Iran: Možemo da napravimo atomsku bombu, ali ne planiramo

01.08.2022

13:33

0

"Možemo, ali nećemo"

Iran: Možemo da napravimo atomsku bombu, ali ne planiramo
Nuklearka - Copyright AP Photo/Iranian Presidency Office, Mohammad Berno, File

Direktor Iranske agencije za atomsku energiju, Muhamed Eslami, rekao je da Iran može da izradi atomsku bombu, ali da ne planiraju to da učine.

Kako piše BBC, ovakve izjave vodećih iranskih zvaničnika su retkost, što povećava zabrinutosti o stvarnoj prirodi iranskog nuklearnog programa.

Nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum potpisan 2015, kojim je trebalo da se osigura da Iran ne napravi nuklearno oružje, država je ubrzala svoj nuklearni program.

AP Photo/Iranian Presidency Office, Mohammad Berno, File
Bivši predsednik Hasan Rohani u obilasku nuklearne elektrane

- Iran poseduje tehničke sposobnosti da napravi atomsku bombu, ali takav program nije u planu - rekao je Eslami.

U junu je Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao da Iran može u roku od nekoliko nedelja dovoljno da obogati uranijum za izgradnju atomske bombe. Ipak, napomenuo je da je to što Iran poseduje dovoljno materijala za izgradnju bombe ne znači da zaista poseduje i sposobnost za to. 

Prema poslednjim izveštajima iz maja, Iran ima 43.1 kilogram uranijuma obogaćenog 60 odsto. Za izgradnju atomske bombe je potrebno 25 kilograma uranijuma obogaćenog na 90 posto. 

Pregovori koji se vode između Irana i zapadnih država o oživljavanju sporazuma iz 2015. našli su se u zastoju poslednjih nekoliko meseci. Poslednji pokušaj dogodio se u junu u Kataru, ali sporazum nije postignut.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike