Voditeljke morale da pokriju lica pred kamerama: Talibani nastavljaju sa maltretiranjem žena (FOTO)

22.05.2022

14:07

0

Talibani rekli da će se promeniti, ali su ubrzo uveli strahovladu

Voditeljke morale da pokriju lica pred kamerama: Talibani nastavljaju sa maltretiranjem žena (FOTO)
Profimedia

Spikerke i voditeljke avganistanskih televizija su morale da se povinuju novom pravilu talibana po kome lica treba da im budu prekrivena.

Naime, talibani su naredili lokalnim televizijskim kanalima u Avganistanu da se pobrinu da voditeljke pokrivaju svoja lica dok vode programe, čime se dodatno ograničavaju prava žena u toj zemlji, uprkos globalnom negodovanju.

Avganistanski mediji potvrdili su da su dobili ukaz od Ministarstva poroka i vrlina, zaduženog za tumačenje i sprovođenje talibanske verzije islamskog šerijatskog zakona.

Televizija "Tolo njuz" saopštila je da su zvaničnici ministarstva nazvali novu uredbu "konačnom presudom, koja nije za diskusiju". Televizija je na Tviteru napisala da „nova naredba zahteva od svih voditeljki koje rade na svim TV kanalima da pokriju lice dok vode programe".

Profimedia
 

Portparol ministarstva Akif Sadik potvrdio je da je svim domaćim medijima u Kabulu naređeno da zabrane ženskom osoblju da se pojavljuje u programu, osim ako njihova lica nisu pokrivena.

Kritičari su osudili nastavak talibanskih napada na prava žena.

Otkako je ponovo preuzela vlast u avgustu 2021. privremena, isključivo muška talibanska vlada uvela je niz teških ograničenja za žene.

Avganistanskim ženama je naređeno da nose odeću od glave do pete koja pokriva lice kada su u javnosti. Muškarci, staratelji onih koji se ne pridržavaju uredbi, mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu od tri dana ili više.

Većini žena je rečeno da se ne vraćaju na svoje radno mesto i da idu na duga putovanja, osim ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka. Srednjoškolkama starijim od 12 godina nije dozvoljeno da nastave školovanje.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Ponašanje talibana prema ženama izazvalo je kritike avganistanskih aktivista i međunarodne zajednice, ali mere pravdaju time da su u skladu sa avganistanskom kulturom i islamskom tradicijom.

Taj stav odbacuju neki naučnici islamskog prava koji kažu da su rodno specifični kodeksi oblačenja inspirisani samo ruralnim avganistanskim normama.

Većina talibanskih vođa je navodno obrazovana u verskim bogoslovijama u ruralnim delovima Avganistana i Pakistana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug