Komplikuje se dolazak Lavrova u Beograd, tri okolne zemlje zabranile prelet njegovog aviona

05.06.2022

15:07

1

Autor: I.K.

Predsednik Srbije radi na tome da do posete zaista i dođe

Komplikuje se dolazak Lavrova u Beograd, tri okolne zemlje zabranile prelet njegovog aviona
lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Dolazak visokog ruskog zvaničnika Sergeja Lavrova u Beograd pod velikim je znakom pitanja, kako se nezvanično saznaje, jer su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile prelet njegovom avionu.

U prilog ovome govori i poruka švedskog političara i diplomate Karla Bilta koju je napisao na Tviteru da će najverovatnije EU zemlje, članice NATO uskratiti prelet ruskom državnom avionu. 

Pred najavljenu posetu ruskog ministra spoljnih poslova Srbiji, 6. i 7. juna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je na moguće probleme. To je danas istakla i premijerka Srbije Ana Brnabić 

Brnabićeva je za TV Pink rekla da je jutros razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji trenutno radi na poseti Sergeja Lavrova i ima čitav niz sastanaka i sa predstavnicima Ruske Federacije i SAD, i Nemačke i EU.

Dodala je i da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana, te da predsednik Srbije radi na tome da do posete zaista i dođe.

„Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće“, navela je Brnabić.

Pretpostavlja se da je, između ostalog, i ova situacija povod za susret sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom koji je zakazan za ponedeljak ujutru u 10 u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Vućić sutra u Dnevniku o poseti Lavrova

Poseta ruskog šefa diplomatije Beogradu - Sergeja Lavrova, koja je planirana za sutra je neizvesna, nezvanična su saznanja RTS-a.

O tome će sutra u Dnevniku u 19.30 govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Inače, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Lavrov boraviti u Beogradu 6. i 7. juna i da će se sastati sa predsednikom Srbije Alesandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, kao i patrijarhom SPC Porfirijem.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike