Predsednik Meksika apelovao na svetske sile: Proglasite globalno petogodišnje primirje, nema drugog rešenja!

05.08.2022

15:58

0

Lopez Obrador izneo je stav da nacijama treba najmanje pola decenije da se oporave od aktuelnih problema sa kojima se suočavaju

Predsednik Meksika apelovao na svetske sile: Proglasite globalno petogodišnje primirje, nema drugog rešenja!
Andres Manuel Lopez Obrador - Copyright AP Photo/Moises Castillo, File

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da pristane na petogodišnje primirje usred sukoba u Ukrajini i tenzija oko Tajvana.

Govoreći na konferenciji za novinare u Nacionalnoj palati u Meksiko Sitiju, predsednik je rekao da geopolitičke tenzije između Kine, Tajvana i SAD nanose štetu svetu, koji se povija pod rekordnom inflacijom i problemima u lancu snabdevanja.

- Nacije mogu da se dogovore o primirju od najmanje pet godina da bi se izborile sa krizom koja pogađa narode. Primirje koje okončava rat, konfrontaciju i provokacije. Kada borbe prestanu, neka stvari ostanu kakve jesu, mislim posebno na rat između Rusije i Ukrajine - rekao je on.

Na pitanje o stavu Meksika po pitanju Tajvana, Lopez Obrador je rekao da dijalog treba da ima prednost nad konfrontacijom, dodajući da zemlje treba da prekinu trgovinske ratove i koriste okvir Ujedinjenih nacija za praćenje relevantnih obaveza.

Tokom primirja, rekao je on, nacije bi mogle da rade zajedno da pomognu siromašnima i unaprede ekonomski razvoj.

- NE provokacijama, NE ratu. Ne želimo hegemoniju u svetu. Nije previše tražiti od Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine da prihvate ovaj predlog, koji bi mogao da se iznese u Ujedinjenim nacijama - rekao je on.

Printscreen / Youtube
 

Predsednik je dodao da se „ne radi o dobrim i lošim momcima“, već o stavljanju interesa običnih ljudi iznad interesa vlada i ekonomskih grupa.

- Iako ovo izgleda utopijski, to je ono što je potrebno. Ne postoji drugi put - podvukao je on.

Izjave meksičkog predsednika iznete su nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Putovanje visokog američkog zvaničnika na samoupravno ostrvo izazvalo je žestoke proteste Pekinga, koji smatra da ovakvi potezi Vašingtona narušavaju teritorijalni integritet Kine.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, SAD „kontinuirano potkopavaju suverenitet Kine, odbacuju politiku Jedne Kine i čak namerno pokušavaju da veštački stvore incident u Tajvanskom moreuzu“.

Ovu izjavu je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da su „tenzije oko Tajvana veštački izazvane nepotrebnom” posetom Pelosi. Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, putovanje je rizikovalo „podrivanje regionalne stabilnosti i bezbednosti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike