Ukrajina drži 90.000 civila kao živi štit, evakuiše se rusko selo koje su napale snage Zelenskog (FOTO/VIDEO)

11.05.2022

17:19

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajina drži 90.000 civila kao živi štit, evakuiše se rusko selo koje su napale snage Zelenskog (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini navršila je 77. dan.

Ukrajina je juče saopštila da su njene snage povratile od ruskih trupa sela severno i severoistočno od Harkova i da bi "ova kontraofanziva mogla da signalizira promenu toka rata i ugrozi napredovanje Rusije".

Juče je ukrajinska vlada odobrila ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“.

Takođe, Ukrajinci su odlučili da se obustavi tranzit ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske gasne stanice "Sohranovka".

Ova odluka "krčkala" se neko vreme, kako su Ukrajinci već nekoliko puta skrenuli pažnju "Gaspromu" da bi ovakva odluka mogla da usledi nakon što je Rusija zauzela Lugansku oblast.

Šta sve znamo do sad?

U toku je 77. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

22.46 - Toliko za večeras što se tiče "live bloga" portala 24sedam. Čitamo se kao i prethodnih dana u ranim jutarnjim satima.

22.45 - Bela kuća: Razgovor sa Rusijom bio o uskom spektru pitanja

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan sastao se danas sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ambasador Salivan sa svojim ruskim kolegama razgovara o pitanjima u bilateralnim odnosima. Oni imaju tendenciju da budu prilično uski. U mnogim slučajevima, oni su uglavnom usredsređeni na funkcionisanje naše ambasade - rekao je Prajs.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i američki ambasador Saliven razgovarali danas o nizu pitanja vezanih za rusko-američke odnose.

- Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Rjabkov sastao se sa ambasadorom SAD u Moskvi Salivanom. Razgovarano je o nizu pitanja bilateralne agende - navodi se u saopštenju ministarstva koje je preneo TASS.

Profimedia
 

22.31 - Mizincev: Ukrajina kao živi štit drži 90.000 civila

Ukrajinske trupe drže pod blokadom više od 90.000 ljudi u stambenim naseljima i u prostorijama preko deset preduzeća u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

- Sveukupno, više od 90.000 civila je zarobljeno od nacionalista, koji se kriju iza njih kao živog štita, u stambenim naseljima ili u prostorijama više od deset velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku - rekao je Mizincev.

Ruski general tvrdi i da ukrajinske snage brutalno suzbijaju pokušaje civila da se sami evakuišu u bezbedna područja, bilo u Rusiju ili na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

22.11 - Evakuiše se selo granatirano od strane ukrajinskih snaga

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da će selo Solohi, koje je danas bilo meta napada sa ukrajinske teritorije biti evakuisano.

U napadu je poginula jedan osoba, dok je šest povređeno.

21.36 - Zelenski razgovarao sa Šolcom o odbrambenoj pomoći

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći, saradnji u energetskom sektoru i jačanju sankcija Rusiji.

- Zahvalni smo za dijalog na visokom nivou sa Nemačkom i podršku našoj borbi - naveo je Zelenski na Tviteru.

20.57 - Ukrajina predlaže razmenu ranjenih vojnika u Azovstalju

Ukrajina je predložila Rusiji da teško ranjeni pripadnici ukrajinskih trupa koji se nalaze u čeličani Azovstalj u Marijupolju budu razmenjeni za ruske ratne zarobljenike, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- Još nema sporazuma. Pregovori se nastavljaju - navela je Vereščuk na društvenim mrežama.

AP Photo/Nariman El-Mofty
 

20.28 - Ukrajina opet otvorila vatru

Mediji javljaju da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u području Avdejevke, Donjecka Narodna Republika. Za sada nema drugih detalja.

20.04 - Rjabkov se sastao sa američkim ambasadorom u Moskvi

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Solohi u Belgorodskoj oblasti Rusije. Jedna osoba je povređena.

19.30 - Rjabkov se sastao sa američkim ambasadorom u Moskvi

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i ambasador Vašingtona Džon Salivan sastali su se danas u Moskvi.

Američka ambasada je saopštila da "SAD ostaju posvećene otvaranju kanala komunikacije sa ruskom vladom, kako u cilju unapređenja američkih interesa, tako i smanjenja rizika od pogrešne procene između naših zemalja", prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dalo je kratko saopštenje bez detalja o razgovoru, navodi britanska agencija.

Odnosi između Moskve i Vašingtona dostigli su najniži nivo od Hladnog rata nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. februara.

18.58 - "SAD ne veruju da Putin želi da napadne NATO"

Profimedia
 

Sjedinjene Američke Države ne veruju da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uđe u vojni sukob sa NATO-om, rekao je danas američki sekretar odbrane Lojd Ostin.

- Uzimajući u obzir Putinovu računicu, moje mišljenje je da Rusija ne želi da napadne NATO - izjavio je Ostin tokom obraćanja Kongresu.

Lojd je dodao da Moskva ni tri meseca nakon početka sukoba nije ostvarila svoje ciljeve, navodi britanska agencija Rojters.

18.18 - Dragi: Većina uvoznika gasa otvorila račune u rubljama

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da je većina evropskih uvoznika gasa već otvorila svoje račune u rubljama kod Gasproma.

- Ustvari, većina uvoznika gasa je već otvorila svoje račune u rubljama kod Gasproma - saopštio je Dragi novinarima tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Dragi je naglasio da je uveren da zahtev Moskve da evropski kupci plaćaju ruski gas u rubljama neće dovesti do prekida snabdevanja Evrope ovim energentom.

Evropska komisija je upozorila da bi poštovanje "ruske šeme" moglo da naruši sankcije koje je EU uvela Rusiji, ali Dragi je izjavio da je to "siva zona" i da o tom pitanju ne postoji zvanična odluka.

17.56 - Mediji javljaju da je ukrajinska vojska digla u vazduh branu u području Avdejevke, Donjecka Narodna Republika

Za sada nema drugih detalja.

17.49 - Dragi: SAD i Rusija moraju da sednu za sto

Sjedinjene Američke Države i Rusija moraju da razgovaraju kako bi pokušale da stave tačku na borbe u Ukrajini, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi, dan nakon sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

- Postoji toliko mogućnosti, ali je najpre potrebno da Rusija i Sjedinjene Američke Države sednu za sto - naveo je Dragi, prenosi Rojters.

17.45 - Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao Zapad da uništi „ruski svet“

AP Photo/Thibault Camus
Mateuš Moravjecki

- Ruski svet je rak koji izjeda, ne samo veći deo ruskog društva, već preti i celoj Evropi. Na taj način, nije dovoljno da se podrži Ukrajina u njenom ratu protiv Rusije. Treba u potpunosti da uništimo tu strašnu ideologiju - izjavio je Moravjecki u intervjuu za britanski „Telegraf“.

17.23 - Predsednik Argentine: G20 treba da ostane mesto za dijalog sa Rusijom

Grupa 20 trebalo bi da ostane mesto za dijalog sa Rusijom, izjavio je danas argentinski predsednik Alberto Fernandez.

- Što se tiče ideje da bi Rusija trebalo da napusti G20, a uzimajući u obzir smisao G20, ne smatram da je to pitanje o kojem bi trebalo da se razmišlja. Bilo bi dobro za G20 da bude mesto gde bismo mogli da objasnimo Rusiji kako ceo svet pati zbog njene odluke - rekao je Fernandez na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je TASS.

Argentinski predsednik je naglasio da sve države sveta osećaju posledice konflikta u Ukrajini.

16.43 - Džonson i Anderson: Odnosi s Putinom ne mogu biti normalizovani

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool
Boris Džonson i Magdalena Anderson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i njegova švedska koleginica Magdalena Anderson rekli su danas da odnosi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom više nikada ne mogu biti normalizovani nakon ruske vojne operacije u Ukrajini.

16.20 - Moskva: Rusiji se sprema "sirijski scenario"

Načelnik Oružanih snaga Rusije za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov rekao je danas da Ministarstvo odbrane ima informacije o pripremanju provokacija i optužbi na račun ruske vojske.

16.16 - Kadirov: U LNR likvidirano preko 200 ekstremista

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je na Telegramu da je u ofanzivi u Luganskoj Narodnoj Republici likvidirano preko 200 ekstremista, te da je onesposobljeno više od 10 jedinica vojne tehnike.

Takođe je dodao da je tokom iznenadnih ofanzivnih dejstava duž cele linije fronta borci jedinice „Ahmat“ zajedno sa drugim korpusom Narodne milicije LNR probili odbranu i preuzeli kontrolu nad naseljenim mestima Južni i Vojevodovka, a takođe je u potpunosti oslobođena barutana „Zarja“. Čečenski lider je istakao da se „kontakt-linija vrlo brzo pomera u dubinu teritorije Ukrajine“.

15.29 - Ukrajinski vojnici snimili su trenutak kada ruska raketa pogađa susedni objekat.

Kako piše Sputnjik, tu se nalaze položaji ukrajinskih snaga.

 

 

15.25 - Tokom dana eksplozije su se čuke u Nikolajevskoj oblasti, i oko Slavjanska

15.19 - Snimak velike eksplozije u Кramatorsku u Donbas

Кako su saopštili u administraciji Slavjanska, eksplodirao je voz sa amonijačnom šalitrom.

15.08 - Džonson: Pomoći ćemo Švedskoj i Finskoj ako zatreba i vojno

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da se složio s novim dogovorima sa Švedskom i Finskom u vezi sa poboljšanjem evropske bezbednosti i obećao da će podržati vojske obe zemlje ukoliko budu napadnute.

Džonson tokom današnje posete Švedskoj i Finskoj treba da potpiše nove deklaracije, koje Britanija opisuje kao "korak ka promeni u odbrani i bezbednosnoj saradnji".

- Poruka je da bi Švedska u slučaju napada na nju mogla od Britanije da traži šta god želi - rekao je Džonson nakon razgovora sa premijerkom Švedske Magdalenom Anderson.

14.59 - Ukrajinski vojnici započeli obuku u Nemačkoj

Vojnici iz Ukrajine započeli su danas u Nemačkoj obuku za upravljanje oklopnom haubicom 2000.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da se ukrajinski vojnici nalaze u vojnoj školi u Idar-Oberštajnu.

Obuka traje uobičajeno 40 dana, ali može, ako vojnici imaju određena predznanja, biti skraćena.

14.39 - Vlasti Luganske Narodne Republike blokirale su pristup društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram kompanije Meta (čija je delatnost u Rusiji zabranjena kao ekstremistička) na teritoriji te republike, saopštilo je Ministarstvo za veze i masovne komunikacije LNR.

14.06 - Zelenski: Da je Ukrajina bila članica NATO, ne bi bilo rata

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je rat sa Rusijom mogao da bude sprečen da je Ukrajina bila članica NATO pakta pre nego što je rat počeo.

- Da je Ukrajina bila deo NATO pre rata, sukoba ne bi ni bilo - rekao je Zelenski studentima pariskog univerziteta nauke Po, preneo je Rojters.

14.02 - EK radi na tome da izbegavanje sankcija bude kažnjivo

Evropska komisija predložiće za dve sedmice da se izbegavanje sankcija Rusiji smatra krivičnim delom u Evropskoj uniji, kao i da države članice mogu da konfiskuju zaplenjenu rusku imovinu, rekli su danas za Politiko neimenovani zvaničnici upoznati s predlogom.

Kako navodi portal, Komisija će podneti predlog u formi odredbe sporazuma koji omogućava zemljama članicama da, u koordinaciji s Evropskim parlamentom, "uspostave minimum pravila koja se tiču definicije krivičnog prekršaja i sankcija, u oblasti počinjenog ozbiljnog krivičnog dela s prekograničnom dimenzijom".

To će, zauzvrat, omogućiti državama EU da imaju zakonski osnov za zaplenu zamrznute imovine, rekla su dva zvaničnika na koja se poziva Politiko.

13.55 - Peskov: Stanovnici Hersona da odluče o pripajanju Rusiji

Profimedia
Dmitrij Peskov

Odluku o zahtevu da Hersonska oblast uđe u sastav Ruske Federacije treba da donesu stanovinici tog regiona, poručio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naglasio da "takve sudbonosne odluke" moraju da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje i da budu apsolutno legitimne, kao što je to, kako je rekao, bio slučaj sa Krimom.

- Da li treba ili ne treba da bude takvog zahteva, stanovnici Hersonske oblasti tek treba da odluce. Stanovnici Hersonske oblasti treba da odrede svoju sudbinu. Naravno, ovo je pitanje koje treba jasno i pažljivo da verifikuju i procene advokati i pravni eksperti - objasnio je Peskov, prenosi Interfaks.

On nije hteo direktno da odgovori na pitanje da li Kremlj veruje da bi u tom slucaju bilo ispravnije da se održi referendum za rešavanje tog pitanja.

- Rekao sam šta sam hteo da kažem. Nisam rekao ništa o referendumu - dodao je Peskov.

13.35 - Ukrajinska vojska kao taoce drži ranjene civile

Teško ranjeni stanovnik Marijupolja ispričao je kako ga je ukrajinska vojska držala kao taoca.

Prema njegovim rečima, bio je talac ukrajinske vojske puna tri dana, iako je bio ranjen.

 

 

Uspeo je, kaže, da se evakuiše, ali je njegova supruga ostala.

13.22 - Dezertirao veliki broj ukrajinskih vojnika

Veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane u Odeskoj oblasti je dezertirao saznavši za planove da budu poslati na front posle dvonedeljenih vojnih vežbi, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim vojnim strukturama pozivajući se na informacije iz ukrajinske armije.

- Za teritorijalnu odbranu u Odeskoj oblasti bili su organizovani dvonedeljni kursevi pojačane borbene pripreme radi kasnijeg slanja u zonu borbenih dejstava. Iz poslednje grupe od oko 300 ljudi dezertiralo je više od 70 odsto boraca - rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema navodima izvora, oni se kriju u selima u Odeskoj oblasti, a moguće je i da je deo njih prešao granicu i pobegao u Ukrajinu.

12.59 - Medvedev: SAD pomažu Ukrajini sa ciljem da nanesu težak poraz Rusiji

AP photo
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev smatra da se pomoć Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini od 40 milijardi dolara može objasniti potrebom Vašingtona da nanese težak poraz Moskvi i da u tome nema nikakve ljubavi prema Kijevu.

12.27 - Hersonska oblast će tražiti da se pripoji Rusiji

Vlasti Hersonske oblasti uputiće predsedniku Rusije zahtev da se ovaj region uključi u sastav Ruske Federacije, izjavio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

12.21 - Ruska PVO je u Kurskoj oblasti oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu u pograničnoj zoni, izjavio je gubernator Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, nema ni povređenih ni materijalne štete.

11.52 - Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da u "Azovstalju" više nema civila

- Ruke su nam odrešene - rekao je on.

11.01 - Ruski vojnici su pronašli vatreni položaj ukrajinskih snaga u jednom od stanova u Marijupolju

 

 

10.43 - Zaharova: Ukrajina je instrument u rukama SAD

Ukrajina se obavezala Vašingtonu na svaku vrstu delovanja i instrument je u rukama Amerike, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ukrajina je kao pogodan instrument koji se odavno koristi, koji ne zahteva apsolutno nikakvu odgovornost ili izveštaj, jer se kijevski režim obavezao Vašingtonu na svaku vrstu aktivnosti, uključujući i onu destruktivnu - rekla je ona za radio „Sputnjik".

Profimedia
Marija Zaharova

10.39 - Sijarto: Izuzeti isporuke ruske nafte preko naftovoda

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da je jedini način da se postigne dogovor o embargu na rusku naftu da se primenjuje na isporuke nafte pomorskim putem, a da se izuzmu isporuke ruske nafte preko naftovoda.

Sijarto je u video-snimku, objavljenom na Fejsbuku, upozorio da bi predlog Evropske unije o uvođenju naftnih sankcija Rusiji uništio mađarsku ekonomiju.

On je ocenio i da se tim predlogom ne nudi rešenje za ogromne probleme koje bi sankcije predstavljale za Mađarsku, prenosi Rojters.

10.14 - Granatiran Kirilovski okrug

Ukrajinske snage su u 10.50 gađale Kirovski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

09.52 - Ruska avijacija pogodila je tokom noći više od 100 vojnih objekata u Ukrajini, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

09.45 - U poslednja 24 sata granatirano devet naselja Donjecka

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 135 granata i mina iz višecevnog lansera BM-27 „Uragan“ kalibra 222m, višecevnog raketnog sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122mm, artiljerijskog oruđa kalibra 152 i 122mm i minobacača kalibra 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Granatirano je devet naselja Donjecke Narodne Republike. Od posledica ukrajinske agresije poginula su dva civila, a deset je ranjeno. Oštećeno je 20 stambenih objekata i 12 objekata civilne infrastrukture.

9.20 - Bugarska će od juna dobijati tečni prirodni gas iz SAD-a

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD-a, što će joj pomoći nakon što je ruski "Gasprom" prekinuo isporuke, saopštila je vlada u Sofiji.

Aranžman je dogovoren na sastanku bugarskog premijera Kirila Petkova i potpredsednice SAD-a Kamale Haris u Vašingtonu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

- Dogovorene su realne isporuke tečnog prirodnog gasa Bugarskoj od juna po cenama nižim od Gaspromovih - piše u saopštenju bugarske vlade, bez navođenja konkretnih detalja.

Gasprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj 27. aprila zbog odbijanja da plaćanje obavljaju u rubljama.

Bugarska troši oko 3,0 milijarde kubnih metara gasa godišnje, od čega je preko 90 posto gasa stizalo iz Rusije.

Sofija je intenzivirala pregovore sa Azerbejdžanom o povećanju isporuke gasa i nastoji da ugovori isporuke TPG-a preko terminala u Grčkoj i Turskoj. Takođe se zalaže za zajedničku kupovinu gasa zemalja članica Evropske unije kako bi cene bile konkurentnije.

8.46 - Čečeni tvrde: Ostaci ukrajinskih trupa blokirani u fabrici "Zarja"

Ostaci ukrajinskih trupa proterani iz grada Rubežno u Donbasu praktično su blokirani u fabrici „Zarja“, saopštio je novinarima pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

-U suštini, svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem fabrike ‘Zarja’. Imali smo zadatak da od levog boka fabrike ‘Zarja’ do Kudrjašovke očistimo od tih uporišta i punktova koji su tamo bili, da ne bismo iza sebe ostavili neprijatelja. Mi smo ovaj zadatak već izvršili, naše snage i sredstva su praktično blokirali fabriku ‘Zarja’-objasnio je Alaudinov.

On je istakao da je ova operacija izvedena zajedno sa snagama Luganske Narodne Republike i da su sada Narodna milicija LNR i vojnici specijalnih snaga „Ahmat“ Čečenske Republike stigli do sela Vojevodovka.

Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
 

8.30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Dan Donjecke Narodne Republike lideru Denisu Pušilinu. On je građanima poželeo da budu odvažni, izdržljivo i da zadrže duhovnu snagu.

-Zajedničkim snagama možemo da prevaziđemo sve poteškoće i ostvarimo pobedu - poručio je Putin.

7.45 - Vlasti Novog Zelanda proširile su sankcioni spisak protiv Rusije, uvrstivši još osam organizacija i lica

Među njima su predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, načelnik Glavne istražne uprave GRU Igor Kostrukov, generalni direktor medijske kompanije VGTRK Oleg Dobrodejev, predsednik medija holdinga „Crvena zvezda“ Aleksej Pimanov i suosnivač portala „Njuzfront“ Mihail Sinjelin.

7.30 - Gasprom: Nema razloga za obustavu tranzita gasa preko Ukrajine

Profimedia
 

Ruska strana saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice „Sohranovka".

Ruska kompanija Gasprom takođe je odbacila kao "tehnički nemoguću" ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke "Sohranovka" u tačku "Sudža", koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, preneo je Interfaks.

7.15 - Ambasada Rusije: Apsurdne tvrdnje o sajber napadima na Ukrajinu

Profimedia
 

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je apsurdnim tvrdnje američkog Stejt departmenta o umešanosti Moskve u sajber napade na ključnu infrastrukturu u Ukrajini i poručila da je Rusija spremna za ravnopravan, profesionalan i nepolitizovan dijalog sa SAD o informacionoj bezbednosti.

- Takve tvrdnje su apsurdne i nerealne. Naša zemlja nikad nije učestvovala u sajber agresiji. To je u suprotnosti sa principijelnim stavom Rusije - navela je ambasada u saopštenju, a prenosi TASS.

Iz ambasade napominju da je Rusija posvećena korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija isključivo u korist razvoja globalne zajednice.

- Rusija je spremna za ravnopravan, profesionalan i nepolitizovan dijalog sa SAD o velikom spektru gorućih pitanja informacione bezbednosti. Kanali za pratičnu saradnju su i dalje otvoreni. Naše američke kolege su toga svesne - navela je ambasada.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je optužio Rusiju da je krajem februara ove godine pokrenula sajber napade na komercijalne satelitske komunikacione mreže kako bi poremetila ukrajinsku komandu i kontrolu i rekao da su te akcije uticale na druge evropske zemlje.

07:10 - Američki Kongres odobrio novu pomoć Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

7:05 - Zelenski tvrdi da su Rusi potisnuti iz Harkova

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

Ukrajinski generalštab je saopštio da su njihove snage zauzele četiri sela severoistočno od Harkova.

Bonus video

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Solohi u Belgorodskoj oblasti Rusije. Jedna osoba je povređena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike