Mudar potez Nemačke i Italije: Odobreni računi u rubljama

21.05.2022

10:12

0

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da ispune zahtev Moskve ​da uvoznici plaćaju gas preko računa u rubljama kod Gasprombanke i zbog toga je Moskva prekinula isporuke

Mudar potez Nemačke i Italije: Odobreni računi u rubljama
Bez ruskog gasa će sve biti mnogo teže - Copyright Profimedia

Nemačka i Italija, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile su svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

Debata o zahtevu Rusije da strani kupci plaćaju gas u rubljama, stavila je na probu rešenost evropskih vlada da zauzmu tvrd stav protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da ispune zahtev Moskve da uvoznici plaćaju gas preko računa u rubljama kod Gasprombanke i zbog toga je Moskva prekinula isporuke.

Druge zemlje članice, međutim, nisu bile voljne da narede kompanijama da sprovode akcije koje bi mogle da dovedu do gubitka vitalnih zaliha ruskog gasa za domaćinstva i industriju.

Brisel je izdao dva seta pisanih smernica o tome kako kupovati ruski gas bez kršenja sankcija, ali pravni put je i dalje maglovit, jer su zvaničnici EU takođe savetovali firme na sastanku iza zatvorenih vrata da ne otvaraju račune u rubljama kod Gasprombanke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike