Otkriveno zbog čega Lavrov ide u Tursku: Ovaj potez će značajno uticati na Ukrajinu i ceo svet

31.05.2022

09:15

0

Sastanak će biti održan 8. juna

Otkriveno zbog čega Lavrov ide u Tursku: Ovaj potez će značajno uticati na Ukrajinu i ceo svet
lavrov - Copyright Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće u Tursku sa vojnom delegacijom 8. juna, kako bi razgovarao o pravljenju potencijalnog morskog koridora za ukrajinski poljoprivredni izvoz, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna da u koordinaciji sa Turskom omogući nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka.

Čavušoglu je za državnu novinsku agenciju Anadolija rekao da je još u toku rad sa Ujedinjenim nacijama na postizanju sporazuma o pravljenju koridora od Crnog mora, ali da su pitanja između Moskve i Kijeva i dalje ostala.

Kazao je da su Ujedinjene nacije predložile formiranje zajedničkog posmatračkog mehanizma za praćenje brodske rute i da je Turska otvorena za tu ideju.

Čavušoglu je naveo da Rusija želi da se ukinu neke zapadne sankcije usmerene na njen sektor osiguranja, jer bi to uticalo na brodove koji će učestvovati u potencijalnoj brodskoj mreži, dok sa druge strane, Ukrajina ne želi da ruski ratni brodovi priđu njenim dokovima u Odesi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike