Danima ih držali u skladištu, a onda je pukovnik naredio da ih ubiju: Nova saznanja o nestanku meksičkih studenata

29.08.2022

14:11

0

Autor: N. Pavlović

Utvrđene veze između države i kriminalnih bandi

Danima ih držali u skladištu, a onda je pukovnik naredio da ih ubiju: Nova saznanja o nestanku meksičkih studenata
meksiko - Copyright AP Photo/Marco Ugarte

Šestoro od 43 meksičkih studenata, koji su oteti 2014. godine, navodno su držani živi danima u jednom skladištu, a onda su predati komandantu lokalne vojne baze koji je naredio da budu ubijeni, otkrio je zvaničnik koji predvodi Komisiju za istinu.

Alehandro Ensinas izneo je nova saznanja sa malo pompe nakon objavljivanja izveštaja prošle nedelje. Uprkos tome što je otmicu studenata nazvao "državnim zločinom" i istakao da je vojska sve gledala bez reagovanja, Ensinas nije prvobitno pomenuo da su studenti bili predati pukovniku Hoseu Rodrigezu Perezu.

Međutim, nekoliko dana kasnije je napomenuo da su vlasti pomno pratile studente od Učiteljskog fakulteta u Ajotsinapi do trenutka kada su nestali. Lokalna policija ih je otela u Iguali te noći, a vojnik koji se infiltrirao u školu je bio među otetim mladićima. Ensinas je utvrdio da vojska nije pratila sopstvene protokole kako bi ga spasla.

AP Photo/Marco Ugarte
 

- Navodno, šest studenata je bilo živo oko 4 dana nakon otmice posle čega su ubijeni po naredbi pukovnika - naveo je.

Ministarstvo odbrane Meksika nije još odgovorilo na optužbe.

Komisija je utvrdila da je vojska proimila anonimni poziv 30. septembra 2014, četiri dana nakon što su studenti nestali. 

Pozivalac je rekao da su studenti u velikom betonskom skladištu na lokaciji koju je opisao kao Pueblo Vieho, a onda je nastavio da opisuje to mesto.

Zaključuje se da je postojala očigledna saradnja između državnih agenata sa kriminalnom grupom Gereros Unidos, a da je vlast pokušala da sakrije istinu o događajima.

Podsetimo, 26. septembra 2014. je lokalna policija izvela studente iz autobusa, a njihova tela nikada nisu pronađena osim delova spaljenih kostiju koja su pripadala trojici mladića.

AP Photo/Claudio Cruz, File
 

Porodice žrtava su godinama vršile pritisak na vladu da bolje istraži umešanost vojske u zločin.

Federalni agenti su prošle nedelje uhapsili nekadašnjeg državnog tužioca Hesusa Murilja Karama koji je vodio originalnu istragu. Tužioci smatraju da je kreirao lažni narativ o tome šta se dogodilo studentima kako bi se slučaj brzo priveo kraju.

Vlasti su takođe navele da su izdale naloge za hapšenje za 20 vojnika i oficira, 5 lokalnih zvaničnika, 33 lokalna policajca, 11 državnih policajaca kao i 14 pripadnika bandi. Nije poznato koliko njih je zaista u pritvoru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike