Češka danas započinje predsedavanje EU: Ukrajina, klimatska kriza i migranti u fokusu evropske agende!

01.07.2022

07:22

0

EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak Evropske političke zajednice

Češka danas započinje predsedavanje EU: Ukrajina, klimatska kriza i migranti u fokusu evropske agende!
Pixabay

Češka danas započinje šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a po najavama iz Praga glavni fokus evropske agende do kraja godine biće na rešavanju posledica sukoba u Ukrajini počev od migrantske krize, preko energetske bezbednosti do jačanaja odbrane i privrede EU.

EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak Evropske političke zajednice, kao novog formata za panevropsku saradnju, u kome bi po prvi put za isti sto trebalo da sednu lideri zemalja članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, Zapadnog Balkana i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

- Evropa se trenutno suočava sa mnogim problemima i izazovima, ali ako budemo delovali jedinstvom i odlučnošću, izaći ćemo jači i otporniji iz ovih kriza - poručio je češki premijer Per Fiala pred početak predsedavanja njegove zemlje.

Inače, u pitanju je drugo predsedavanje Češke Savetom EU, tokom njenog 18 godina dugog članstva u Uniji.

Već danas svi komesari EU na čelu sa predsedicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sastaće se u Českoj sa predstavnicima oba doma nacionalnog parlamenta kako bi razmotrili prioritete i agendu EU do kraja godine.

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

U Pragu naglašavaju da u trenutnim turbulentnim vremenima za Evropu ostavalju "otvoren prostor" za nove teme, ali najavljuju plan po kome će se pojačano raditi na evropskoj saradnji i solidarnosti kada je u pitanju uspešna integracija ukrajinskih izbeglica u zajednice država članica, kao i na podršci posleratnoj obnovi Ukrajine.

- Snažna saradnja EU sa Ukrajinom i obezbeđivanje neophodnih finansijskih resursa širom slobodnog sveta biće od ključnog značaja - najavljuju iz zvaničnog Praga.

Dodaju da EU ne može biti vitalno zavisna od zemalja koje "direktno ugrožavaju njenu bezbednost" i naglašavaju da će češsko predsedavanje staviti akcenat na pitanja energetske bezbednosti EU, uključujući diversifikaciju izvora, logistiku, uštedu energije i ubrzanje zelene tranzicije.

Upravo će Češka biti "na kormilu" EU tokom predstojeće zime za koju mnogi upozaravaju da će biti "izazovna" kada je reč o snabdevanju i cenama energenata.

Ceška će se, s obzirom na rastuću globalnu nestabilnost, fokusirati i na jačanje bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta EU, posebno u partnerstvu sa NATO, kao i na jačanju otpornosti demokratskih institucija i vladavni prava u EU.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti