Stotine streljano, nekima odrubljivali glave i ostavljali pored puta: Strašna sudbina civila u Avganistanu

07.03.2022

22:26

0

Ovo je prvi veliki izveštaj o ljudskim pravima otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast od bivše vlade koju podržavaju SAD

Stotine streljano, nekima odrubljivali glave i ostavljali pored puta: Strašna sudbina civila u Avganistanu
Copyright Profimedia

U novom izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je skoro 400 civila ubijeno u napadima u Avganistanu od preuzimanja vlasti talibana, više od 80 odsto od strane grupe povezane sa ISIL-om (ISIS).

To je prvi veliki izveštaj o ljudskim pravima otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast od bivše vlade koju podržavaju SAD.

Obuhvata period od avgusta 2021. do kraja februara i navodi da je 397 civila ubijeno uglavnom u seriji napada Islamske države u provinciji Horasan, grupa ISKP (ISIS-K).

Više od 50 ljudi za koje se sumnja da su povezani sa oružanom grupom ubijeno je u istom periodu, navodi se, a neki su mučeni i obezglavljeni i ostavljeni pored puta.

- Situacija sa ljudskim pravima za mnoge Avganistance je od velike zabrinutosti - rekla je Mišel Bačelet, visoki komesar za ljudska prava, u govoru koji je predstavljao izveštaj najvišem telu za ljudska prava u Ženevi u ponedeljak.

Profimedia
 

- ISKP je izvršio nekoliko samoubilačkih i nesamoubilačkih napada na šiitske muslimane, uglavnom iz etničke grupe Hazara - dodala je ona.

Smatra se da se ISKP, koji se prvi put pojavio u istočnom Avganistanu krajem 2014. godine, proširio nakon preuzimanja vlasti od strane talibana i da je okrivljen za nekoliko napada poslednjih meseci, uključujući jedan na aerodromu u Kabulu prošlog avgusta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike