Nastavljeno granatiranje Donjecka, najavljen važan međunarodni sastanak: Kijev dobio oklopna vozila jugoslovenske proizvodnje!

21.06.2022

21:54

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Nastavljeno granatiranje Donjecka, najavljen važan međunarodni sastanak: Kijev dobio oklopna vozila jugoslovenske proizvodnje!
ukrajina 2106a copy - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky/Bernat Armangue/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 118. dan.

Ruski istražni komitet otvorio je krivični postupak zbog ukrajinskog napada na gasnu bušotinu u Crnom moru.

U okviru istrage zakazana su neophodna forenzička ispitivanja. Utvrđuje se identitet ukrajinskih vojnika koji su umešani u izvršenje ovog zločina, navela je pres služba.

Usled toga je izbio požar na platformi, dva radnika su povređena, a sedmorica se vode kao nestali.

Ukrajina tvrdi da je od početka vojne operacije poginulo 10.000 vojnika.

Šta znamo do sada?

U toku je 118. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Rusija: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je vojna situacija u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

"Tamo se zaista vodi najteža bitka. Okupatori snažno pritiskaju", rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja, preneo je Rojters.

23.15 Nikiforov: Pripreme istanbulskog sastanka o izvozu žitarica

U toku su pripreme za istanbulski sastanak posvećen izvozu ukrajinskih žitarica, ali razgovori neće biti održani na najvišem nivou, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

-Mogu samo da kažem da su pripreme za takve razgovore u toku. Međutim, jedino što mogu da potvrdim jeste da ti razgovori neće biti održani na najvišem nivou, rekao je Nikiforov za ukrajinski portal Strana medija.

22.25 Bela kuća: "Užasavajuće" je to što je Kremlj za smrtnu kaznu državljanima SAD

Reagujući na objavu iz Moskve, Bela kuća je istakla da je "užasavajuće" to što ruski zvaničnik predlože smrtnu kaznu za Amerikance zarobljene u Ukrajini.

21.45 - Eksplozije u Harkovu

 

 

21.25 - SAD su u direktnom kontaku sa ruskim vlastima

SAD se nalaze u direktnom kontaktu sa ruskim vlastima po pitanju zarobljavanja američkih plaćenika u Ukrajini, izjavio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs. On je dodao da su SAD zvanično zatražile od ruske strane informacije o zarobljavanju.

- Nismo dobili nikakav formalan niti zvanični odgovor, osim onog što su ruski predstavnici saopštili u javnosti - dodao je on.

21.05 - Patrijarh Kiril posetio ranjenike

AP Photo/Darko Vojinović
 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril posetio je ruske vojnike koji su ranjeni tokom specijalne operacije u Ukrajini.

- Želeo bih da vam se svima zahvalim što se, braneći otadžbinu, niste uplašili da ćete biti ubijeni ili ranjeni i što ste izvršili svoju vojničku dužnost. Svi se nisko klanjamo pred svima vama - rekao je patrijarh vojnicima tokom posete bolnici Ministarstva odbrane.

20.59 - Donjeck je ceo dan bio izložen stalnom, metodičnom granatiranju ukrajinskih nacionalista, ljudi sede u podrumima, javlja dopisnik Sputnjika.

Veliki broj preduzeća u granatiranoj oblasti potpuno je obustavio rad, uključujući tržni centar Donjeck Siti, a trg Šahtjorska potpuno je prazan.

20.56 - Ruske snage uništile američku haubicu M777 na ostrvu Кubanskom ostrvu

 

 

20.15 - Nemačke haubice stigle u Ukrajinu

U Ukrajinu je stigla prva isporuka teškog naoružanja u vidu samohodnih haubica koje je Berlin poslao toj zemlji.

- Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo aresenala haubica ukrajinske artiljerije - objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht.

Pancerhaubice 2000 spadaju u najmoćnije artiljerijsko oružje kojim Bundesver raspolaže i mogu da pogode metu na udaljenosti do 40 kilometara, prenosi Gardijan.

19.18 - Nebenzja: Rusija garantuje bezbedan prolaz brodova za izvoz žita

Rusija garantuje bezbedan prolaz brodova za izvoz ukrajinskog žita, ali Kijev mora da očisti svoje luke od mina, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Dali smo garancije na visokom nivou. Sada je na Ukrajini: minirali su priobalne vode i potrebno ih je očistiti od mina - poručio je Nebenzja, prenosi agencija TASS.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

19.01 - Od 1. jula biće pokrenut probni železnički saobraćaj između Melitopolja i Krima, saopštio je generalni direktor "Melitopoljske železnice" Aleksej Jefremov.

Voz će imati tri vagona i moći će da prevozi 250 putnika.

18.25 - Kremlj potvrdio sastanak Rusije i Turske o izvozu žitarica

Rusko Ministarstvo odbrane razgovaraće sa Turskom o stvaranju bezbednog koridora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin planira da primi delegaciju Turske, Peskov je odgovorio negativno i dodao da će "u to biti uključeno Ministarstvo odbrane", prenosi agencija TASS.

18.20 - Britanija tražila pomoć Rusije u vezi sa Britancima osuđenim na smrt

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin izjavio je danas da je Velika Britanija zatražila pomoć Moskve u vezi sa dvojicom britanskih državljana osuđenih na smrt u Donbasu zbog borbe na strani Ukrajine.

- Britanci su nam se obratili i poslali notu, ali ona je bila puna tako arogantnih i didaktičkih izraza, da zaista nije izazvala želju u nama da sarađujemo po ovim pitanjima - rekao je ambasador Kelin za TV kanal Rosija-24, a prenosi Rojters.

Kako je dodao, Britanci bi trebalo da se obrate DNR.

Profimedia
 

17.46 - Potvrđeno da je u Ukrajini poginuo američki državljanin 

Stejt department potvrdio je da je u Ukrajini poginuo američki državljanin Stiven Zabelski i ponovo je apelovao na sunarodnike da se uzdrže od putovanja u tu zemlju.

- Stupili smo u kontakt sa njegovom porodicom i pružili smo svu moguću konzularnu podršku - saopštio je Sputnjiku predstavnik Stejt departmenta. Kako je precizirao, iz poštovanja prema porodici Stejt department neće otkrivati druge detalje.

List „Vašington post“ ranije je saopštio da je 52. godišnji Stiven Zabelski iz Njujorka poginuo tokom borbenih dejstava kod sela Dorožnjanka 15. maja.

17.40 - Ruska PVO osujetila ukrajinski napad na Zmijsko ostrvo

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak koji prikazuje sisteme PVO Pancir i Tor kako uništavaju dronove, taktičke balističke rakete Točka-U i višestruke rakete Uragan tokom ukrajinskog napada na Zmijsko ostrvo.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov saopštio je da je ruski sistem PVO eliminisao svo neprijateljsko naoružanje, prenosi TAS S.

On je rekao da je vazdušna odbrana oborila 13 dronova, 4 rakete Točka-U i 21 raketu Uragan.

16.51 - Nastavlja se granatiranje Donjecka

Artiljerijska vatra se otvara iz oružja različitog kalibra. Nedaleko od "Donbas Arene" gori kafić.

 

 

Jedna osoba je poginula.

16.29 - Delegacije Turske, Rusije, Ujedinjenih nacija i Ukrajine sastaće se sledeće sedmice

Sastanak delegacija Turske, Rusije, Ujedinjenih nacija i Ukrajine, na kojem će se razmatrati problem izvoza ukrajinskog žita, biće održan sledeće sedmice u Istanbulu, preneo je televizijski kanal „Haber“, pozivajući se na izvore u administraciji turskog predsednika.

16.07 - Rojters: EU nastavlja s pritiskom na Rusiju sankcijama

Lideri Evropske unije nastaviće da vrše pritisak na Rusiju obavezujući se na dalji rad na sankcijama, koje bi mogle da uključe i zlato, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenom za usvajanje na ovonedeljnom samitu EU u Briselu a u koji je Rojters imao uvid.

- Nastaviće se rad na sankcijama, uključujući jačanje implementacije i sprečavanje zaobilaženja (sankcija) - reći će lideri EU na kraju redovnog samita 23-24. juna, prema najnovijoj verziji njihovog nacrta zaključaka od 20. juna.

15.55 - Na teritoriji Donjecke Narodne Republike od početka specijalne vojne operacije uspostavljena je kontrola nad 239 naselja, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

15.43 - Lukašenko: Građani Rusije masovno kupuju robu u Belorusiji

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da građani Rusije masovno kupuju robu u Belorusiji.

S obzirom na to da su cene hrane u inostranstvu skočile, Lukašenko smatra da je to prilika da poljoprivreda te zemlje dobro zaradi.

15.39 - Prvi strani brod napustio luku u Marijupolju

Prvi strani brod napustio je luku Marijupolj po koridoru koji je organizovala ruska vojska, javio je dopisnik Sputnjika.

Teretni brod "Azov Konkord" pod zastavom Malte, u pratnji ruskih ratnih brodova, krenuo je ka Novorosijsku.

Tokom borbi za Marijupolj, brod je oštećen, ali je brodovlasnik uspeo da popravi sve sisteme i regrutuje posadu.

15.15 - Deset raketa pogodilo vojne ciljeve u Harkovu

15.03 - Na teritoriji Donjecke Narodne Republike od početka specijalne vojne operacije uspostavljena je kontrola nad 239 naselja, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

14.59 - Peskov reagovao na prodaju Nobelove nagrade radi pomoći ukrajinskim izbeglicama

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na odluku ruskog novinara Dmitrija Muratova da proda svoju Nobelovu nagradu i novac donira ukrajinskoj deci. Peskov je rekao da ruske vlasti pozdravljaju svaku pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

- Mnogo ljudi pomaže, ja mogu samo da govorim za Rusiju, pomažu izbeglice iz Ukrajine koji stižu na teritoriju Rusije. Ljudi otvorenog srca pružaju svaku vrstu pomoći. Svaka pomoć treba da bude dobrodošla. Govorimo o mnogo ljudi - rekao je Peskov.

14.44 - Tras: Britanska vlada odlučna da uvede nove sankcije Rusiji

Vlada Velike Britanije odlučna je da uvede nove sankcije Rusiji i nastaviće to da čini sve dok se Moskva u potpunosti ne povuče iz Ukrajine, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

- Odlučni smo da obezbedimo više oružja, uvedemo više sankcija i podržimo Ukrajinu u potiskivanju Rusije sa njihove teritorije - poručila je ministarka Tras u Parlamentu, prenosi agencija Rojters.

Olivier Douliery/Pool via AP
Liz Tras

14.39 - Intenzivne borbe u DNR

Prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Besonov je izjavio da su intezivirana borbena dejstva na području gradova Avdejevka i Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u pravcu Gorlovke i Slavjanska.

Besonov je dodao da se najintezivnije borbe vode u u oblasti Krasnog Limana i Slavjanska.

14.37 - Orban: Podržavamo davanje statusa kandidata za EU Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da Mađarska podržava davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i otklanjanje birokratskih prepreka za njen prijem u članstvo.

Kako je za MTI rekao zamenik državnog sekretara Bertlan Havasi u Kancelariji mađarskog premijera, Orban je obećao da će taj stav izneti i na samitu EU u Briselu krajem nedelje.

14.36 - Rudenko: Neprihvatljivo je da EU isporučuje oružje Ukrajini

Zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko rekao je tokom sastanka s ambasadorom Evropske unije u Rusiji Markusom Edererom da je neprihvatljivo to što EU isporučuje oružje ukrajinskoj vojsci.

Ederer je pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit robe u Kalinjingradsku oblast i tamo je proveo oko sat i po.

14.12 - Ruska vojska uništila vatreni položaj haubica M-777 američke proizvodnje

 

 

13.56 - Peskov: Moguće je da će Amerikanci biti osuđeni na smrt

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da postoji mogućnost da zarobljeni američki državljani budu osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

On je dodao da se Kremlj "ne meša u pravosudne odluke".

AP Photo/Pavel Golovkin
 

13.55 - Rusija: Uništen hangar ukrajinskih dronova "Bajraktar" u blizini Odese

Rusija je, koristeći visokoprecizne rakete Oniks, uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice "Bajraktar" u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

13.21 - Slovenija je Ukrajini poslala 35 oklopnih vozila pešadije M-80, jugoslovenske proizvodnje, prenose mediji

 

 

11.22 - Švedska aktivirala plan za hitno snabdevanje gasom

Švedska energetska agencija saopštila je da je aktivirala prvu fazu trostepenog plana za hitno snabdevanje gasom zapadnih i južnih delova zemlje kako bi se pripremila za moguće prekide isporuka prirodnog gasa iz Rusije.

Ovaj potez je usledio nakon što je susedna Danska, koja cevovodom isporučuje gas Švedskoj, izdala slično upozorenje u ponedeljak.

11.21 - Zaharova: Rusija će reagovati adekvatno na litvansku blokadu

Rusija smatra da se Litvanija agresivno ponaša i da ugrožava sferu bezbednosti hrane svojim ograničenjima tranzita robe u Kalinjingradsku oblast, i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je naglasila da nisu dovodene u pitanje samo isporuke iz Rusije na teritorije država EU, već da je reč i o tranzitnim isporukama preko teritorija Evropske unije, u luke koje opslužuju različite delove sveta.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

10.16 - Krim: Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na platformu

Najmanje sedam osoba se i dalje vode kao nestale, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro ljudi i dalje vode kao nestali.

9.35 - Austrijski ministar: Krijumčari ljudi koriste rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini je podstakao posao krijumčara ljudi, koji i migrantima iz zemalja čiji državljani nemaju šansu na azil u Austriji govore da su zbog rata granice u Evropi otvorene, zbog čega trenutno ima veliki broj zaustavljanja migranata iz Indije, Pakistana, Alžira, Tunisa ili Maroka, ukazuje ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

AP Photo/Valeria Mongelli
 

9.32 - U Berdjansk stiglo žito za Bliski istok, Tursku, Afriku...

Zemljoradnici u Zaporoškoj oblasti počeli su da isporučuju žito u luku u Berdjansku, na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, kako bi se nastavio izvoz ka Bliskom istoku, Turskoj, Africi i trgovcima u Severnoj Americi, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Žito za izvoz se isporučuje u luku. Potrebne su hiljade tone žita. Najvažniji kupci našeg žita sada su Bliski istok, afričke države i Turska, kao i mnogo trgovaca, uključujući one u Severnoj Americi - rekao je Rogov.

9.16 - Poginuo još jedan Amerikanac

Američki Vašington post objavio je da u borbama u Ukrajini poginuo američki državljanin Stiven Zabelski.

Stejt department je, navodno, potvrdio njegovu smrt. Kako se dodaje, to je drugi Amerikanac koji je poginuo u Ukrajini.

Prvi je Vili Džozef Kensel za čiju se pogibiju saznalo početkom juna. Zabelski (52) je poginuo kod mesta Dorožnjanka.

9.13 - Britanija: Ukrajina Harpun raketama pogodila ruski tegljač

Ukrajinske snage su prošle nedelje imale prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih snaga, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

- Meta ukrajinskog napada je gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač "Spasilac Vasilij Beh", koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru - navodi britansko Ministarstvo odbrane.

9.08 - Moldavija traži od EU fond za kupovinu gasa

Moldavija sa evropskim partnerima razgovara o stvaranju fonda za subvencije za ublažavanje posledica rasta cena gasa, izjavila je premijerka te zemlje Natalija Gavrilica.

- Razmatramo scenarije za kupovinu gasa na tržištu. Pregovaramo sa partnerima iz EU o zajedničkoj platformi za kupovinu gasa, pokušavajući da ih ubedimo da stvore fond solidarnosti koji će omogućiti zemljama poput Moldavije da ublaže uticaj povećanja cena - rekla je.

Pixabay
 

8.20 - Peskov: Bez garancija za zarobljene Amerikance

Rusija je saopštila da ne može da garantuje da će američki vojni veterani, koji su zarobljeni kao borci na ukrajinskoj strani, izbeći osudu na smrtnu kaznu.

- Ne mogu ništa da garantujem. To zavisi od istrage - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

7.46 - Zelenski: Afrika talac u ratu 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, u govoru pred liderima Afričke unije, izjavio je da je Afrika talac u ratu sa Rusijom, što je doprinelo rastu cena hrane na kontinentu.

Afričke zemlje su pogođene rastućom krizom, zbog koje su cene žitarica, ulja, goriva i đubriva porasle.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Zelenski je rekao da je afrički kontinent u situaciji za koju nije kriv.
 

7.30 - Ukrajina: Situacija izuzetno teška na istočnom frontu

Zvanični Kijev priznao je da ima poteškoća u borbama na istoku Ukrajine nakon što su ruske snage zauzele teritoriju duž fronta u tom delu zemlje i pojačale pritisak na dva ključna grada, navela je agencija Rojters.

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, saopštio je da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele linije fronta.

- Ruska armija je skoncentrisala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera - rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

On je naveo da ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka, osim hemijske fabrike Azot, gde se stotine civila skrivaju nedeljama, a put koji povezuje Severodonjeck i susedni Lisičansk sa gradom Bahmut je pod stalnim granatiranjem.

"Lisičansk je ceo dan pod snažnim ruskim granatiranjem. Za sada je nemoguće utvrditi broj žrtava", saopštio je ukrajinski guverner, i naglasio da je to granatiranje možda najteže koje je grad do sada doživeo.
 

7.25 - Dižarik: UN spremne da prošire prisustvo u Ukrajini

Ujedinjene nacije i njihovi humanitarni partneri spremni su da prošire svoje prisustvo u Ukrajini nakon izveštaja o pogoršanju humanitarne situacije, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Sukobljene strane intenziviraju vojnu operaciju širom Donjecke oblasti. Za sobom ostavljaju na desetine mrtvih ili povređenih civila, uključujući i u oblastima koja ranije nisu bila područja sukoba", kazao je Dižarik u ponedeljak, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, slična situacija je i u Luganskoj oblasti.

"Granatiranje, vazdušni napadi i borbe, kako se izveštava, nastavljaju izuzetno da otežavaju život ljudima u Severodonjecku, Lisičansku i drugim mestima u oblastima koje kontroliše vlada kao i oblastima koje kontrolišu nevladine organizacije", rekao je on.

Dižarik je istakao da strane u sukobu imaju obavezu da štite civile i civilnu infrastrukturu.

"Pozivamo ih da se postaraju da civili u Ukrajini koji su već prošli kroz ogromna stradanja ne budu samo pošteđeni, već imaju priliku da dobiju pomoć. Mi smo zajedno sa našim humanitarnim partnerima spremni smo da još više proširimo svoje prisustvo, ali nam je potrebno da strane urade svoj deo posla", dodao je on.
 

7.20 - Ruski MIP će danas pozvati na razgovor ambasadora EU

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvaće danas na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

"Ovo je, naravno, situacija, koja se može rešiti diplomatskim putem", rekao je Alihanov u ponedeljak za rusku televiziju, preneo je Rojters.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

AP Photo/Felipe Dana
 

7.10  - Rusija: Granatiranje Harkova izvodi vojska Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da ukrajinska vojska granatira civilne ciljeve u Harkovu koji je pod kontrolom Kijeva kako bi ruske snage bile optužene za napade na civile.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev rekao je na brifingu u ponedeljak da su u tu svrhu jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljerijsku bateriju koja periodično gađa stambena naselja Harkova, prenosi Interfaks.

„Prema dostupnim pouzdanim informacijama, kijevski režim u Harkovskoj oblasti organizovao je još jednu provokaciju protiv lokalnog stanovništva sa ciljem da naknadno optuži ruske jedinice za navodno neselektivne udare na civile", naveo je on.

Mizincev je rekao i da su ukrajinske formacije opremile skladišta i artiljerijske položaje u gusto naseljenim delovima Kramatorska, odakle granatiraju naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i rusku vojsku kako bi izazvali uzvratnu vatru.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike