Kisindžer o podelama u SAD, Ukrajini i Kini: Iskusni diplomata ima svoju teoriju kakva nas budućnost čeka

12.06.2022

11:15

0

Autor: N. Pavlović

Diplomata je uveren da danas vlada veća kriza nego pre nekoliko decenija

Kisindžer o podelama u SAD, Ukrajini i Kini: Iskusni diplomata ima svoju teoriju kakva nas budućnost čeka
kisindžer - Copyright Jason Lee/Pool Photo via AP

Henri Kisindžer (99), veteran meunarodne politike, kazao je da su SAD danas "beskrajno" podeljene i to mnogo više nego za vreme rata u Vijetnamu (1955-1975).

Nekadašnji državni sekretar SAD, koji je služio tokom mandata predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, u novoj knjizi "Vođstvo" (Leadership), ponudio je svoje viđenje trenutnog stanja američke unutrašnje politike, ukrajinske krize i odnosa Vašingtona i Kine.

U intervjuu za Sandej tajms se osvrnuo na neprijateljstvo koje danas vlada među demokratama i republikancima. Prema poslednjim anketama, članovi ove dve partije svoje suparnike sve više posmatraju kao ljute neprijatelje, a ne više samo kao političke protivnike.

Početkom 70-ih, kako je naveo, i dalje je postojala mogućnost dvopartijskog sistema, pre nego što se neprijateljstvo duboko ukorenilo.

- Nacionalni interes je bio značajan pojam, ali to se završilo. Danas se svaka administracija suočava sa nemilosrdnim neprijateljstvom opozicije i to na način koji je izgrađen na različitim premisama... Prećutana, ali veoma stvarna debata je zasnovana na tome da li su osnovne američke vrednosti validne - rekao je Kisindžer, inače republikanac još od pedesetih godina prošlog veka.

Kada se govori o vrednosti, misli se na američki ustav i individualne slobode i jednakosti koje bi trebalo da budu iznad zakona, dodao je.

Kisindžer je istakao da u američkom društvu vladaju velike podele.

- Ili će se društvo urušiti i neće više biti sposobno da sprovodi svoje misije pod bilo kojim rukovodstvom ili će ih prevazići - poručio je.

Prema njegovom mišljenju, ponekad se spoljni faktor koristio kako bi se premostile podele. Zbog toga se osvrnuo i na aktuelni sukob u Ukrajini.

Nedavno je političar, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, istakao da pregovori između Rusije i Ukrajine treba da počnu za dva meseca pre nego što se sukob pretvori u nešto još gore.

Podvukao je da je Rusija veoma važna Evropi i pozvao je zapadne zemlje da ih "ne opije trenutna situacija". Zapadu je poručio da pritisne Kijev da prihvati pregovore čak iako to bude značilo da će izgubiti određene teritorije.

Kada je reč o Kini, Kisindžer veruje da su Peking i Vašington "krajni takmičari" koji su vođeni nekompatibilnim unutrašnjim sistemima.

- I to se dešava u vreme kada tehnologija donosi rat koji bi vratio civilizaciju u prošlost, možda je čak i uništio - rekao je Kisindžer dodavši da dve supersile imaju obavezu da spreče da se takva katastrofa dogodi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike