Ilon Mask otpustio radnike koji su ga kritikovali u otvorenom pismu

18.06.2022

07:28

0

A toliko se zalagao za slobodu govora...

Ilon Mask otpustio radnike koji su ga kritikovali u otvorenom pismu
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Kiichiro Sato, File

Kompanija "Spejs iks", milijardera Ilona Maska, otpustila je nekoliko zaposlenih koji napisali otvoreno pismo u kome se osuđuje njegovo ponašanje.

Medijski izveštaji se pozivaju na dopis Gvin Šotvel, predsednice Spejs iksa, u kome se kaže da je kompanija otpustila zaposlene koji su sastavili i distribuirali sporno pismo.

Autori pisma osudili su Maska za postupke za koje su rekli da su „česti izvor ometanja i sramote za nas, posebno poslednjih nedelja“.

Njujork tajms je pisao o ovom otpuštanju, na osnovu informacija trojice zaposlenih koji nisu imenovani, a nije poznato koliko je radnika izgubilo posao, ali Šotvel nije ostavila sumnju da kompanija veruje da su prešli neprihvatljivu granicu.

Patrick Pleul/Pool via AP
 

- Pismo, molbe i, generalno, cela situacija učinili su da se zaposleni osećaju neprijatno, zastrašeno i maltretirano, i/ili ljuto jer su pritiskani da potpišu nešto što ne odražava njihove stavove - napisala je Šotvel u svojoj mejlu.

U otvorenom pismu se navodi da neki od Maskovih tvitova, koga prati 98 miliona korisnika, kompaniju prikazuju u lošem svetlu.

- Kao naš izvršni direktor i najistaknutiji portparol, Ilon se poistovećuje sa Spejs iksom i svaki tvit koji on pošalje je de fakto javno saopštenje kompanije - navodi se.

Otpuštanja su se dogodila u četvrtak, istog dana kada se Mask prvi put obratio zaposlenima Tvitera, povodom svog ugovora vrednog 44 milijarde dolara kojim planira da ovu društvenu mrežu doda svojoj poslovnoj imperiji.

Finalizacija ovog posla je još neizvesna dok Mask pokušava da utvrdi da li je Tviter prikrivao broj lažnih naloga na svojoj platformi.

Ranije se pojavio još jedan izveštaj koji kaže da je Mask platio 250.000 dolara stjuardesi da poništi potencijalnu tužbu za seksualno uznemiravanje protiv njega.

On je negirao navode o seksualnom uznemiravanju, a Šotvel je prošlog meseca poslala dopis zaposlenima u kome je poručila da veruje da su optužbe lažne.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike