U Japanu oboren temperaturni rekord: Vlast u strahu da će zbog klima uređaja doći do nestašice struje

01.07.2022

11:03

0

Vrućine zabelžene u junu najviše su otkad je pre 147 godina počelo njihovo praćenje

U Japanu oboren temperaturni rekord: Vlast u strahu da će zbog klima uređaja doći do nestašice struje
profimedia-0703393610 - Copyright Profimedia

Na istoku Japana tokom nedelje su zabelžene najviše temperature u istoriji, pa vlasti mole građane da ograniče potrošnju energije koja se zbog klima uređaja troši u velikim količinama.

Na području oko Tokija u petak je sedmi dan za redom zabeležena temperatura viša od 35 stepeni Celzijusa. Očekuje se da bi moguća kiša i niže temperature mogle doneti osveženje u ponedeljak.

AP Photo/Hiro Komae
 

Po prvi put ove nedelje, vlasti u petak nisu upozorile na moguću nestašicu struje, iako je snabdevanje energijom još uvek ograničeno, a cene visoke. Zbog toga, neki u vladi pozivaju na ponovno pokretanje nekoliko nuklearnih reaktora koji se ne koriste od katastrofe u Fukušimi u martu 2011. 

U gradu Isesakiju zabeležena je temperatura od 40,3 stepeni, što je najviša zabeležena temperatura u Japanu ove godine, dok su temperature u gradovima severno od Tokija iznosile 40,1 i 40 stepeni. U centru Tokija temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusa.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Temperature uobičajene za Japan, ali ne za ovo doba godine

Ove temperature uobičajene su za Japan, ali ne i za ovo doba godine. Vrućine zabelžene u junu najviše su otkad je pre 147 godina počelo njihovo praćenje.

Vlada kaže da će se opasni vremenski uslovi nastaviti pa preporučuju građanima da u spoljnom prostoru smanje upotrebu maski, što će za Japan biti pravi izazov pošto je nošenje maske bila uobičajena pojava i pre pandemije.

AP Photo/Hiro Komae
 

- Maske povećavaju rizik od toplotnog udara pa vas molimo da ih napolju skinete ako niste u blizini drugih ljudi ili ne pričate s nekim - kazao je na konferenciji za medije Seiji Kihara, zamenik glavnog sekretara Kabineta.

Mreža električne energije na širem području Tokija, u kojem živi 37 miliona ljudi, u četvrtak je dosegla količinu potrošnje koja bi mogla uzrokovati nestanke struje. Situaciju su olakšale mere koje su vlasti uvele od početka jula.

Visoke letnje temperature u Japanu nisu nepoznanica. Prošle godine krajem jula par događaja na Olimpijskim igrama u Tokiju odloženo je zbog vrućine. No, rekordne vrućine su ovog juna iznenadile vlasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike