Parlament izabrao predsednika Šri Lanke: Narod neće biti srećan!

20.07.2022

10:10

0

On će biti na vlasti sve do 2024, kada bi se okončao mandat prethodnog predsednika Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje pošto je dao ostavku na tu funkciju

Parlament izabrao predsednika Šri Lanke: Narod neće biti srećan!
AP22191157472119 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena, File

Parlament Šri Lanke danas je birao novog predsednika zemlje između tri kandidata, a oni su odlučili da na tom mestu ostane Ranil Vikremesing (73), koji je bio premijer i vršilac dužnosti predsednika. 

On je osvojio 134 glasa poslanika, dok je drugi, Dulas Alahaperuma, dobio 82. Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije sa samo tri mesta u 225-članom parlamentu, nije imao realne šanse za pobedu.

Izbor Vikremesinga došao je nakon što je prethodni lider države Gotabaja Radžapaksa podneo ostavku i pobegao iz zemlje prošle nedelje. 

- Zahvaljujem se parlamentu na ovoj časti. Naše podele su sada gotove - rekao je Ranil Vikremesing, koji će biti na vlasti do 2024. godine. 

AP Photo/Eranga Jayawardena
Ranil Vikremesing

Pobedi Vikremesinga protivili su se mnogi stanovnici Šri Lanke, koji su ga doživeli kao deo vladavine Radžapakse, koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu. Zbog toga je sasvim sigurno da oni neće biti srećni ovim izborom, a pretpostavlja se i da bi to moglo dovesti do novih protesta, zbog čega je danas stotine policajaca i paravojnih trupa raspoređeno oko zgrade parlamenta, a prilazni put ima najmanje tri barikade.

Ranije ove nedelje Vikremesing je uveo vanredno stanje, jer se Šri Lanka bori sa oskudnim nedostatkom osnovnih potrepština - hrane, goriva i lekova. 

AP Photo/Rafiq Maqbool
Šri Lanka

Ko je Ranil Vikremesing

Novi predsednik Šri Lanke kandidovao se čak dva puta za ovu poziciju, ali neuspešno, ali je uspeo da održi određeni politički status. 

Poznat je kao "lisica", zahvaljujući reputaciji pronicljivog političara. On ima iskustvo u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, što bi mu moglo pomoći da izvede ostrvsku državu iz ekonomske krize. 

Vikremesing ima dobru saradnju sa ključnim susedima i zemaljama donatorima, uključujući Indiju. 

Njegov protivkandidat u ovoj trci bio je Dulas Alahaperuma, koji je bio prihvatljiviji za demonstrante i opoziciju, ali koji nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju državom, koja je skoro bez deviznih rezervi i očajnički joj je potrebna pomoć MMF-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike