Rusi tvrde: Ukrajinci spremaju "kuga" scenario!? Zaharova: EU nastavlja eksploataciju...

24.06.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusi tvrde: Ukrajinci spremaju "kuga" scenario!? Zaharova: EU nastavlja eksploataciju...
Ukrajina Rusija rat - Copyright AP/Olivier Matthys/Efrem Lukatsky/Oleksandr Ratushniak

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 121. dan.

Samo 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije, izjavio je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je zajednička politika zemalja članica grupe BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u cilju izgradnje multipolarnog sveta sada ključna kao nikada pre. On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora uz aktivno učešće ovog bloka

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Naslov

U toku je 121. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

22.00 - Ukrajina sprema jezivi plan?!

Oružane snage Ukrajine pripremaju provokaciju koju nameravaju da izvedu na groblju umrlih od kuge u 19. veku u Odesi, a u tom rejonu su razmešteni višecevni raketni lanseri, izjavio je na brifingu načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, namera ukrajinske vojske je da potom optuže Rusiju da gađa potencijalno opasne objekte usled čega mogu da stradaju stotine civila u Odesi.

Plan Kijeva je da, ukoliko ruske snage granatiraju ukrajinsku tehniku u tom rejonu, optuži Moskvu da istovremeno stvara i biološku opasnost u Odesi.

Mizincev je takođe upozorio i da su ukrajinski nacionalisti razmestili naoružanje u gusto-naseljenim četvrtima Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Reč je o pripadnicima nacionalističkih bataljona „Ajdar“ i „Desni sektor“, a pored naoružanja koje je postavljeno na krovovima kuća, dopremljena je i municija odakle će se regularno vršiti paljba po okolnim mestima.

Pritom, Mizincev je naglasio da je civilima zabranjeno da napuštaju svoje stanove i svi pokušaji evakuacije građana su korenu sasečeni.

Takođe, ruski general je kazao i da su ukrajinski neonacisti isto to uradili i u gradu Jasnogork, takođe u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde takođe ne dopuštaju civilima da napuste svoje stanove.

21.20 - Zaharova: Status kandidata za članstvo u EU Ukrajine i Moldavije imaće negativne posledice

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi odluka lidera Evropske unije da prihvate Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo mogla imati negativne posledice.

"Odlukom da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status zemalja kandidata, Evropska unija je potvrdila da nastavlja da ‘aktivno eksploatiše Zajednicu nezavisnih država na geopolitičkom nivou, da je koristi za obuzdavanje Rusije’", navela je portparolka ministarstva Marija Zaharova u saopštenju.

20.30 - Ukrajina traži više oružja od SAD da bi parirala Rusiji

Valerij Zalužnij najviši ukrajinski general rekao je danas svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

19.58 - Ruska vojska blokirala Lisičansk

Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je takođe rekao i da je Južna grupacija ruskih snaga, u saradnji sa snagama Luganske Narodne Republike, konačno razbila takozvani „Gorski kotao“ i oslobodila mesta Gorski i Zoloto.

19.20 - Oslobođenje mesta Zoloto i Gorsko će ući u udžbenike

Oslobođenje mesta Zoloto i Gorsko će ući u udžbenike kao najefektivnija specijalna operacija vojne ekonomije. Za svaki ispaljeni metak ruske snage su dobile ogroman arsenal trofejnog naoružanja strane proizvodnje, napisao je Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu na kome je objavio i video snimke zaplenjenog naoružanja.

"Zaplenjena je velika količina „Džavelina“, minobacača, raznovrsne municije koje su ostavili ukrajinski ekstremisti. Svako rov je praktično pretrpan granatama, municijom i drugom opremom koje ćemo koristiti za naše dalje napredovanje", objasnio je Kadirov, prenosi Sputnjik.

18.16 - Zoloto i Gorski pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike

Mesta Zoloto i Gorski u potpunosti su pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike, dok se oko Lisičanska trenutno sprovodi opkoljavanje, izjavio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

Kako je rekao, u Zolotom i Gorskom se trenutno sprovodi čišćenje od ostataka ukrajinskih ekstremista.

Po pitanju Lisičanska, Filiponjenko je rekao da su putevi snabdevanja vojske otežani jer se granatiraju od strane ruske vojske.

17.57 - Poljska i baltičke države žele jače prisustvo NATO u Suvalikiju

Poljska i baltičke države žele da vide jače odbrambeno prisustvo NATO u Suvalki koridoru, delu zemlje koji odvaja rusku enklavu Kalinjingrad od Belorusije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Tražićemo pojačanje ovog koridora... U našim razgovorima sa našim partnerima iz NATO - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu posle samita Evropske unije.

17.09 - Poslednje istraživanje: Putinu veruje preko 81 odsto Rusa

Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu veruje 81,1 odsto Rusa, njegov rad na mestu predsednika Rusije odobrava 78,7 odsto građana Rusije, navodi se u anketi Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja (VCIOM).

Na pitanje da li imaju poverenje u predsednika, 81,1 odsto anketiranih je odgovorilo pozitivno, a 15,6 odsto negativno.

Prema istraživanju, rad predsednika Rusije odobrava 78,7 odsto anketiranih, dok njegov rad ne podržava njih 13,4 odsto.

Anketa je rađena od 13. do 19. juna telefonskim intervjuom. U njoj je učestvovalo 1.600 građana starijih od 18 godina.

16.37 - Putin o inflaciji: To je rezultat neodgovorne politike G7

Nagli porast inflacije u svetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), a ne specijalne operacije Rusije u Ukrajini, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju samita BRIKS-a.

16.28 - Lajen: EU da se pripremi za smetnje u isporuci ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da se predviđa da će evrozona nastaviti svoj privedni rast u 2022. i 2023. godini, ali da će on biti manji od očekvanog zbog ”teškog uticaja” rata u Ukrajini.

Ona je nakon samita lidera EU u Briselu pozvala na pripremu za moguće dalje smetnje u isporukama ruskog gasa ka Evropi.

- Videli smo ruske ometajuće aktivnosti oko isporuka gasa, a cene su porasle ne samo u oblasti energenata, već je poskupela i hrana. Moramo predledati nacionalne planove i obezbediti da svi budu pripremljeni za dalja ometanja - poručila je Lajen.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool, File)
 

15.54 - IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

14.55 - Zelenski se obratio na Glastonberskom festivalu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se putem video-linka posetiocima Glastonberskog festivala u Britaniji koje je pozvao da šire istinu o ruskoj invaziji i vrše pritisak na političare da pomognu uspostavljanju mira.

"Rusija nam je ukrala mir. Glestonberi je najveća koncentracija slobode ovih dana i molim vas da podelite to osećanje sa svakim čija sloboda je napadnuta", rekao je Zelenski u ranije snimljenom video-obraćanju, prenosi Rojters.

"Što više ljudi nam se bude pridružilo u odbrani slobode i istine, to će se pre ruski rat protiv Ukrajine okončati, rekao je Zelenski na engleskom.

14.09 - Konašenkov: Opkoljeno do 2.000 ukrajinskih vojnika

Ruska vojska opkolila je nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica i grupu stranih plaćenika u naseljima Gorskoje i Zolotoje u Luganskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Ukrajinska borbena grupa je potpuno opkoljena - naglasio je Konašenkov i dodao da se u obruču nalazi do 2.000 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da su ukrajinske oružane snage počele masovno da napuštaju svoje borbene položaje.

13.08 - Peskov: Eksplozija i osujećeni teroristički napad u Hersonu

Eksplozija koja se dogodila u Hersonu i osujećena masovna pucnjava u hotelu, u kome su smeštene izbeglice, mogu se posmatrati samo kao teroristički napadi i zahtevaju posebnu pažnju, rekao je novinarima danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.13 - Rusija okružuje Lisičansk sa tri strane

Ruske snage su danas „potpuno okupirale“ okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko.

- Nažalost, od danas je ceo okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao - izjavio je predsednik opštine Hirske Aleksij Babčenko.

11.57 - Berbok: Potrebne nove održive rute za izvoz iz Ukrajine

Uspostavljanje održivih ruta za transport žitarica iz Ukrajine je jedan od glavnih prioriteta u sprečavanju globalne krize zbog nedostatka namirnica, istakla je danas šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

- Ruski predsednik Vladimir Putin ucenjuje Ukrajinu i zato je važno razviti nove transportne rute - ocenio je ministar poljoprivrede Nemačke Čem Ezdemir.

Tobias Schwarz/Pool via AP
 

11.40 - Rusija: Iza litvanske blokade robe stoje SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije između Moskve i Zapada.

- Takozvani kolektivni Zapad, po diktatu administracije Bele kuće, uveo je zabranu železničkog tranzita za širok spektar robe do Kalinjingradske oblasti i gotovo istovremeno ukidanje specijalnog leta za izlazak iz zemlje ruskih diplomata kojima je Vašington naredio da napuste SAD - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Profimedia
 

11.39 - Gajdaj: Rusija uništava puteve i mostove na prilazu Lisičansku

Ruske snage izvele su vazdušne udare na prilazima Lisičansku, u Luganskoj oblasti, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Sergej Gajdaj.

On je naveo da je oštećen most na prilazu gradu i da sada njime mogu da prođu samo laka vozila.

11.16 - Moskva prekida saradnju sa udruženjem Finska-Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da prekine saradnju sa finskom nevladinom organizacijom "Finska-Rusija" zbog, kako je navedeno, "njenog otvorenog antiruskog stava".

11.07 - Kadirov: Skoro sve smo osvojili

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da su skoro sva naselja u okolini Severodonjecka i Lisičanska ili oslobođena ili opkoljena.

- U pravcu Luganska uspešno rade borci specijalnog odreda `Ahmat` i narodne milicije LNR. Skoro sva naselja u okolini Severodonjecka i Lisičanska su ili oslobođena od nacista ili dovedena u obruč. Jedno od ovih naselja je i Voronovo, iz kojeg ukrajinski vojnici prve čete 74. bataljona pokušavaju da pobegnu gotovo puzeći - napisao je Kadirov na Telegramu.

Profimedia
 

9.20 Herson: U eksploziji automobila poginuo lokalni zvaničnik

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko.

Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega.

8.56 - Habek: Moguća potpuna obustava isporuke gasa Severnim tokom

Ministar privrede Nemačke Robert Habek smatra mogućim da Rusija prestane u potpunosti da isporučuje gas Severnim tokom 1.

Habek je ponovio svoj stav da ne veruje u tehničke probleme koje je Kremlj naveo kao razlog za smanjene isporuke gasa, već ističe da se radi o političkoj meri.

8.34 - Ukrajinci nastavljaju da gađaju Donjeck

U poslednja 24 sata ukrajinska vojska 34 puta je gađala DNR, dve osobe su poginule, saopštili su u Donjecku.

8.28 - Plan Ukrajinskih snaga za povlačenje iz Severodonjecka

Ukrajinske snage će se povlačiti iz Severodonjecka na nove utvrđene položaje. Takvu komandu su već dobili, rekao je šef luganske vojne administracije kojeg je postavio Kijev.

8.17 -  Džonson poručio G7 i NATO-u: Ne treba podsticati Ukrajinu da postigne "loš" mir sa Rusijom

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

- Mislim da bi to bila katastrofa. To bi bio okidač za dalju Putinovu eskalaciju kad god poželi - rekao je Džonson.

Dodao je da je moguće da su se neke od najvećih zapadnih sila "umorile" od Ukrajine.

8.08 - Rusija predala UN zvanični dokument sa izjavama ukrajinskih političara ispunjenih mržnjom prema Rusiji

Rusija je predala Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN zvanični dokument u kojom su prikupljene izjave ukrajinskih političara i osoba iz javnog života ispunjene mržnjom prema Rusiji i Rusima, izjavio je zamenik šefa ruske Misije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je izrazio nadu da će to biti od pomoći kolegama u UN da lakše shvate "s kim zaista imamo posla u Ukrajini“.

AP Photo/John Minchillo
 

Između ostalog u dokumentu je navedena izjava predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog od 29. novembra 2021. godine o ljudima protiv kojih su uvedene sankcije Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine.

- A vi ih nazivate ljudima? Ima raznih. Ima predstavnika ljudskog roda, ali nisu svi predstavnici ljudskog roda – ljudi. Postoje individue, bar ja tako mislim.

7.58 - Pentagon otkrio detalje novog paketa američke vojne pomoći Ukrajini

Pentagon je otkrio detalje novog paketa američke vojne pomoći Ukrajini - četiri višecevna raketna sistema HIMARS, 18 čamaca, 36.000 artiljerijskih granata, 1.200 bacača granata, 2.000 mitraljeza

7.34 - Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

7.30 - Ukrajinci gađali gradove Stahanov i Brjanka

Ukrajinske snage gađale su u toku noći gradove Stahanov i Brjanka, kao i selo Teplično.

Ispaljene su tri rakete "Točka-U".

7.27 - Snage LNR probile su se u južna predgrađa Lisičanska

Snage Luganske Narodne Republike probile su se u južna predgrađa Lisičanska i utvrdile položaje.

7.01 -  Srušio se ruski vojni avion

Vojno-transportni avion Iljušin Il-76 srušio se jutros u centralnom ruskom gradu Rjazanju i u nesreći su poginule četiri osobe, dok je još pet njih povređeno, prenosi TAS S.

- Avion se srušio nakon što mu se iznenada zapalio jedan od motora. Prema prvim informacijama, četvoro je preminulo, a petoro je hospitalizovano - saopštio je ruskoj agenciji izvor iz Ministarstva za vanredne situacije.

Prema informacijama Ministarstva odbrane, nesreća se dogodila kada je avion obavljao trenažni let.

6.35 - Lavrov: Rusija predala UN Putinove predloge o prehrambenoj krizi

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

- Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom - kazao je Lavrov.

On je dodao da ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike