Čuvena šestorka koja je pobegla iz izraelskog zatvora - osuđena na pet godina!

22.05.2022

21:05

0

Oni su pobegli u septembru pre nego što su uhvaćeni u roku od dve nedelje nakon masovne potrage

Čuvena šestorka koja je pobegla iz izraelskog zatvora - osuđena na pet godina!
Tan2022-5-22_14138796_1 - Copyright Sebastian Scheiner / AP

Osuđeni terorista Zakaria Zubeidi i pet pripadnika Islamskog džihada takođe su kažnjeni zbog bekstva iz zatvora Gilboa prošle godine, što je pokrenulo masovnu poteru.

Sud je u nedelju izrekao petogodišnje kazne za šest zatvorenika, uključujući nekoliko osuđenika za terorizam, koji su prošle godine pobegli iz strogo obezbeđenog pritvorskog centra na severu Izraela.

Oni su pobegli u septembru pre nego što su uhvaćeni u roku od dve nedelje nakon masovne potrage. Pored ozloglašenog teroriste Fataha Zakarije Zubeidija, ostalih petoro su svi pripadnici palestinskog Islamskog džihada.

Kazne će biti pridodate vremenu koje već izdržavaju iza rešetaka.

Uz zatvorsku kaznu, šestoro je osuđeno na uslovne kazne od osam meseci i novčanu kaznu od 1.500 dolara.

Sud je takođe izrekao četvorogodišnje kazne i novčane kazne od 600 dolara četvorici zatvorenika koji su pomogli beguncima da sprovedu plan.

Nove kazne je osudio portparol terorističke grupe Hamas koji je na vlasti u Gazi i to istakao kao "nastavak agresije i kršenja okupacije nad herojskim zatvorenicima“.

Smelo bekstvo od 6. septembra viđeno je kao veliki neuspeh i sramota za izraelsku zatvorsku službu. 

Zatvorenici su navodno kopali tunel mesecima pre bekstva iz zatvora, koristeći ploče, ručke, građevinski otpad i deo metalne vešalice.

Bekstvo iz zatvora je razotkrilo niz propusta u zatvoru, uključujući neuspeh da se izvuku lekcije iz prethodnih pokušaja bekstava i nekoliko operativnih grešaka, kao što su bespilotne osmatračnice i stražari koji spavaju.

Četvorica zatvorenika, uključujući Zubeidija, uhvaćeni su u severnom Izraelu tokom prve nedelje, ali su dvojica stigla u grad Dženin na severnoj Zapadnoj obali i tamo se krili do hapšenja 19. septembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike