Razmenjena tela poginulih vojnika, ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka

08.06.2022

21:44

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Razmenjena tela poginulih vojnika, ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka
ukrajina 0406 - Copyright Tanjug/AP Presidential /Francisco Seco/Alexei Alexandrov/Ricard Garcia Vilanova

Danas je 105. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Melitopolj se priprema za referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju sa Rusijom i da ima za cilj da povrati kontrolu nad teritorijom koju je okupirala Moskva.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je juče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini „velika greška“.

To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta „ne postoji nikakvo opravdanje" kazala je Merkel u razgovoru sa novinarima u pozorištu „Berliner Ensemble".

Šta znamo do sada?

U toku je 105. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.44 Zeman neće plaćenike

Češki predsednik Miloš Zeman zabrano je odlazak grupe od 127 sugrađana na ratište u Ukrajinu.

Na osnovu negativne preporuke republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, predsednik Miloš Zeman je u sredu, 8. juna, odbio 127 državljana Češke da se priključe oružanim snagama Ukrajine“, napisao je sekretar za štampu Ovčaček.

AP Photo/Darko Vojinovic, file
 

 

23.15 Zaharova: Ukrajinsko oružje će se švercovati i na Balkan

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Profimedia
 

 

23.05 Pripadnici ruskog Ministarstva deminiraju plaze u Marijupolu

Pripadnici Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Rusije počela je sa deminiranjem plaža u Marijupolju.

Šef administracije Marijupolja je tokom jučerašnjeg dana zabranio kupanje u moru zbog velikog broja mina na plažama.

Zabrana će biti na snazi dok sve teritorije ne budu razminirane.

 

 

22.22 Kriju tenkove i topove po školama

Ukrajinski neonacisti opremili su uporišta oklopnim vozilima i artiljerijom velikog kalibra u tehničkim školama i školama Kremenčuga i Nikolajeva, izjavio je u sredu načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

21.21 - Britanci ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu

Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin i državljanin Maroka Sadun Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično su priznali krivicu, objavio je danas Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

20.45 - Parlament Donjecke Narodne Republike podržao je kandidaturu Vitalija Hocenka za mesto premijera Republike

Danas, 8. juna, u okviru vanredne plenarne sednice prolećnog zasedanja 2022. godine Narodnog veća Donjecke Narodne Republike 2. saziva, poslanici su usvojili rezoluciju „O davanju saglasnosti šefu Donjecke Narodne Republike za imenovanje Hocenka Vitalija Pavloviča za predsednika vlade DNR, navodi se u izveštaju.

Napominje se da dokument stupa na snagu od dana usvajanja.

Profimedia
 

 

Šef DNR Denis Pušilin imenovao je Vitalija Hocenka za predsednika vlade Donjecke Narodne Republike.

19.42 - Gajdaj: Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka

Ruske snage kontrolišu veći deo strateškog ukrajinskog grada Severodonjecka i snažno granatiraju grad Lisičansk, nanoseći veliku štetu, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

On je dodao da nema šanse da ukrajinske snage u regionu Luganska budu opkoljene.

Kako je dodao, ruske snage privremeno kontrolišu 90 odsto regiona.

19.40 - Ukrajina pokušava da reši problem manjka skladišta

Ukrajina bi do kraja jeseni mogla imati manjak kapaciteta za skladištenje 10-15 miliona tona žitarica, ali Kijev pokušava da reši ovaj problem, izjavio je zamenik ministra poljoprivrede te zemlje Markijan Dmitrasevič.

Ukrajina je pre sukoba imala skladišnih kapaciteta za 85 miliona tona žita, ali sada može da uskladišti 60 miliona tona zbog uništene infrastrukture.

19.20 - Teški gubici Kijeva u sudaru sa NM DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da je tokom današnjeg dana zajedno sa ruskom vojskom uništila više od 40 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i tri oklopna transportera.

18.50 - Karasin kritikovao pokušaje zapadnih tajnih službi

Predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin kritikovao je danas pokušaje zapadnih tajnih službi da otvoreno regrutuju ruske diplomate u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

- Takođe, ispostavilo se da ispred naše ambasade u Vašingtonu dele kartice sa kontaktima FBI u nadi da će neko od naših službenika pristati na saradnju i izdati svoju zemlju. Napominjem da se takva aktivnost primećuje oko svih naših ambasada u Evropskoj uniji. Zapadne tajne službe učinile su da lepo ponašanje ostane prošlost i ne zaustavljaju se na otvorenim pokušajima regrutovanja, napisao je Karasin na Telegramu.

Kako je rekao Karasin, tako nespretan rad, nezapamćen je čak i u najgorim godinama hladnog rata.

- Sram vas bilo, gospodo! - dodao je on.

18.02 - Ukrajina i Rusija razmenile po 50 tela preminulih vojnika

Ukrajina i Rusija razmenile su po 50 tela svojih poginulih vojnika u razmeni koja je uključivala i 37 Ukrajinaca ubijenih u marijupoljskoj fabirici Azovstalj, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju.

16.02 - Ukrajinska vojska je ispalila 10 raketa iz višecevnih sistema „Grad“ na grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.01 - Kanada proširila spisak sancija protiv Rusije

Kanada je proširila spisak sankcija protiv Rusije i u njih je uvrstila i zabranu konsultantskih usluga za ruske naftne, gasne i hemijske kompanije, saopštila je vlada te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu kanadske Vlade, zabrana se odnosi na 28 oblasti, među kojima su građevinarstvo, transport, kompjuterske, računovodstvene i konsultantske usluge u rudarstvu, proizvodnji naftnih derivata, uglja i hemijskih proizvoda.

15.52 - Zaharova: Rusija neće preduzimati recipročne korake

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija neće preduzimati recipročne korake prema zemljama koje su sprečile posetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, uz poruku da "ništa ne prolazi nezapaženo".

- Rusija nikada neće činiti ništa što bi dodatno zakomplikovalo odnose među narodima, jer to rade zapadni partneri, a mi ih upravo zbog toga kritikujemo, jer sve to vodi ka uništenju i udaru na sve, od međunarodnog prava do interesa ljudi - pojasnila je Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

14.50 - Kijev odbacilo izjavu Lavrova o žitu kao "praznu priču"

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbedno odu preko Crnog mora.

Izjavu Lavrova ocenili su kao "praznu priču".

14.22 - Kijev može da veruje Ankari kada je reč o obezbeđivanju izvoza žita iz ukrajinskih luka, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

- Na tom planu možemo da verujemo turskim pomorskim snagama - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare.

14.20 - Obnovljen je teretni železnički saobraćaj između Krima i Zaporoške oblasti, prekinut pre osam godina, saopštio je savetnik šefa Krima za Sputnjik.

14.13 - Peskov: Bez ukidanja sankcija nema isporuke žita iz Rusije

Sankcije Rusiji moraju biti ukinute da bi rusko žito bilo isporučeno na međunarodna tržišta, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Globalna prehrambena kriza je već počela, njen katalizator nije bila ukrajinska kriza, već niz događaja i pogrešnih postupaka vlada različitih zemalja. Za snabdevanje Zapada ruskim žitom potrebno je ukinuti sankcije Rusiji koje to sprečavaju, ali do sada nije bilo suštinske rasprave o tome - naveo je Peskov.

14.04 - U napadu na DNR pogođeno obdanište, oštećen i gasovod

 

 

Tokom granatiranja Donjecka oštećena je zgrada obdaništa, granate su pogodile teritoriju obdaništa i kolovoz, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

On je dodao da ukrajinske trupe nastavljaju da pucaju i da su pogođene zgrade u blizini Lenjinovog trga.

Kako je saopštio štab teritorijalne odbrane DNR, u napadu je pogođen i gasovod.

13.48 - Na Jasinovatu je ispaljeno 10 raketa iz sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre

13.48 - Jaka eksplozija odjeknula je u centru Donjecka, javlja reporter Sputnjika.

Na grad je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

 

Povređene su dve žene i dete.

12.02 - Zaharova: Ukrajinci spremaju provokaciju u Severodonjecku

Ukrajinski neonacisti spremaju provokaciju sa toksičnim hemikalijama u fabrici u Severodonjecku i zadržavanjem radnika i civila na toj teritoriji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pogledajmo šta se zaista sprema. A sprema se još jedna provokacija ukrajinskih nacionalista, naime, miniranje cisterne sa toksičnim hemikalijama u fabrici ‘Azot’ u Severodonjecku na teritoriji LNR i zadržavanje više od hiljadu radnika fabrike i lokalnog stanovništva u njegovim podzemnim objektima - istakla je portparolka.

11.44 - Lavrov: Neozbiljni zahtevi Zelenskog Rusiji

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je za pregovore sa Moskvom neophodno da Rusija povuče trupe na liniju od pre 24. februara predstavlja apsolutno neozbiljan pristup.

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici
Sergej Lavrov

11.26 - Objavljeni novi detalji o američkoj vojnoj pomoći Kijevu

Objavljeni su novi detalji o ukupnoj količini američkog naoružanja i opreme koja je poslata Ukrajini od početka sukoba 24. februara, prenosi Bi-Bi-Si.

11.12 - Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini i problemu izvoza žita

11.00 - Nastava u Melitopolju od septembra na ruskom

Školska deca u Melitopolju, gradu na jugu Ukrajine, od nove školske godine imaće nastavu na ruskom jeziku i biće ocenjivana ocenama od jedan do pet, izjavila je u intervjuu za TAŠ Galina Danilčenko, načelnik vojno-civilne uprave Melitopolja.

- Naravno da će 1. septembra naša deca krenuti u školu. Deca tri meseca nisu pohađala nastavu, pa smo se potrudili da im omogućimo da završe školski program, dobiju diplome i apliciraju na univerzitete. Od 1. septembra eca će imati nastavu sa petostepenim ocenjivanjem i na ruskom jeziku - navela je Danilčenko, prenosi TASS.

10.55 - Rusija: Oborena dva ukrajinska MiG-29 i Mi-8

Ruski PVO sistemi oborili su za jedna dan dva ukrajinska borbena aviona MiG-29, jedan helikopter i 11 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Naveo je da su avioni i helikopter u oboreni u Mikolajevskoj oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Ruska PVO je oborila 11 ukrajinskih dronova, presrela tri rakete Točka-U i pet raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača Smerč.

AP Photo/Bernat Armangue
 

10.09 - Rogov: Zaporožje planira referendum o spajanju sa Rusijom

Ukrajinski region Zaporožja planira da održi referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji kasnije ove godine, izjavio je danas Vladimir Rogov, član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporožja.

- Budućnost Zaporoške oblasti će odrediti njeni stanovnici - naveo je Rogov, prenosi TASS.

On je dodao da je planirano da se referendum održi kasnije ove godine.

10.01 - Oslobođen aerodrom u Severodonjecku

Aerodrom u Severodonjecku oslobođen je od ukrajinskih formacija, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Severodonjecki aerodrom je očišćen... Ukrajinske formacije održavaju kontrolu jedino nad manjim delo severodonjeckog hemijskog kombinata "Azot". Ukrajinski ekstremisti neselektivno gađaju četvrti koje su najbliže kombinatu. Angažovani su snajperisti. Krug savezničkih snaga oko preostalih ekstremista se sužava - napisao je Mirošnik na Telegramu.

9.45 - Ukrajinci granatirali Krasni Partizan u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Krasni Partizan u Donjeckoj Narodnoj Republici, oštetivši 10 stambenih zgrada, poslovnu zgradu i školu, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

9.39 - Izvoz ukrajinskog žita iz luke Berdjansk kreće ove nedelje

Isporuke žitarica iz ukrajinske luke Bedjansk na Crnom moru, koja je pod kontrolom ruskih trupa, biće obnovljene ove nedelje nakon završetka radova na uklanjanju mina iz mora, javilja TASS pozivajući se na lokalne vlasti.

9.37 - Ruska protivvazdušna odbrana je na periferiji Hersona oborila tri rakete „Točka-U“ koje su u pravcu grada ispalili ukrajinski ekstremisti, rekao je izvor za Sputnjik

 

 

9.10 - Ambasada Rusije u SAD: Davanje oružja Ukrajini neodgovorna odluka

Ambasada Rusije u Vašingtonu ocenila je da je prebacivanje američkih artiljerijskih sistema Ukrajini neodgovorna odluka i da bi to moglo da dovede do eskalacije sukoba i nepredvidivih posledica.

- Glavni rizik je eskalacija sukoba, u slučaju da Oružane snage Ukrajine budu koristile te sisteme za nanošenje udara po teritoriji Ruske Federacije. To bi moglo da ima brojne nepredvidive posledice - navedeno je u saopštenju na Telegramu ambasade.

9.05 - Norveška poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice

Norveška je poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice, uključujući rezervne delove, municiju i drugu opremu, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

- Norveška vlada je čekala sa javnim objavljivanjem donacije iz bezbednosnih razloga. Buduće donacije možda neće biti objavljene ili komentarisane - navodi se u saopštenju norveskog ministarstva, prenosi Rojters.

9.00 - Antonov: U SAD traže da izdam domovinu i ruskog predsednika

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je primio pismo u kojem ga pozivaju da se javno izjasni protiv ruske vlade.

- Nedavno sam dobio pismo poštom, sa pozivom da se izjasnim protiv svoje domovine i osudim postupke ruskog predsednika. Preporučeno mi je da se raspitam u kancelariji zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman ako sam spreman da prihvatim predlog - rekao je ambasador u utorak tokom gostovanja na ruskoj televiziji, prenosi TASS.

Antonov je dodao da je ruska ambasada zatražila objašnjenja od američkog Stejt departmenta po tom pitanju.

- Mislim da američki ambasador ili američke diplomate u Moskvi ne dobijaju bilo kakva pisma ove vrste, koja su po mom mišljenju provokativna - naglasio je on.

Antonov je naveo da ne može da pronađe reči kojima bi iskazao svoje nezadovljstvo zbog objava američkih medija, u kojima se pozivaju ruski vojnici i diplomate da izdaju svoju domovinu.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Prema rečima ruskog diplomate, nekoliko osoba je primećeno kako ispred ruske ambasade dele vizitkarte sa brojevima telefona i poziva njene službenike da „komuniciraju sa agentima FBI", a Antonov je naglasio da ne može sa sigurnošću da kaže da li su te osobe zaista američki specijalni agenti ili samo obični provokatori, navodi TAS S.

8.20 - Ukrajina traži od Izraela Gvozdenu kupolu i rakete Spajk

Ukrajina želi da kupi izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ i da Izrael odobri transfer svog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Spajk SR" iz Nemačke u Ukrajinu, rekao je novinarima ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk.

- Prošle nedelje, na osnovu onoga što pouzdano znam, Amerikanci su dali dozvolu da se rakete ''Spajk'' prebace iz Nemačke u Ukrajinu, ali Izrael je rekao ne - saopštio je Kornijčuk, uz napomenu da Berlin želi da izvrši transfer, prenosi izraelski list “Džeruzalem post”.

Kako se navodi, time su potvrđeni raniji izveštaji da je Izrael odbio da potpiše transfer svog protivtenkovskog odbrambenog sistema, koji je proizvela izraelska kompanija "Rafael".

Ova kompanija je već prodala protivtenkovske vođene rakete pete generacije "Spajka" u 18 članica Evropske unije i NATO-a, navodi izraelski list.

Kornijčuk, koji se upravo vratio iz Ukrajine gde je iz prve ruke imao uvid u rat koji Rusija vodi protiv njegove zemlje od 24. februara, izrazio je nezadovljstvo zbog toga što Izrael odbija da pruži vojnu pomoć Kijevu, uključujući i odbijanje da leči ukrajinske vojnike u svojim bolnicama.

Izrael nije fokusiran na rat, Ukrajina je skoro potpuno uklonjena iz izraelske štampe, a takvo odsustvo ratnih vesti, prema ukrajinskom amabasadoru, pokazatelj neprijatnosti izraelske vlade zbog rata, pošto je, kako smatra, "lagodnije staviti rat u zadnji plan".

7.30 - Više od 1.000 zarobljenika iz Azovstalja prebačeno u Rusiju

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko
 

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju zbog istrage, rekao je danas za TAS S izvor iz policije.

- Preko 1.000 ljudi iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Pripadnici policije rade sa njima. Istražitelji takođe planiraju da u narednom periodu pošalju još drugih zarobljenika u Rusiju - saopštio je ovaj izvor.

Prema njegovim rečima, u Moskvi se trenutno nalazi oko 100 ljudi, „uključujući strane plaćenike koji su se predali u Marijupolju“, a TAS S nije uspeo u ovom trenutku da dobije zvanične komentare od istražnih i policijskih organa o ovim informacija.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je 20. maja da su ruske trupe zauzele fabriku Azovstalj u Marijupolju, gde su se nalazili pripadnici ukrajinskih snaga.

Prema podacima ruske strane, ukupno se predalo oko 2.400 ljudi, i dok Kijev traži njihovu primopredaju kroz razmenu zarobljenika, neki ruski zvaničnici zahtevaju da se pojedinim vojnicima sudi.

7.20 - Svetska banka odobrila pomoć Ukrajini od 1,49 milijardi dolara

Bord izvršnih direktora Svetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

Nova sredstva su deo ukupnog paketa podrške od preko 4,0 milijarde dolara koji mobiliše Svetska banka. Paket uključuje finansijske garancije Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Litvanije, Letonije i drugih država, prenosi TASS.

Svetska banka očekuje da sredstva iz ovog projekta budu iskorišćena "za isplatu plata državnim i socijalnim radnicima".

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas je naveo u saopštenju da banka „radi sa zemljama donatorima na mobilizaciji finansijske podrške" i da preduzima mere „kako bi pomogla da se Ukrajincima omogući pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti".

7.15 - Zelenski: Najteža zima pred nama, bez izvoza gasa i uglja

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, „najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TASS.

- Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje - rekao je Zelenski u video-obraćanju na Telegram kanalu.

Premijer Denis Šmigal saopštio je da je proizvodnja uglja u ukrajinskim rudnicima opala za trećinu od kraja februara, kada je počeo rat, i preporučio stanovništvu "da se pripremi za najtežu grejnu sezonu u Ukrajini", navodi TASS.

Vlada je zadužila državnu kompaniju za naftu i gas Naftogas da akumulira najmanje 19 milijardi kubnih metara gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima.

Prema rečima ukrajinskog premijera, zemlja je završila prethodnu grejnu sezonu sa preostalih devet milijardi kubnih metara gasa u svojim skladištima, a sa 1. junom ove zalihe su iznosile 10 milijardi kubnih metara gasa, navodi TASS.

7.10 - Najveća isporuka oružja Poljske Ukrajini u poslednjih 30 godina

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska sklapa sa Ukrajinom najveći ugovor o isporuci oružja Kijevu u poslednjih 30 godina.

Moravjecki je tokom posete fabrici oružja Huta Stalova Vola (HSV) u Stalovoj Voli objasnio da ugovor podrazumeva isporuku više od 50 haubica Ukrajini u vrednosti od 650 miliona evra.

Moravjecki je rekao da će Ukrajina platiti samo deo cene poljskog naoružanja, a da će ostatak pokriti Evropska unija, prenosi Intefaks.

Poljska je Ukrajini već isporučila oko 250 tenkova T-72, višecevne raketne sisteme Grad i samohodne haubice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike