Muratov prodao Nobelovu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara!

21.06.2022

06:52

0

Jedan od osnivača lista Novaja Gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir

Muratov prodao Nobelovu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara!
Copyright Profimedia

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za decu raseljenu zbog sukoba u Ukrajini.

Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedeljak na Svetski dan izbeglica, namenjen je humanitarnom Dečijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu decu u organizaciji "Heritidž okšens", koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkog medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekord prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

Muratov, jedan od osnivača lista Novaja Gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa filipinskom novinarkom Marijom Resom zbog, kako je naveo komitet za dodelu Nobelove nagrade, "napora da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike