Majmunske boginje se šire svetom: Potvrđeni slučajevi u Australiji, Švedskoj, Francuskoj...

20.05.2022

06:34

0

Autor: J.B.O.

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji

Majmunske boginje se šire svetom: Potvrđeni slučajevi u Australiji, Švedskoj, Francuskoj...
profimedia-0389508585 - Copyright Profimedia

Slučajevi majmunskih boginja su se do juče ispitivali u SAD, Kanadi, a od danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, preneo je BBC.

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik zakačio virus, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.

U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom, prema pisanju španskog dnevnika "El Pais".

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje.

Kada je reč o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i nalazi se u "dobrom stanju", a ne predstavlja pretnju po javno zdravlje.

Profimedia
 

Prema britanskom javnom zdravlju, majmunske boginje su retka virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Virus se ne prenosi baš tako lako među ljudima i rizik od epidemije je nizak.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji.

U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike