Bajden potpisao zakon o strožoj kontroli oružja: Evo šta je novo, a šta je i dalje problematično

25.06.2022

14:26

0

Autor: N. Pavlović

Poslednji put je 1994. godine potpisan značajan zakon o kontroli naoružanja

Bajden potpisao zakon o strožoj kontroli oružja: Evo šta je novo, a šta je i dalje problematično
bajden - Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Američki predsednik, Džo Bajden, potpisao je zakon o kontroli oružja kojim će se, kako je rekao, spasiti životi.

- Radim na ovome već dugo. Znam koliko je teško. Bio sam prisutan pre 30 godina kada je ova zemlja poslednji put usvojila smisleni zakon o bezbednosti naoružanja. Iako ovaj zakon ne čini sve što bih ja želeo, uključuje akcije, na koje sam dugo pozivao, a koje će spasiti živote - poručio je američki lider.

Bajden je istakao da ukoliko američki narod može da postigne kompromis po pitanju oružja, može se složiti i oko drugih kritičnih stvari.

Novi zakon podrazumeva proširene provere mladih kupaca oružja, obezbeđuje milione dolara servisima za mentalno zdravlje i daje državama dozvolu da donose sopstvene zakone. Države će moći da pokrenu programe za krizne intervencije, a sudovi će imati mogućnost da privremeno spreče određene građane da pristupe oružju.

Predstavnički dom je zakon usvojio sa 234 glasa "za" i 193 "protiv". Osim demokrata, zakon je podržalo i 14 republikanaca.

Ovo je najznačajniji akt o naoružanju od 1994. godine kada je doneta zabrana o upotrebi jurišnog oružja, koja je bila na snazi 10 godina.

Iako je veliki broj Amerikanaca očekivao da će novim zakonom određena vrsta oružja biti zabranjena u toj zemlji, to se nije dogodilo.

Osim toga, pojedinci koji su ranije osuđivani zbog porodičnog nasilja ili nasilja nad nekim "sa kim su u ozbiljnoj vezi romantične i intimne prirode" neće moći da poseduju oružje. Međutim, ukoliko pet godina ne ponove zločin, moći će da dobiju dozvolu za nošenje oružja.

Zakon omogućava i da se pri proveri kupaca pristupi i registru osuđenih maloletnika.

Podsetimo, najnoviji masakr u osnovnoj školi u Teksasu nagonio je političare da nešto preduzmu. Tinejdžer Salvador Ramos (18) je krajem maja upao u školu i automatskom puškom pobio 19 dece i dve učiteljice.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike