Oglasio se Bajden nakon odluke Vrhovnog suda o abortusu: "Vratili smo se 150 godina unazad"

24.06.2022

18:05

0

Autor: S.Č.

Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju, rekao je Bajden

Oglasio se Bajden nakon odluke Vrhovnog suda o abortusu: "Vratili smo se 150 godina unazad"
bajden - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Džo Bajden oglasio se nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a da ukine pravo na abortus, rekavši da ta odluka vraća Ameriku 150 godina unazad.

- Sud je kao obrazloženje dao državne zakone iz 1800. koji kriminalizuju pobačaj, dakle sud je doslovno vratio Ameriku 150 godina unazad. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju - izjavio je Bajden.

Dodao je i da očekuje da će birači na izborima u decembru glasati za kandidate koji će se boriti za vraćanje prava na pobačaj. 

On je naveo kako odluka Vrhovnog suda da poništi presudu "Rou protiv Vejd" dovodi u opasnost zdravlje i život žena.

- Danas je Vrhovni sud Sjedinjenih Država izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu koje je već priznao. Nisu ga ograničili, jednostavno su ga oduzeli. Ovo je tužan dan za sud - rekao je američki predsednik.

Prema Bajdenovim rečima ova odluka je "ostvarenje ekstremne ideologije".

Oštra reakcija iz SZO povodom zabrane

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacija Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je veoma razočaran odlukom Vrhovnog suda SAD da ukine istorijsku presudu koja je legalizovala abortus u SAD.

- Veoma sam razočaran zato što prava žena moraju da budu zaštićena. I očekivao sam da će Amerika zaštiti ta prava - rekao je Tedros za Rojters na marginama samita Komonvelta u Ruandi.

- Tri sudije koje je imenovao Tramp bila su temelj današnje odluke da se preokrene jezičak vage pravde i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije - rekao je Biden. 

Vatikan pohvalio odluku o pobačaju

Papinska akademija za život danas je pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane pobačaj poručivši da je ta presuda "izazov za ceo svet" po životnim pitanjima.

Takođe, poručila je saopštenje da odbrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje "šireg društvenog značaja".

Oglasio se Markron

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je "solidarnost" sa ženama u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Vrhovni sud poništio presudu o zakonu o pobačaju.

- Abortus je temeljno pravo svih žena i mora se zaštititi. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Makron.

Bajden se obratio demonstrantima

Da podsetimo, nakon ove odluke, građani su počeli sa protestima ispred Vrhovnog suda, a kordoni policije nalaze se na licu mesta.

Bajden je pozvao demontrante da budu mirni i da se suzdrže od nasilja. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike