Ko je Entoni Albaniz, novi premijer Australije: Dolazi iz siromašne porodice, borac je za LGBT prava, a o migrantima ima jasan stav!

21.05.2022

18:38

0

On je u parlament prvi put ušao 1996. godine

Ko je Entoni Albaniz, novi premijer Australije: Dolazi iz siromašne porodice, borac je za LGBT prava, a o migrantima ima jasan stav!
Tan2022-5-21_171534630_1 - Copyright AP Photo/Rick Rycroft

Entoni Albaniz, budući australijski premijer, slovi za pragmatičnog lidera koji je potekao iz radničke klase. Poručio je da će okončati podeljenosti koje vladaju u zemlji i ujediniti Australijance.

Nakon što je lider konzervativaca Skot Morison priznao poraz na parlamentarnim izborima, Entoni Albaniz je poručio da će ujediniti Australiju.

- Želim da ujedinim zemlju. Mislim da ljudi žele jedinstvo, da streme ka zajedničkom interesu, da se vode osećajem zajedničke svrhe. Mislim da smo imali i previše podela, ono što žele je da zajedno radimo kao nacija i ja planiram da vodim takvu zemlju - rekao je pedesetdevetogodišnji Albaniz.

On je u parlament prvi put ušao 1996. godine. Tokom unutarpartijskih sukoba u prvoj deceniji ovog veka, Albaniz je otvoreno kritikovao obe strane. Stekao je reputaciju saradljivog političara koji je spreman da radi i sa onima koji zastupaju drugačije ideološke stavove, što se naročito pokazalo dok je predsedavao parlamentom.

AP Photo/Rick Rycroft
 

Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno - štaviše, to je bio najefikasniji australijski parlament kada je reč o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Entoni Albaniz.

Sa svega 12 godina, Albaniz je učestvovao u organizovanju protesta podstanara, kako bi sprečio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živeo sa majkom, a koji je u državnom vlasništvu.

Oni koji ga poznaju, kažu da je pragmatičan, ali i borac za društvenu pravdu - osećaj koji je stekao još u detinjstvu.

- To mi svaki dan daje odlučnost, da pomažem ljudima koji su u situaciji u kakvoj sam ja nekad bio, da imaju bolji život - rekao je Albaniz u januaru za Nacionalni pres klub.

Tada je podsetio kako je u detinjstvu zavisio od komšija koji su ga hranili, kada njegova majka, koja je živela od invalidske penzije, nije mogla da ga izdržava.

AP Photo/Rick Rycroft
 

On je bio prvi u svojoj porodici koji je pohađao univerzitet - studirao je ekonomiju, kada se uključio i u studentsku politiku. Tada je polako počeo da gradi svoju političku karijeru.

Za šta se zalaže Albaniz

Kada je reč o političkim stavovima, Albaniz je republikanac, i zalaže se za promenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Međutim, povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, Albaniz je izjavio:

- Ima mnogo Australijanaca koji ne podržavaju princip monarhije, ali koji je poštuju (kraljicu). Možete biti republikanac, kao što sam ja, a da ipak gajite veliko poštovanje prema kraljici. Svoju službu vrši sa vernošću, integritetom i ljudskošću, a ponekad se potkrade i humor.

AP Photo/Rick Rycroft
 

Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora. Smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Zastupnik je prava LGBT populacije i često učestvuje na godišnjim paradama u Sidneju.

Protivio se politici vlade, koja je odbijala tražioce azila koji su u Australiju stizali brodovima. "Ja ne bih mogao da odbijem ljude, porodice s decom kada bi stigli brodovima".

Kada su u avgustu prošle godine talibani došli na vlast u Avganistanu, tražio je od vlade da izbeglicama iz Avganistana omogući pravo stanovanja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Reauters

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike