Moskva objasnila zbog čega cene divljaju: Za globalno poskupljenje kriv je Zapad

03.09.2022

14:42

0

Aleksandar Kinščak, šef Odeljenja Ministarstva za Bliski istok i Severnu Afriku, rekao je da je Rusija bila primorana da prilagodi izvozne mehanizme zbog sankcija uvedenih poslednjih meseci

Moskva objasnila zbog čega cene divljaju: Za globalno poskupljenje kriv je Zapad
profimedia-0372297879 - Copyright Profimedia

Zapadne zemlje ne žele da ukinu ograničenja na isporuku žita iz Rusije i stoga sprečavaju pad globalnih cena hrane, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Aleksandar Kinščak, šef Odeljenja Ministarstva za Bliski istok i Severnu Afriku, rekao je novinskoj agenciji RIA u intervjuu objavljenom u petak da je Rusija bila primorana da prilagodi izvozne mehanizme zbog sankcija uvedenih poslednjih meseci.

- Sankcije SAD i EU, koje uključuju isključivanje ruskih banaka iz SVIFT-a i blokiranje transfera novca u dolarima i evrima, kažnjavanje kompanija koje osiguravaju naše terete, zabranu ulaska zapadnih brodova u ruske luke i zatvaranje pristupa domaće trgovačke flote evropskim zemljama, zakomplikovale su logistiku, uključujući i naglo povećanje troškova transporta - objasnio je on.

- Morali smo brzo da razradimo alternativne šeme transporta i logistike i da se dogovorimo o novim kanalima i oblicima finansijskih obračuna korišćenjem drugih valuta, uključujući rublju - rekao je Kinščak i dodao da su cene prevoza i osiguranja u Crnom moru suočene sa dodatnim problemima zbog „haotičnog miniranje“ njegovih voda od strane ukrajinske vojske.

Međutim, prema rečima zvaničnika, „Rusija je ispunila i nastaviće da ispunjava u dobroj nameri svoje obaveze snabdevanja hranom Afrike i Bliskog istoka“ uprkos „nelegitimnim“ ograničenjima Zapada.

- Ali da bi se situacija u potpunosti normalizovala, moraju se ukinuti sva ograničenja transporta i osiguranja na naš izvoz i obezbediti nesmetano plaćanje. Za sada Amerikanci i Evropljani to ne žele, sprečavajući zasićenje globalnog tržišta hrane i snižavanje cena. Istovremeno, oni nastavljaju da promovišu lažnu predstavu u javnosti da je Rusija izazvala globalnu glad - naveo je on.

Kinščak je primetio da je izvoz ruskog žita na Bliski istok uglavnom ostao nepromenjen sankcijama i da se nedavno vratio rastu „zahvaljujući blagovremenim merama koje su preduzete".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike