Peskov oštro: "Amerikanci zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela"

20.06.2022

21:29

0

Oni su učestvovali u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju da odgovaraju za počinjene zločine - poručio je Peskov

Peskov oštro: "Amerikanci zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela"
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u intervjuu za MSNBC zarobljene Amerikance nazvao "plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine".

- Oni su učestvovali u granatiranju naše vojske, ugrozili su njihove živote i moraju da odgovaraju za počinjene zločine - poručio je Peskov, prenosi Interfaks.

Objasnio je da zarobljeni Amerikanci nemaju veze sa ukrajinskom vojskom, pa samim tim ne podležu odredbama Ženevskih konvencija.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Prošle nedelje je portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da su SAD u kontaktu sa ukrajinskom stranom i predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u vezi sa izveštajima o dvojici američkih državljana koje je Rusija zarobila u Ukrajini.

On je dodao da je Vašington dobio izveštaje koji bi mogli ukazivati da je još jedan američki državljanin nestao u Ukrajini.

Kasnije je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je obavešten o izveštajima o nestalim američkim državljanima u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike