Grupa za ljudska prava traži hapšenje odbeglog predsednika Šri Lanke: Nekad bio heroj građanskog rata, sada mu preti sud

24.07.2022

10:45

0

Sunovrat Šri Lanke

Grupa za ljudska prava traži hapšenje odbeglog predsednika Šri Lanke: Nekad bio heroj građanskog rata, sada mu preti sud
AP19322394976158 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena, File

Međunarodni projekat istine i pravde (ITJP), grupa za ljudska prava koja dokumentuje navodne zloupotrebe u Šri Lanki, podnela je krivičnu prijavu državnom tužiocu Singapura, tražeći hapšenje bivšeg predsednika Šri Lanke Gotabaje Radžapakse zbog njegove uloge u višedecenijskom građanskom ratu u Južnoj Aziji.

Kako se navodi u saopštenju ITJP, Radžapaksa je počinio teške povrede Ženevskih konvencija tokom građanskog rata 2009. godine kada je bio ministar odbrane zemlje, prema kopiji prijave u koju je Rojters imao uvid.

Radžapaksa je podneo ostavku na mesto predsednika iz Singapura, dan nakon što je pobegao iz Šri Lanke 13. jula.

- Krivična prijava koja je podneta, zasnovana je na proverljivim informacijama o oba zločina koja su počinjena, ali i na dokazima koji zaista povezuju pojedinačnu istragu, koja se sada nalazi u Singapuru - rekla je Aleksandra Lili Keter, jedna od pravnica koja je sastavila prijavu.

Andy Buchanan/Pool via AP
 

Kako je rekla, Singapur ima jedinstvenu priliku sa ovom prijavom, da svojim zakonom i politikom, govori istinu o vlastima Šri Lanke.

Radžapaksa nije bio dostupan za komentar preko Visoke komisije Šri Lanke u Singapuru.

Ranije je oštro negirao navode da je odgovoran za kršenje prava tokom rata.

Portparol singapurskog državnog tužioca nije odgovorio na zahtev za komentar.

"Čekam u redu za benzin već 10 dana": Ovako izgledaju ulice prestonice Šri Lanke (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura saopštilo je da je Radžapaksa došao u taj grad-državu jugoistočne Azije u privatnu posetu i da nije tražio, niti mu je odobren azil.

Šri Lanka je okončala 25-godišnji građanski rat između separatističkih pobunjenika iz etničke tamilske manjine i vladinih snaga 2009. godine.

Grupe za ljudska prava optužile su obe strane za zloupotrebe tokom rata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike