Zatvaraju se klinike za abortus - Masovni protesti širom Amerike! Bajdenova dvoličnost u punoj snazi: Pogođen odlukom, ali ne reaguje?!

25.06.2022

09:00

0

"Poništavanje zakona Roe protiv Vejda je srceparajuće", rekla je medicinska sestra Ešli Hant koja je morala da pozove pacijentkinje i otkaže im pregled

Zatvaraju se klinike za abortus - Masovni protesti širom Amerike! Bajdenova dvoličnost u punoj snazi: Pogođen odlukom, ali ne reaguje?!
Tan2022-6-25_6726699_1 - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Širom Amerike počela su zatvaranja klinika za abortus nakon što je odlukom Vrhovnog suda u petak uklonjeno ustavno pravo američkih žena na abortus.

Očekuje se da će oko polovine država uvesti nova ograničenja ili zabrane nakon što je sud poništio svoju 50-godišnju odluku Roe protiv Vejda prenosi BBC.

Čak 13 država pokrenulo je zakon po kojem će abortus biti zabranjen u roku od 30 dana.

 Predsednik Džo Bajden opisao je presudu kao "tragičnu grešku", ali je njegova dalja reakcija od puke verbalizacije izostala.

 

- Sud je kao obrazloženje dao državne zakone iz 1800. koji kriminalizuju pobačaj, dakle sud je doslovno vratio Ameriku 150 godina unazad. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju - izjavio je Bajden.

Na osnovu njegove naredne izjave, može se zaključiti da će ono što se desi do decembra biti "statistička greška".

Vatikan podržao odluku

Papinska akademija za život danas je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj poručivši da je ta presuda "izazov za ceo svet" po životnim pitanjima.

Takođe, poručila je saopštenje da odbrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje "šireg društvenog značaja".

- Očekujem da će birači na izborima u decembru glasati za kandidate koji će se boriti za vraćanje prava na pobačaj. 

Širom Amerike u toku su protesti protiv ukidanja prava na abortus, a u Feniksu je policija ispalila suzavac. U Los Anđelesu, demonstranti su nakratko blokirali saobraćaj na autoputu. Očekuje se da će se protesti nastaviti u gradovima širom zemlje.

 Na klinici za abortus u Litl Roku u Arkanzasu - državi sa takozvanim zakonom o pokretaču koji dozvoljava trenutnu zabranu - vrata pacijentovog prostora su se zatvorila čim je mišljenje suda objavljeno na internetu.

 

Osoblje je zvalo da kaže ženama da su njihovi sastanci otkazani.

- Bez obzira na to koliko se teško pripremamo za loše vesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. Morati da pozovemo ove pacijente i da im kažemo da je Roe protiv Vejda poništen je srceparajuće - rekla je medicinska sestra Ešli Hant za BBC.

Napolju su slavili demonstranti protiv abortusa.

- Vi ste na oprezu! - vikao je demonstrant na ljude koji još uvek parkiraju svoje automobile kod klinike koji još nisu čuli za odluku.

- Moj predlog je da se okrenete i napustite ovo mesto greha, ovo mesto nepravde, ovo zlo mesto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike