Džonsonova stranka se sprema za izbor novog lidera: Volas, jedan od favorita, odustao od kandidature!

09.07.2022

13:35

0

Četiri konzervativna poslanika zvanično su potvrdila da žele da budu na čelu partije, ali se očekuje da će se kandidovati još desetak drugih

Džonsonova stranka se sprema za izbor novog lidera: Volas, jedan od favorita, odustao od kandidature!
ben-volas - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, koji je bio jedan od favorita za naslednika britanskog premijera Borisa Džonsona, izjavio je danas da je odlučio da se ne kandiduje za poziciju lidera Konzervativne stranke.

- Nakon pažljivog razmatranja i razgovora sa kolegama i porodicom, doneo sam odluku da ne učestvujem u nadmetanju za vođstvo Konzervativne partije. Izbor nije bio lak, ali sam fokusiran na svoj trenutni posao i očuvanje bezbednosti ove velike zemlje - napisao je on na Tviteru.

Džonson je podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade, ali će ostati na mestu britanskog premijera do izbora novog šefa stranke.

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
Boris Džonson

Svoju kandidaturu za Džonsonovog naslednika za sada je najavio bivši britanski ministar finansija Riši Sunak.

Konzervativci biraju dva kandidata za novog lidera stranke

Komitet Konzervativne stranke koji nadgleda unutarpartijsko nadmetanje za Džonsonovog naslednika na mestu lidera stranke, a time i britanskog premijera, nastojaće da odabere dva kandidata do 20. jula ove godine, izjavio je danas predstavnik komiteta Džefri Klifton-Braun.

- Jasno je da želimo da eliminišemo neke od onih koji očigledno neće dobiti dovoljnu podršku. Mislim da ćemo biti u stanju da do dva imena dođemo do 20. jula - kazao je Klifton-Braun radiju Tajms, prenosi Rojters.

On je naveo da bi to moglo da se uradi povećanjem broja potpisa konzervativnih poslanika potrebnih za nominaciju i povećanjem broja glasova koje kandidati moraju da dobiju da bi prošli u sledeći krug.

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Takozvani Komitet 1922 odrediće tačna pravila i raspored takmičenja sledeće nedelje, a mnogi poslanici se zalažu da se procedura ubrza, prenosi Rojters.

Četiri konzervativna poslanika zvanično su potvrdila da žele da budu novi lider stranke, ali se očekuje da će se kandidovati još desetak drugih.

Konzervativni poslanici glasaće nekoliko puta kako bi broj kandidata sveli na dva, a između ta dva kandidata šire članstvo Konzervativne stranke glasanjem putem pošte izabraće novog lidera stranke, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike