Tu se ne zna ko zaista vodi državu - vlast ili narko-bande: Ovako izgleda jedna paklena nedelja u Tihuani (VIDEO)

28.08.2022

07:16

0

Autor: N. Pavlović

Ni dolazak vojske ne čini da se građani osećaju bezbedno

Tu se ne zna ko zaista vodi državu - vlast ili narko-bande: Ovako izgleda jedna paklena nedelja u Tihuani (VIDEO)
Meksička specijalna policija - Copyright Profimedia

Mozes Zazueta Ramirez je bio kod kuće kada su počele da mu stižu poruke od majke, a na društvenim mrežama je video kakav haos se događa na ulicama Tihuane.

Pripadnici narko-kartel su ukrali i potom zapalili desetine vozila širom grada, a počele su da kruže glasine da su uveli policijski čas. Jedno je bilo jasno - ukoliko promoliš glavu napolje, nećeš dobro proći.

To je bio već treći put te nedelje da su se pucnjave i paljevine raširile širom gradova na severu Meksika. Prodavnice i prolaznici su bili mete, a pojedini zvaničnici su rekli da je to bila odmazda zbog hapšenja nekoliko glavešina kartela. Osim toga, bande koje se bore za prevlast nisu ništa novo u Tihuani.

- Mnogo sam se uplašio. Ne osećam se bezbedno - rekao je Ramirez.

Glasine o uvođenju policijskog časa su se pokazale kao netačne, ali je ovaj 23-godišnjak odlučio da ne ode na posao u lokalnom restoranu tog vikenda.

- Kolege su mi rekle da moram da dođem, a ja sam rekao, izvinite, ali neću da rizikujem samo da bih uzeo nešto novca - poručio je.

Nije jedini koji se tako oseća u Tihuani, a uprkos uveravanju lokalnih zvaničnika da je bezbednost osigurana, grad koji inače vrvi od života, nakon takvih događaja je sutradan bio prilično tih.

Premašiće 1.900 ubistava ove godine

Tihuana važi za jedan od najnasilnijih gradova na svetu, a tome doprinose krvavi ratovi narko-kartela koji se bore za prevlast na tržištu droge. Samo u avgustu je zabeleženo 125 ubistava. Ako tako nastavi, Tihuana će dostići cifru od 1.917 ubistava ove godine, iako su se nadležni nadali da će 2022. zločina biti mnogo manje. U protekle tri godine, grad je beležio više od 2.000 ubistava godišnje.

Strah među ljudima

Karteli su stekli takvu moć u Tihuani, kakva nije viđena više od 10 godina i ponovo se među građane uselio strah. Pokrenulo se i pitanje ko zapravo ima veći uticaj u zemlji - vlada ili bande.

 

 

Nakon što je sredinom avgusta zapaljeno više od 30 vozila u Bahi Kaliforniji, a u drugim meksičkim državama pokrenut talas nasilja i pucnjava, hiljade federalnih vojnika su upućene u pogranične gradove.

Vlast je za nasilje okrivila moćni kartel "Halisko nova generacija".

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador se obratio naciji iz vojne baze u Tihuani, okružen višim zvaničnicima ministarstva odbrane.

Sa druge strane, lokalni opozicionar Karlos Atilano Penja, okupio je ljude ispred baze u znak protesta.

Profimedia
 

- Federalne vlasti kažu da nema terorizma, ali smo mi videli terorizam u Tihuani zato što su dobili ono što su tražili - dosta problema i strah među stanovništvom - rekao je.

Jedna majka je rekla da je nasilje postalo deo života u tom regionu, ali da su je razmere nedavnog haosa ipak iznenadile.

Uhapšeno je najmanje 17 ljudi, a među njima su bili i pripadnici kartela Halisko. Vlasti su se ponadale da će hapšenjima pokazati da su oni ti koji drže konce u rukama. Međutim, u to je teško poverovati.

- Narod je morao da prati glasine o policijskom času koje je širio kartel, bilo da su proverene ili ne. To se slaže sa mišljenjem da kriminalne grupe imaju dovoljno oružja da efikasno vode državu. To dovoljno govori o tome kako građani doživljavaju efikasnost države, bilo federalne ili lokalne - rekla je Sesilija Farfan-Mendez iz Centra za američko-meksičke studije na Univerzitetu u San Dijegu.

Profimedia
 

Gradonačelnica Monserat Kabaljero kaže da razume zašto mnogi građani slušaju uputstva kartela, ali da je posvećena da se to promeni.

- To je nesrećno pitanje kulture, narko-kulture. A ja ne mogu da dozvolim da kartel vlada mojim građanima. Ne mogu da dozvolim da građani osećaju posledice ovih zločina, moramo ih naterati da veruju našoj policiji - navela je.

Međutim, studija pomenutog Centra iz 2021. godine je utvrdila da 64 odsto Meksikanaca smatra da kriminalci podmićuju javne zvaničnike. Osim toga, kako je dodala Kabaljero, prethodni politički lideri su ili prihvatili kartelsko nasilje ili su okretali glavu na drugu stranu.

- To se često dešavalo, da sa kartelima sklapaju paktove. To je veoma jasno i svi znaju za to. Ali, u ovoj vladi nema saveza sa kriminalcima. Zaštitiću dobre građane, one koji poštuju zakon - poručila je Kabaljero.

Profimedia
 

Ipak, nedavne nemire nije želela da nazove terorizmom.

- Situacija je ozbiljna, ali ne užasna. Budite oprezni ako želite da dođete u Tihuanu, ali znajte... grad je ostao bezbedan jer smo smirili situaciju - poručila je.

Naznake većih problema

Tihuana nije videla ovakav stepen nasilja od sredine dvehiljaditih, kada je federalna vlada morala da strogo pristupi problemu.

Nedavni odgovor vlasti je podsetio na te dane jer je grad preplavljen vojskom. Na određenim tačkama su postavljeni punktovi, a vojnici kontrolišu vozila.

Međutim, Farfan-Mendez nije sigurna da li je pojačano vojno prisustvo rešenje. Ona smatra da se ne treba fokusirati isključivo na kartele jer je lako političarima da govore da su to samo bande koje međusobno ratuju. Kako je rekla, postoje i drugi problemi - ubistva su postala sve češća u siromašnijim naseljima, a često su žrtve žene.

- Zaista mislim da bi trebalo da napustimo taj narko narativ, iako može biti veoma primamljiv, jer nam malo otkriva zašto mesto poput Tihuane nije uspelo da smanji nivoe nasilja - kazala je.

Osim toga, Nacionalna garda ne može mnogo da učini za građane koji su već navikli na nasilje.

- Tamo gde ja živim postoji park sa mesnom zajednicom koju je zauzela vojska kao svoju bazu. Odmah pored tog parka su grupe narko-dilera. I ljudi jednostavno prolaze i izlaze sa kesama punim droge. Tako da, ne mislim da sam zaista bezbedan. Uopšte se ne osećam bezbedno - zaključio je Ramirez.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike