Moskva upozorava: Ameriku deli najtanja linija od toga da postane strana sukoba u Ukrajini - Rusija može upotrebiti nuklearno oružje

02.09.2022

20:47

0

Stepen umešanosti SAD u situaciju oko Ukrajine, između ostalom i pružanjem vojne pomoći, nastavlja da raste, što je opasna tendencija

Moskva upozorava: Ameriku deli najtanja linija od toga da postane strana sukoba u Ukrajini - Rusija može upotrebiti nuklearno oružje
Rusija i SAD - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države deli najtanja linija od toga da postanu strana sukoba u Ukrajini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Više puta smo upozoravali SAD na posledice koje mogu uslediti kada se Sjedinjene Američke Države, isporučujući oružje i uključujući se u druge oblike direktne podrške Kijevu, u suštini stavljaju u poziciju blisku onome što se može nazvati strana u sukobu. Najtanja linija, koja deli SAD od toga da postanu strana sukoba, ne treba da služi kao neka vrsta iluzije za pomahnitale antiruski nastrojene snage da će, ukoliko se ona pređe, sve ostati kako i jeste - rekao je Rjabkov za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da stepen umešanosti SAD u situaciju oko Ukrajine, između ostalom i pružanjem vojne pomoći, nastavlja da raste, što je opasna tendencija.

- Upozoravamo SAD da ne preduzimaju provokativne korake, uključujući isporuku sve destruktivnijih sistema i sistema sve većeg dometa. To je put koji nigde ne vodi. Posledice od toga što se dešava će biti teške, a odgovornost će u potpunosti pasti na vladajuće krugove u Vašingtonu - rekao je Rjabkov.

Istovremeno je poručio da je Rusija u stanju da u potpunosti zaštiti svoje interese, te da će ciljevi specijalne operacije biti ostvareni u celini.

U tom cilju, dodaje Rjabkov, planirano je da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci koji su odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Takođe je podsetio u kojim situacijama Rusija može upotrebiti nuklearno oružje.

- Podsećam da ruska vojna doktrina, kao i dokument poput 'Osnova državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja' detaljno izlažu sve scenarije prema kojima je teoretski moguće da upotrebimo nuklearno oružje. Ti scenariji se svode na agresiju protiv Rusije ili njenih saveznika uz upotrebu oružja za masovno uništenje ili agresiju uz primenu konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države. Na to podsećam iznova i iznova – mi ne odstupamo od tih stavova - poručio je ruski diplomata.

Komentarišući vizna ograničenja protiv državljana Rusije koje je uvela Evropska unija, ruski diplomata je rekao da nije isključeno da će Moskva odgovoriti asimetrično, te da će biti usvojene praktične mere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike