Belgijski premijer: Davanje statusa kandidata Ukrajini je simbolično

23.06.2022

19:31

0

Autor: N. Pavlović

Stvarni ulazak u EU podrazumeva "dosta reformi i mnogo godina"

Belgijski premijer: Davanje statusa kandidata Ukrajini je simbolično
Zastave EU i Ukrajine - Copyright AP Photo/Pascal Bastien

Davanje statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU je važna "simbolična poruka" kojom se podržava Kijev u borbi protiv Rusije, istakao je premijer Belgije Aleksander de Kro.

Kako je upozorio, stvarni ulazak zemlje u evropski blok podrazumeva "dosta reformi i mnogo godina".

Podsetimo, Evropski parlament danas je pozvao da Ukrajina i Moldavija "bez odlaganja" dobiju status kandidata za članstvo u EU, naglašavajući da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanju kriterijuma.

Poslanici su sa 529 glasova "za", 45 "protiv" i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država koji se danas i sutra sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Briselu da Ukrajini i Moldaviji „bez odlaganja" dodele status EU kandidata.

De Kro je ponovio da Belgija podržava Ukrajinu.

- Ukrajinci se bore za naše vrednosti, za naše vrednosti demokratije, bezbednosti i mira. Davanje signala Ukrajincima statusom o kandidaturi je veoma važna simbolična poruka. To ne znači da će Ukrajina uskoro biti deo Evropske unije. To je višegodišnji proces sa dosta reformi koje će biti veoma teške, a nama je veoma važno da pošaljemo snažan simbolični signal - istakao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike