Ukrajinci traže one koji zovu ruske brojeve, muče ih i odvoze u nepoznatom pravcu, Turska protiv Švedske i Finske!

16.05.2022

05:34 >> 21:06

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajinci traže one koji zovu ruske brojeve, muče ih i odvoze u nepoznatom pravcu, Turska protiv Švedske i Finske!
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini navršila je u 82. dan.

Švedska i Finska podnose zahteva za ulazak u NATO. Rusija će ojačati grupu trupa na finskoj granici ako Finska uđe u NATO, saopštio je predsednik odbora Saveta Federacije za odbranu Bondarev.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo pozvao je juče na održavanje kanala dijaloga sa Moskvom i uzdržavanje od uvlačenja NATO u sukob u Ukrajini.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova pozvao je Nemačku da preuzme vođstvo u procesu koji vodi ka tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

Šta znamo do sad?

U toku je 82. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin predsedniku Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratili ste lajv blog posvećen sukobima u Ukrajini:

23.05 - Toliko od nas za danas. Čitamo se i narednog dana od ranih jutarnjih sati. Hvala na poverenju.

22.49 EU bez sporazuma o naftnom embargu

Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje naftni embargo, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova Unije u Briselu.

"Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor", rekao je Borelj novinarima.

Borelj je rekao da su ministri spoljnih poslova, međutim, odlučili da obezbede dodatnih 500 miliona evra za kupovinu oružja kao podršku Kijevu.

22.05 - Užasan čin ukrajinskih snaga

AP Photo/Nariman El-Mofty
 

Borci teritorijalne odbrane Ukrajine zajedno sa saradnicima Službe bezbednosti Ukrajine u Odesi traže žitelje u čijim su telefonima otkrili pozive na ruske brojeve, a zatim vrše nasilje nad njima i odvoze ih u nepoznatom pravcu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

21.30 Desetak autobusa sa vojnicima napustilo Azovstalj

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu Azovstalj u Marijupolju koja je pod opsadom ruskih snaga, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica.

Nije moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi Rojters. Pretpostavlja se da u čeličani ima oko 600 vojnika.

Komandant ukrajinskih snaga u Azovstalju Denis Prokopenko rekao je da sprovodi odluku vojne komande kako bi se sačuvali životi vojnika, ali nije pomenuo predaju, navodi Rojters.

20.20 Rusija o zahtevu Švedske da bude deo NATO pakta

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će nakon ulaska Švedske u NATO biti prinuđeni na uzvratne korake vojno-tehničke prirode, a konkretne mere će zavisiti od toga da li će na teritoriji Švedske biti razmešteno udarno naoružanje Alijase.

- Ruska Federacija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila pretnje po svoju nacionalnu bezbednost koje se javljaju u vezi sa tim - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi RIA Novosti.

19.30 Turska o članstvu Švedske i Finske u NATO

AP Photo/Markus Schreiber
 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

- Turska ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće - rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

19.22 Rusija se povlači iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora

Ruska Državna duma donela je odluku o povlačenju Rusije iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora (BSPC), rekao danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. On je naglasio da trenutno ne postoji nikakav dijalog sa parlamentima većine ovih zemalja, bilo u okviru pomenute organizacije, bilo preko međuparlamentarnih kanala BSPC-a, prenosi TAS S.

18.55 - Dogovorili se Putin i Lukašenko

Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su kratak razgovor posle jubilarnog samita ODKB-a u Moskvi i dogovorili se da se uskoro ponovo susretnu u punom obimu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

18.12 Ukrajina zamrzla imovinu ruskog oligarha

Sud u Ukrajini zamrznuo je imovinu ruskog milijardera Mihaila Fridmana vrednu 420 miliona dolara, objavila je danas ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova.

Ona je na Fejsbuku napisala da je reč o Fridmanovim hartijama od vrednosti u kiparskim kompanijama koje posluju u Ukrajini.

Fridman se nalazi na listi osoba kojima je EU uvela sankcije zbog ruske invazije u Ukrajini, navodi Rojters.

17.15 RPC u strahu za ruske monahe na Svetoj Gori

Ruska pravoslavna crkva strahuje da bi ruski monasi mogli da budu proterani sa Svete Gore silom, izjavio je danas sekretar za međuverske odnose u Odeljenju za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Dmitrij Safonov uoči posete vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

16.50 Putin na sastanku ODKB-a: Odgovorićemo na širenje vojne infrastrukture NATO-a

Moskva će odgovoriti ako dođe do širenja vojne infrastrukture NATO-a na teritoriji Finske i Švedske, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Kremlju.

Prema njegovim rečima, reakcija će zavisiti od prirode pretnji.

- Problemi se prave bez ikakvog razloga. Reagovaćemo u skladu sa tim - poručio je Putin.

16.00 Podrška Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO

Norveška, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavile podršku kandidatima za NATO Švedskoj i Finskoj u slučaju da ih neko napadne.

- Zajedno sa Danskom i Islandom Norveška je spremna da svim sredstvima pomogne svojim nordijskim susedima ako postanu žrtve agresije na svojoj teritoriji pre nego što postanu članice NATO - rekao je norveški premijer Jonas Gar Stere, preneo je Rojters.

I francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti podržava odluku Švedske da se pridruži NATO, saopšteno je ranije danas iz Jelisejske palate.

 

15.00 Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu

Printscreen/Google Maps
 

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO paktu, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Istakla je da je uverena da za to postoji podrška među švedskim narodom, ali kaže i da će Švedska biti u ranjivoj poziciji dok se njena prijava za članstvo razmatra.

Navela je da datum formalne prijave još uvek nije poznat jer će Švedska poslati svoju prijavu zajedno sa Finskom.

- Ovo je istorijska odluka. Najbolja stvar za Švedsku i švedsko stanovništvo je ulazak u NATO - naglasila je Andersonova.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka podržala je juče ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

14.00 Crna Gora podržava ulazak Finske u NATO

13.55 Priprema se nova finansijska pomoć Ukrajini

- Evropska komisija bi trebalo u sredu da predloži novi paket finansijske pomoći Ukrajini, uključujući nove kredite za pružanje trenutne likvidnosti Kijevu i obaveze za dugoročno finansiranje rekonstrukcije zemlje, izjavili su zvaničnici.

13.50 Zelenski smenio komandanta odbrane

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je bez navođenja razloga komandanta snaga Teritorijalne odbrane tri meseca od početka sukoba u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Zelenski imenovao general-majora Igora Tančuru koji će zameniti Jurija Galuškina, prenosi agencija Rojters.

13.02 SAD spremna da ratifikuje članstvo Finske do leta!

12.52 Mekdonalds odlazi iz Rusije

 Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds saopštio je danas da je pokrenuo proces prodaje svog biznisa u Rusiji nakon 30 godina poslovanja u toj zemlji, a zbog napada Moskve na Ukrajinu, izveštava Rojters.
 

12.40 Turska se protivi ulasku Švedske u NATO

 Švedska će poslati svoje diplomate u Tursku kako bi pokušali da prevaziđu protivljenje Ankare planu Stokholma da se pridruži NATO-u, rekao je danas švedski ministar odbrane Peter Hultkvist.

Turska je iznenadila svoje saveznike iz NATO rekavši da neće pozitivno gledati na prijave Finske i Švedske, a predsednik Tajip Erdogan objasnio da su "skandinavske zemlje utočište za terorističke organizacije".
 

12.18 Kremlj otkrio šta će se desiti ako Ukrajina uđe u NATO

12.00 Rusija ukinula izvoz struje Finskoj

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

11.30 Berbok potvrdila navode o uvođenju šestog paketa sankcija

Tobias Schwarz/Pool via AP
 

- Evropskoj uniji će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

11.15 Rjbakov reagovao na NATO komentare

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je, komentarišući informacije da će NATO možda označiti Rusiju kao neposrednu pretnju, da će Ruska Federacija morati da se pridržava toga.

- Stvaraćemo im direktnu pretnju kako bismo bili na nivou te procene - rekao je Rjabkov novinarima, prenosi RIA Novosti.

10.40 Priprema se šesti paket sankcija

Evropa je saopštila da priprema šesti paket sankcija Rusiji, a da jedino Mađarska koči primenu embarga na rusku naftu.

9.10 Belorusija oštećena za najmanje 16 milijardi dolara

Zapadne sankcije uvedene Belorusiji blokirale su godišnji izvoz zemlje u vrednosti od 16 do 18 milijardi dolara, izjavio je beloruski premijer Roman Golovčenko.

- Zbog sankcija, blokiran je skoro sav izvoz Belorusije u zemlje Evropske unije i Severne Amerike. To je oko 16 do 18 milijardi dolara godišnje - rekao je Golovčenko kasno sinoć u intervjuu za tv stanicu Al Arabija iz Dubaija, izvestila je beloruska novinska agencija Belta, a prenosi Rojters.

8.30 Reno odlazi u ruke Avtovaza

24sedam/Profimedia
 

Ruski udeo u Reno grupe postaje vlasništvo države i vlade Moskve, saopštilo je Ministarstvo industrije i trgovine.

Navedeno je da će servisno održavanje automobila Reno u Rusiji obavljati Avtovaz, prenosi RIA Novosti.

7.15 Lukašenko danas u Moskvi

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko učestvovaće danas u Moskvi na samitu šefova država zemalja članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

7.10 Jake oružane ruske snage u zoni fabrike Azovstalj

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstalj.
 

7.00 Sijarto: Mađarska ne sme da plaća krizu u Ukrajini

Mađarska vlada insistira na tome da mađarski narod ne sme biti primoran da plaća krizu u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Ako bi Evropska komisija u ovom trenutku usvojila predlog o embargu na naftu, Mađarska ne bi mogla da dobije sirovu naftu potrebnu za funkcionisanje svoje ekonomije - istakao je Sijarto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike