Kadirov: Oslobođen grad Kamiševaha u Lugansku, Zelenski uveo sankcije Putinu

09.06.2022

21:41

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kadirov: Oslobođen grad Kamiševaha u Lugansku, Zelenski uveo sankcije Putinu
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 106. dan.

Pripadnici Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije juče su počeli sa deminiranjem plaža u Marijupolju.

Sa druge strane, u okviru vanredne plenarne sednice prolećnog zasedanja 2022. godine Narodnog veća Donjecke Narodne Republike 2. saziva poslanici su usvojili rezoluciju „O davanju saglasnosti šefu Donjecke Narodne Republike za imenovanje Hocenka Vitalija Pavloviča za predsednika vlade DNR. Dokument stupa na snagu od dana usvajanja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u sredu je u Turskoj pričao sa kolegom Mevlutom Čavušogluom, Ukrajina i Rusija razmenile su tela preminulih vojnika, dok su gradovi u LNR i DNR trpeli intenzivno granatiranje.

Saopšteno je i da ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka.

Šta znamo do sada?

U toku je 106. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.40 Žiteljke Marijupolja ogorčene su odnosom Kijeva prema stanovnicima tog grada

23.25 Zvanicnica UN: Kriza sa hranom mogla bi prerasti u katastrofu

Koordinatorka Globalne grupe za reagovanje na krizne situacije i šefica UN-a za trgovinu i razvoj, Rebeka Grinspan, upozorila je da bi trenutna kriza sa hranom mogla eskalirati u globalnu prehrambenu katastrofu do sledeće godine.

"Viši troškovi energije i trgovinska ograničenja u snabdevanju đubrivom iz regiona Crnog mora doveli su do rasta cena đubriva čak i brže od cena hrane", rekla je Grinspan.

Ona je rekla da ako se rat odugovlači i cene žitarica i đubriva nastave da budu visoke u narednoj sezoni sadnje sledeći bi mogli da budu pogođeni usevi kao što je pirinač, kojim se hrane milijarde ljudi, prenosi Glas Amerike.

22.30 Pentagon:Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

Posao koji se često sprovodi u partnerstvu sa spoljnim organizacijama, kao što su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), rezultirao je sigurnijim i efikasnijim nadzorom i otkrivanjem bolesti, navodi se u dokumentu.

Napominje se da su ukrajinski naučnici delovali u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i normama u objavljivanju rezultata istraživanja, u partnerstvu sa kolegama iz sveta i organizacijama, te da su svoja istraživanja učnili dostupnim i drugima.

Profimedia
 

 

21.42 Ruska vojska upozorava: Ekstremisti u Ukrajini spremaju provokacije na više mesta

U kokso-hemijskom kombinatu u Avdejevki u DNR ukrajinski ekstremisti minirali su rezervoare sa toksičnim materijama koje nameravaju da dignu u vazduh kada se približe jedinice Oružanih snaga Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

21.30 Kadirov: Oslobođen grad Kamiševaha u Lugansku

Cela teritorija Kamiševahe u LNR, gde su se donedavno vodile žestoke bitke, očišćena je, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Printskrin/Telegram/Kadyrov_95
 

- Ukrajinski vojnici na železničkoj stanici 'Svetlanovo' nisu izdržali nalet savezničkih snaga. Ovaj strateški važan objekat trenutno je pod punom kontrolom boraca specijalnog policijskog puka 'Heroj Rusije Ahmat Hadži Kadirov' Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenije - objavio je Kadirov na Telegramu.

Takođe je saopštio da će čečenske specijalne jedinice u narednim danima pristupiti oslobađanju grada Lisičanska u LNR.

- Juče su potukli formacije teritorijalne odbrane i snaga za specijalne operacije Ukrajine – 58 ljudi. U narednim danima naše specijalne jedinice počeće da oslobađaju Lisičansk - saopštio je Kadirov.

21.10 Ukrajinci ispalili 280 projektila na civilna naselja u DNR

Od početka današnjeg dana ukrajinske trupe su ispalile više od 280 projektila u oblasti petnaestak naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je u četvrtak Narodna milicija republike.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od dve stotine osamdeset granata iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad, topova 155, 152, 122 mm, tenkova, kao i mina iz 120, 82 i minobacače kalibra 60 mm, navodi se u saopštenju koje je na Telegram kanalu odeljenja objavio zvanični predstavnik Narodne milicije.

Napominje se da je „vatra otovorena na okruge petnaest republičkih naselja“. Kao posledica granatiranja, jedan civil je povređen, navodi se u izveštaju.

Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

 

20.09 - Zapadni zvaničnik: U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Prema poslednjoj proceni neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini sada bi mogao da bude i 20.000.

Prethodne procene od pre nekoliko nedelja bile su oko 15.000 poginulih ruskih vojnika, a zvanična procena porasla je i sada je između 15.000 i 20.000, prenosi BBBC.

Zapadni zvaničnik, koji ne želi da bude imenovan, nije naveo koliko je ukrajinskih vojnika poginulo, međutim, on priznaje da se ukrajinske snage "suočavaju sa moralnim problemima" nakon više od 100 dana borbi.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

19.40 - MMF otvorio novi račun za pomoć Ukrajini, Zapad obećava

Kanada i Nemačka su već obećale više od dve milijarde dolara na novi račun koji je otvorio Međunarodni monetarni fond za pomoć Ukrajini, a i druge zemlje su izrazile interesovanje, rekao je danas portparol MMF-a Džeri Rajs.

On je odbio da proceni ukupan iznos koji bi mogao da bude prikupljen, ali je rekao da bi "MMF želeo da on bude što je moguće veći, s obzirom na ogromne potrebe Ukrajine dok se brani od ruske invazije", prenosi Rojters.

Rajs je rekao da MMF nije bio u stanju da napravi tačnu ili sveobuhvatnu procenu štete od rata, ali je dodao da je Kijevska škola ekonomije krajem maja procenila da je šteta na fizičkoj infrastrukturi već premašila 105 milijardi dolara.

On je naveo i da bi suma bila mnogo veća ako bi se računali i ekonomski gubici zbog smanjene proizvodnje, zatvaranja firmi i izgubljenih prihoda i investicija.

19.22 - Zelenski uveo sankcije Putinu: Na listi i mnogi drugi ruski zvaničnici

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija pojedincima među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin.

U ukazu je, naime, naveden spisak lica protiv kojih se uvode sankcije, a na prvom je ruski predsednik.

Na listi su se našli i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, premijer Rusije Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev i drugi ruski zvaničnici.

AP Photo/Markus Schreiber
 

18.50 - Putin: Bez suverenih odluka država ne može da opstane

Bez suverenih odluka jedna država ne može da opstane, tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin.

Objašnjava da ako neka država nije u stanju da donosi suverene odluke onda je ona kolonizovana i njene šanse da opstane u ovakvoj žestokoj geopolitičkoj borbi ne postoje.

- Svet se menja i to drastično. Da bi težio ka tome da postane lider u čemu god, bilo koja zemlja, narod ili etnos treba da osigura svoj sopstveni suverenitet jer međustanja nema. Ili je zemlja suverena ili je kolonizovana - kazao je Putin prilikom susreta s mladim preduzetnicima uoči Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.47 - Pušilin: Moguće je pomilovanje za Britance i Marokanca

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i jednog Marokanca koji su pred Vrhovnim sudom DNR osuđeni na smrtnu kaznu.

- Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima - poručio je Pušilin.

Profimedia
 

18.30 - Ponovo granatiran Donjeck sa velikim kalibrom

Ukrajinski vojnici su u četvrtak ispalili još osam granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.26 - London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni Britancima

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

- Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe - dodao je.

16.18 - Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće"

Bitka za Severodonjeck vodi se "od kuće do kuće", a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da "preokrene tok", izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik.

Komandant bataljona Nacionalne garde Svoboda (Sloboda), rekao je da su ulične borbe u malom industrijskom gradu na istoku Ukrajine povremeno besnele pod jakim ruskim artiljerijskim napadima koji su ugrožavali snage na obe strane, prenosi Rojters.

- Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu - rekao je Kuzik za nacionalnu televiziju, opisujući trenutne borbe u kojima su ukrajinske snage prešle od "slepe odbrane do malih kontraofanziva u nekim oblastima".

16.05 Gradsko veće Kijeva oduzelo Minsku status grada pobratima

Gradsko veće Kijeva oduzelo je Minsku status grada pobratima, izjavio je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

U saopštenju koje je Kličko preneo na svom Telegram kanalu kaže se da se Minsk teško može nazvati bratskim gradom Kijevu, prenose RIA Novosti.

"Kijevsko gradsko veće danas je oduzelo Minsku status grada pobratima. Minsk se teško može nazvati bratskim gradom Kijevu. Prema tome, ništa nas nije sprečilo da donesemo odluku o lišavanju takvog statusa glavnog grada Belorusije", navodi se u saopštenju.

AP/Markus Schreiber
 

 

15.17 - EU daje dodatnih 205 miliona evra za humanitarnu pomoć UKR

EU danas je izdvojila još 205 miliona evra namenjenih za humanitarnu pomoći Ukrajini, što je ukupnu sumu do sada izdvojenih evropskih sredstava za hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i smeštaj ratom pogođenih Ukrajinaca, podiglo na 700 milona evra.

Iz Evropske komisije poručuju da su, putem najveće do sada mobilizacije Mehanizma civilne zaštite EU, svih 27 država članica, kao i Turska, Norveška i Severna Makedonija pružile Ukrajini više od 38.000 tona pomoći u vrednosti od 373 miliona evra što uključuje i komplete prve pomoći, hranu, zaštitnu odeću, ali i opremu protiv požara, kamione, mobilne bolnice i energente.

14.57 - Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka potrebno mesec dana

Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka radi izvoza prehrambenih proizvoda potrebno je oko mesec dana, smatra bivši ministar odbrane Italije Đampero di Paola.

- To zavisi od toga koliko odreda i snaga Turci nameravaju da angažuju za uklanjanje mina: to je dugotrajna, spora i metodična operacija, ona zavisi još i od površine akvatorije. Rekao bih da je potrebno oko mesec dana - rekao je admiral u penziji za list „Mesađero“.

14.46 - Zelenski traži da Rusija bude izbačena iz FAO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je danas da Rusija bude izbačena iz Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

On je, obraćajući se na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu rekao da ne može biti razgovora o produžetku članstva Rusije u FAO, jer ta zemlja, kako tvrdi, izaziva glad za najmanje 400 miliona ili moguće više od milijardu ljudi.

12.51 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinske bespilotne letelice „Furija“

U snimku se vidi kako ruski protivvazdušni sistem „Strela 10“ pogađa dron.

12.45 - Pozivi Kijeva da ga Zapad naoruža do zuba kontraproduktivni

Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga "naoruža do zuba“ su kontraproduktivni, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je nakon susreta sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Jerevanu istakao da je ruska vojska spremna da osigura bezbedne koridore za sve teretne brodove koji čekaju da isplove iz crnomorskih luka, ali pod uslovom da Ukrajinci uklone mine iz priobalskog pojasa koji je pod njihovom kontrolom.

- Smatram da je vrlo pozitivno to što naše turske kolege pokušavaju da ubede Kijev da prestane da odugovlači taj proces. Nadam se da će Ukrajinci postati svesni da nema alternative za rešavanje tog pitanja upravo na osnovi koja je jasna, razumna i objektivna - rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

12.12 - U ukrajinskom raketnom napadu na grad Stahanov u LNR poginule dve žene

Još dve su povređene, gasovod je prekinut, a kuće su uništene.

11.51 - Rusija: Oboren ukrajinski avion SU-25 i raketa Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini naselja Mazanovka na istoku Ukrajine i presreli raketu Točka-U u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Snage PVO Rusije oborile su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Mazanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici - saopštio je ruski portparol, prenosi TASS.

Ruske snage presrele su i ukrajinsku balističku raketu Točka-U u blizini naselja Kirovo u Hersonskoj oblasti i oborile dve granate višecevnog raketnog sistema Smerč u oblastima Kamenka u Harkovskoj oblasti i Pantelejmonovka u DNR, dodao je Konašenkov.

11.45 - Gavrilov: Vojna oprema isporučena Ukrajini već u Siriji

Vojna oprema koja je prvobitno isporučena Ukrajini već se pojavila na crnom tržištu i preusmerena je na Bliski istok, u Idlib u Siriji, izjavio je glavni delegat Rusije u pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov, a preneo Rojters.

- Postoji rizik da se malokalibarsko i drugo lako naoružanje, posebno američki raketni bacač „Džavelin“, prenosivi sistem protivvazdušne odbrane MANPADS i protivtenkovsko oružje nađu i izvan zona sukoba - naveo je Gavrilov i dodao:

- Postoje dokazi da se ovo oružje već pojavilo na crnom tržištu i isporučuje se na Bliski istok, posebno u Idlib.

AP photo
 

11.21 - Reznikov: Ukrajina dnevno ima do 100 poginulih i do 500 ranjenih vojnika

Ukrajina u ratu sa Rusijom dnevno ima do 100 poginulih vojnika i do 500 ranjenih, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim delovima fronta, prenosi Interfaks Ukrajina.

11.07 - Ukrajinci granatirali Jakovljevsku i Jasinovatu

Ukrajinske snage su za skoro 15 minuta ispalile 10 raketa iz sistema „Grad“ na Jakovljevku i 15 na Jasinovatu, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.58 - Gađani Kujbiševski okrug Donjecka i selo Mihajlovka

Ukrajinske trupe gađale su iz teške artiljerije Kujbiševski okrug Donjecka i selo Mihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši četiri granate kalibra 122 i 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.52 - Nebenzja: Sve ide po planu, "oslobađamo" Donbas i Lugansk

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Rusija napreduje u Ukrajini i da će istočni regioni Donjecka i Luganska, kako je rekao, biti "oslobođeni vrlo brzo".

Nebenzja je u intervjuu za Bi-Bi-Si, na pitanje da li posle 100 dana oružanog sukoba ruska invazija na Ukrajinu ide po planu, odgovorio da je očigledno da "specijalna vojna operacija" napreduje prema očekivanjima.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

- Čini mi se da ima pomaka. Niko nije obećavao rezultat za tri dana ili nedelju dana. Sada neki stručnjaci uveravaju da je ruska vojna operacija zastala i da ide mnogo sporije nego što je planirano. Ali napretka ima, nastavlja se, i to je jasno kao dan - izjavio je Nebenzja.

10.21 - Čečenske jedinice ostaće u Ukrajini i Donbasu do okončanja specijalne vojne operacije (SVO), izjavio je poslanik Državne dume Adam Delimhanov i učesnik u SVO.

- Da, naravno. Imamo takvo naređenje od Ramzana Ahmatoviča Kadirova - rekao je on, odgovarajući na pitanje da li će borci iz Čečenije ostati u zoni sprovođenja operacije do njenog završetka.

10.05 - U toku su borbe za Slavjansk

Štab snaga DNR saopštio je da su u toku borbe za Savjansk.

Istovremeno je saopšteno da su snahe DNR i LNR uz podršku ruske vojske uspostavile punu kontrolu na 231 naseljem na teritoriji DNR.

Narodna milicija DNR navodi da je u prethodna 24 sata likvidirano skoro 50 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti i uništena dva tenka.

Od početka eskalacije situacije u Donbasu pre 113 dana ukrajinske snage su više od 4.000 puta gađale teritoriju DNR. Poginulo je 158 civila, ranjeno 744.

 

 

9.38 - Ukrajinci granatirali Stahanov u LNR

Ukrajinske snage granatirale su grad Stahanov kod Luganska, usled čega je najmanje troje ljudi poginulo, saopštilo je Generalno tužilaštvo Luganske Narodne Republike.

- Oružane snage Ukrajine su u 5 časova po lokalnom vremenu, po ko zna koji put, koristeći raketne sisteme "Grad", granatirale grad Stahanov. U napadu je poginulo najmanje troje civila, a oštećeni su i stambeni objekti - navodi se u saopštenju.

9.08 - Ukrajinske trupe tokom jučerašnjeg dana izgubile 39 ljudi

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe tokom proteklog dana u sukobima sa njenim jedinicama izgubile 39 ljudi, šest oklopnih transportera i četiri vozila.

Kako se navodi u saopštenju, oružane formacije Ukrajine su tokom proteklog dana ispalile 52 projektila iz višecevnih bacača raketa, tenkovskog naoružanja i minobacača kalibra 120 mm na naselja Kremena i Pervomajsk. U napadima je ranjena jedna osoba i uništeno mnogo stambenih zgrada.

8.34 - Granatiranje u LNR izazvalo požare u predgrađu Severodonjecka

Komisija LNR za beleženje ratnih zločina ukrajinskih vlasti uverena je da se šteta nanosi namerno i da se može govoriti o ekocidu Donbasa od strane Kijeva.

 

 

8.22 - RIA: Rusija u Ukrajini koristi lovce Su-57

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrebila grupu od četiri lovca Su-57, povezanih u jedinstvenu informacionu mrežu sa ciljem uništenja PVO, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

- U okviru specijalne vojne operacije ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su operaciju identifikacije i uništavanja sistema PVO Ukrajine pomoću četiri najnovija višenamenska lovca Su-57. Avioni su integrisani u informacionu mrežu putem automatskih sistema veze, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu - rekao je taj izvor i dodao da je potvrđena slaba radarska vidljivost Su-57.

8.18 - Ukrajinske snage ispalile su na mesto Stahanov najmanje 20 projektila.

Troje civila je poginulo, a 12 je ranjeno.

7.37 - Paljba ruskih višecevnih bacača raketa „Uragan“ na položaje ukrajinskih snaga

 

 

 

7.26 - Zaharova: Ukrajinsko oružje švercovaće se i na Balkan

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Oni veruju da je ovo karta u jednom pravcu, veruju da se sada oslobađaju zastarelog oružja koje otpremaju u Ukrajinu ili u treće zemlje. Međutim, zaboravljaju da će pošiljke oružja koje se šalju u Ukrajinu dovesti do širenja crnog tržišta oružja, posebno u zapadnoj Evropi (i na Balkanu) - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Profimedia
Marija Zaharova

Prema njenim rečima, vlasti država dobavljača za sada ćute o ovom pitanju, ali nezavisni stručnjaci i relevantne strukture, poput Interpola, već "zvone na uzbunu".

7.20 - Istražni komitet Rusije - gađani stambeni objekti

Istražni komitet Rusije registrovao je da su ukrajinske snage gađale stambene objekte u centru Donjecka municijom kalibra 155 milimetara koja predstavlja standard snaga NATO.

7.00- Zelenski: Branioci Severodonjecka nanose velike gubitke Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ističe da branioci grada Severodonjecka nanose velike gubitke ruskim trupama u bici za koju je naveo da je veoma žestoka i teška.

- Na mnogo načina sudbina Donbasa se odlučuje upravo tamo - kazao je Zelenski u video obraćanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike