objekta od strane ukrajinske vojske, saopštile su danas TAS S-u proruske vojno-civilne vlasti u Energodaru, gde se ovo postrojenje nalazi.

-Jedan od ispaljenih hitaca je pogodio agregat i to je bila artiljerijska granata. Imao sam fotografiju toga. Ovaj agregat trenutno nije u funkciji - saopštio je načelnik uprave Energodara Aleksandar Volga ne precizirajući datum incidenta.

On je rekao i da je sistem bezbednosti svih blokova u nukleranoj elektrani Zaporožje takav, da se ne može poremetiti samo jednim udarcem, ali da su potrebne brze odluke s obzirom na ovaj razvoj događaja.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak posetio elektranu u Zaporožju kako bi procenio materijalnu štetu na objektu i operativne sposobnosti bezbednosnih sistema u nuklearki.

Nakon inspekcije u Zaporožju, direktor IAEA Rafael Grosi je rekao novinarima da su stručnjaci izvršili početnu procenu, videli "ključne stvari", kao i da planiraju da ostanu, navodi TAS S.

Energodar, gde se nalazi ukrajinska elektrana u Zaporožju, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, pod ruskom kontrolom je od marta, a bio je meta granatiranja poslednjih nekoliko nedelja i obe strane optužuju drugu za ove napade.

7.10 - Nemačka obezbedila 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini

Nemačka će Ukrajini obezbediti dodatnih 200 miliona evra za finansiranje programa pomoći interno raseljenim licima zbog ruske agresije, saopštila je nemačkim medijima ministarka za razvoj i međunarodnu saradnju Svenja Šulce.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal posetiće u ponedeljak Berlin, gde će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

„Razgovaraću sa premijerom Šmihalom o načinima na koji možemo da nastavimo da podržavamo ukrajinsku vladu u zbrinjavanju raseljenih lica “, saopštila je Šulce.

Do 23. avgusta, oko 7 miliona ljudi je interno raseljeno u Ukrajini zbog ruskog napada 24. februara, pokazuju podaci Međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija za migracije.

Prošlog meseca, zvaničnik nemačke vlade saopštio je da Evropska unija namerava da u septembru odobri finansijski paket za Ukrajinu, vredan oko 8 milijardi evra do septembra, čemu će Nemačka doprineti, navodi Rojters.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike