"Čekam u redu za benzin već 10 dana": Ovako izgledaju ulice prestonice Šri Lanke (VIDEO)

17.07.2022

14:49

0

Autor: N. Pavlović

Kolone su duge i po 5 kilometara

"Čekam u redu za benzin već 10 dana": Ovako izgledaju ulice prestonice Šri Lanke (VIDEO)
šri-lanka - Copyright Profimedia

Haos u Šri Lanki se ne smiruje, a redovi za gorivo su sve duži i duži.

Kolone automobila i tuk-tukova (trotočkaša nalik na rikše koji služe kao taksi-vozila) protežu se mnogim ulicama i čini se da im nema kraja, a pojedinci čekaju danima kako bi stigli na red.

- Ovo je red za benzin. Čekam tri dana. I drugi oko mene čekaju, radnici benzinskih pumpi nam ne daju brojeve, već se ide po sistemu 'ko prvi devojci'. Red je toliko dugačak da ćemo morati da čekamo noć kako bismo stigli do pumpe i natočili gorivo - rekao je jedan Šrilančanin iz Kolomba.

Kolone su duge i po 5 kilometara, prenosi BBC.

U jednom takvom redu bio je i Pratim (43), vozač minibusa, koji kaže da čeka već 10 dana.

- Spavam u ovim kolima od četvrtka. Teško je, ali šta da radim... Neću ni napuniti ceo rezervoar - rekao je.

Pratim zarađuje tako što prevozi turiste po gradu. Nekada bi ih razvozio širom zemlje, ali sada ne može da priušti duge ture već je primoran da saobraća do aerodroma i nazad.

Kada konačno stigne na red, imaće goriva za tri takve ture, ali drugi građani neće imati ni tu sreću.

Iza njega je bilo nekoliko privatnih autobusa. Kondukter Guna i vizač Nišanta žive daleko, pa moraju da se oslanjaju na javne toalete.

- Kupam se svaka tri dana- Uriniranje košta 20 rupija (oko 6 dinara), a tuširanje 80 - rekao je Guna.

Podsetimo, predsednik Gotabaja Radžapaksa je pobegao iz zemlje kada su besni građani izašli na ulice zbog sve veće krize. Vlada velika nestašica hrane, goriva i lekova.

Premijer Ranil Vikremesinge, saveznik Radžapakse, položio je zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika, a pretpostavlja se da će on biti naredni lider zemlje.

Vikremesinge, za koga su demonstranti takođe tražili da odstupi, izabran je u petak i za kandidata vladajuće stranke za novog predsednika, što bi moguće dovelo ponovo do nemira, ukoliko bude izabran.

Ulični protesti zbog ekonomske krize Šri Lanke tinjali su mesecima pre nego što su uzavreli 9. jula, sa demonstracijama na kojima je porodica Radžapaksa i njeni saveznici optužena za nagli skok inflacije, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Višednevni redovi za gorivo postali su pravilo na ostrvu od 22 miliona, dok su se devizne rezerve smanjile na blizu nule, a ukupna inflacija je prošlog meseca dostigla 54,6 odsto.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike