Slučaj star 40 godina konačno rešen zahvaljujući jednom podkastu: Misteriozni nestanak Linet Doson (VIDEO)

30.08.2022

13:56

0

Autor: N. Pavlović

Protiv Dosona je podignuta optužnica 2018.

Slučaj star 40 godina konačno rešen zahvaljujući jednom podkastu: Misteriozni nestanak Linet Doson (VIDEO)
kris-doson1 - Copyright Youtube/9 News Australia

Australijanac Kris Doson (74) proglašen je krivim za ubistvo supruge Linet, a čitava priča je postala tema veoma popularnog krimi-podkasta.

Linet je nestala 1982. godine, a telo nikada nije pronađeno.

Protiv Dosona je podignuta optužnica 2018. kada je podkast postao veoma popularan i privukao dosta pažnje zbog čega je obnovljena istraga.

Australijanac negira da je ubio ženu tvrdeći da je ona napustila njega i njihovo dvoje dece, verovatno da bi se pridružila jednoj verskoj grupi.

Sudija Ijan Harison je pri donošenju presude rekao da su dokazi protiv Dosona ubedljivi. Sudija je utvrdio da je Doson bio opsednut njihovom bebisiterkom, inače tinejdžerkom, kojom je želeo da "zameni" svoju ženu.

Linetin brat, Greg Simons, rekao je da je potvrđeno ono što je porodica znala godinama.

- Volela je svoju porodicu i nikada ih ne bi napustila svojevoljno. Njeno poverenje je izdao čovek koga je volela - rekao je Sims.

Dosonu je poručio da konačno "učini pristojnu stvar" kako bi Linet mogla da počiva u miru.

Podkast oživeo slučaj

Slučaj je privukao svetsku pažnju kada je počeo da ga istražuje novinar Hedli Tomas u podkastu "The Teacher's Pet". Emisija je dobila najveće priznanje u oblasti novinarstva u Australiji, a "skinuta" je više od 60 miliona puta.

Istraga je bila odlagana zbog uticaja emisije, a advokati odbrane su isticali da Doson nije stekao pravo na pravedno suđenje.

Misteriozni nestanak

Linet Doson (33), majka dvoje dece, nestala je iz svog doma u Sidneju 1982, a policija nije nikada pronašla nijedan trag koji bi doveo do nje.

Profimedia
 

Dve zasebne istrage su zaključile da ju je ubila nepoznata osoba. Dok se nije pojavio podkast koji se posvetio slučaju, tužioci su rekli da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Doson je tvrdio da mu je žena telefonirala jednog vikenda u januaru 1982. rekavši da joj je potreban odmor. Nakon toga je primio još nekoliko poziva od nje, kako je istakao.

Istražiteli su bili ubeđeni da se Doson odlučio na ubistvo jer su mu svi prethodni pokušaji da prekine brak propali, uključujući i unajmljivanje ubice i preseljenje u Kvinslend kako bi započeo novi život sa bebisiterkom. Dadilja je, takođe, želela da prekinu vezu zbog čega je Doson postao sve više frustriran.

Iako je sudija odbacio navode o plaćenom ubici i da je Doson fizički zlostavljao ženu, rekao je da je Linet bila veoma posvećena mužu i deci i da su sve njene stvari ostale u kući.

- Čak su pronađena i njena kontaktna sočiva - rekao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike